• Top Stories

    Ελβετικές τράπεζες: Τα μεγάλα κόλπα της φοροδιαφυγής με διαμάντια σε οδοντόπαστες και USB σε κολιέ


    Είναι εντυπωσιακό το πώς οι ελβετικές τράπεζες, παρά τις συμφωνίες που έχουν συνάψει με τις ευρωπαϊκές και αμερικανικές αρχές, συνεχίζουν και παρέχουν ποικίλους τρόπους σε όλους όσους επιθυμούν να αποκρύψουν μεγάλα ποσά και πολύτιμα τιμαλφή με στόχο την αποφυγή της φορολόγησής τους και να τα εξαφανίζουν με τρόπο που φαντάζει μαγικός.

    Μια δεκαετία πίσω, ένας Ελβετός τραπεζίτης είχε χρησιμοποιήσει το σωληνάριο μιας οδοντόπαστας προκειμένου να εισάγει λαθραία διαμάντια στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Οι εισαγγελείς τώρα ισχυρίζονται ότι μια γυναίκα υπάλληλος τραπέζης από το Ισραήλ, βοήθησε έναν Αμερικανό πελάτη να αποκρύψει κεφάλαια από την Εθνική Υπηρεσία Εσόδων. Πώς; Μετέφερε καταστάσεις λογαριασμών στις ΗΠΑ μέσα σε ένα USB φλασάκι που το είχε κρύψει στο κολιέ της!

    Ο επιχειρηματίας, Masud Sarshar, συμφώνησε ωστόσο να δηλώσει ένοχος για απόκρυψη ποσού μεγαλύτερου από 21 εκ. δολάρια μέσω τραπεζικών λογαριασμών στην τράπεζα Leumi Le-Israel Ltd. και άλλα δύο ισραηλιτικά τραπεζικά ιδρύματα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

    SWITZERLAND-BANKING- UBS

    Το περιστατικό αυτό ανακύπτει σε μια περίοδο που οι ΗΠΑ επανεξετάζουν σοβαρά τις υποθέσεις offshore φοροδιαφυγής στην Ελβετία. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι 80 ελβετικές τράπεζες απέφυγαν τη δίωξη, καταβάλλοντας ποσό ύψους 1,37 δισ. δολαρίων σε πρόστιμα, αφού παραδέχτηκαν ότι έχουν όντως βοηθήσει Αμερικανούς πολίτες να φοροδιαφεύγουν. Το Δεκέμβριο του 2014, η τράπεζα Leumi συμφώνησε να πληρώσει το ποσό των 400 εκ. δολαρίων προκειμένου να βοηθήσει Αμερικανούς πελάτες να φοροδιαφεύγουν για μια δεκαετία! Από την άλλη, οξύμωρο, η τράπεζα δέχτηκε να συνεργαστεί και με τους ερευνητές.

    Τα δικαστικά έγγραφα περιγράφουν λεπτομερώς το πώς ο Sarshar, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης μιας εταιρείας ρούχων, κατάφερε να αποφύγει να αφήσει γραπτές αποδείξεις που θα μπορούσαν να φέρουν στο φως τα χρήματα που έχει σε offshore. Είχε χρησιμοποιήσει ένα κωδικό όνομα το 1993 για να ανοίξει έναν λογαριασμό σε μια ισραηλιτική τράπεζα, της οποίας η επωνυμία δε διευκρινίζεται, ενώ ο ίδιος και ο τότε διευθυντής σχέσεων της εταιρείας του είχαν συναντηθεί στο αυτοκίνητο του Sarshar έτσι ώστε ο διευθυντής να του παρουσιάσει αντίγραφα των καταστάσεων του λογαριασμού του.

    Τρεις λογαριασμοί

    Το 2007, ο Sarshar άνοιξε τρεις λογαριασμούς στην τράπεζα Leumi, τους οποίους απέκρυψε βάζοντάς τους στα ονόματα των offshore που δημιούργησε. O Sarshar πίστευε ότι η νέα του διευθύντρια σχέσεων “γνώριζε την επιθυμία του να κρατήσει μυστικούς τους λογαριασμούς στην τράπεζα Leumi” και “έκανε τις ανάλογες ενέργειες”, σύμφωνα με την κατάθεση περί ενοχής του.

    Εκείνη “μετέφερε ηλεκτρονικά αντίγραφα των καταστάσεων των λογαριασμών του Sarshar στην τράπεζα Leumi κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στις ΗΠΑ, τα οποία έκρυψε σε ένα φλασάκι USB που βρισκόταν κρυμμένο στο κολιέ της”, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Sarshar στην κατάθεσή του.

    Ωστόσο, κανένας από τους δυο διευθυντές σχέσεων δεν κατονομάστηκε στα δικαστικά έγγραφα ούτε και κρίθηκε ένοχος για αδικοπραγία.

    Ο Sarshar έκλεισε τους λογαριασμούς του στην τράπεζα Leumi το 2011, ισχυριζόμενος στην εκεί διευθύντριά του ότι ανησυχούσε πως οι λογαριασμοί του θα έπεφταν στα χέρια των Αμερικανών ερευνητών.

    “Ποιος Masud;”, απάντησε εκείνη, σύμφωνα με την κατάθεση, υποστηρίζοντας ότι “θα επικαλούνταν άρνηση της ύπαρξης του Sarshar εάν τη ρωτούσαν για τους λογαριασμούς του στην Leumi”.

    credit suisseΔυο διαβατήρια

    Οι δυο διευθυντές σχέσεων του Sarshar του πρότειναν τα αποκαλούμενα δάνεια τύπου “back-to-back”, τα οποία θα του επέτρεπαν την πρόσβαση στους λογαριασμούς του στο Ισραήλ μέσω των δανείων που θα έπαιρνε από τα παραρτήματα στο Los Angeles. Με αυτόν τον τρόπο, έφερε περίπου 19 εκ. δολάρια στις ΗΠΑ χωρίς να ενημερώσει την Εθνική Υπηρεσία Εσόδων. Υπό την καθοδήγηση των διευθυντών του, ο Sarshar απέκτησε διαβατήρια του Ισραήλ αλλά και του Ιράν, έτσι ώστε να μπορεί να αποφεύγει να ενημερώνει τις τράπεζες.

    Επίσης μετέφερε κεφάλαια σε μια τρίτη ισραηλιτική τράπεζα το 2011 και ένα ποσό ύψους 5,8 εκ. δολαρίων από το λογαριασμό του στην τράπεζα Leumi σε ένα τραπεζικό ίδρυμα στο Hong Kong, όπως χαρακτηριστικά αναγράφεται στην κατάθεση.

    Ο Sarshar, ο οποίος έχει καταγωγή από το Ιράν αλλά είναι Αμερικανός πολίτης, είναι ιδιοκτήτης της εταιρείας ρούχων Apparel Limited Inc. Από τη στιγμή που δήλωσε ένοχος, θα εκτίσει ποινή φυλάκισης δύο ετών εάν συμφωνήσει και ένας δικαστής.

    “Δηλώνει ένοχος επειδή είναι ένοχος”, είπε ο συνήγορος υπεράσπισης του Sarshar, Edward Robbins Jr. “Συνεργάζεται για να μπορέσει να αποφύγει μια πολύ μεγαλύτερη ποινή φυλάκισης από εκείνη που αντιμετωπίζει εξαιτίας της παραδοχής της ενοχής του”.

    law-of-attraction-for-money

    Υψηλό υπόλοιπο

    Η κατάθεση του Sarshar τον υποχρεώνει να πληρώσει 8,3 εκ. δολάρια σε αποζημίωση και ένα πρόστιμο της τάξεως του 50% του υψηλού υπολοίπου των λογαριασμών του στις τράπεζες επειδή τους απέκρυψε.

    “Ο Sarshar έκρυψε εκατομμύρια σε λογαριασμούς στο Ισραήλ και έπειτα τους χρησιμοποίησε για να αποφύγει τη φορολογία στις ΗΠΑ”, είπε σε δήλωσή του η Caroline Ciraolo, η οποία ηγείται του τμήματος φορολογίας του υπουργείου Δικαιοσύνης.

    Σε συνέντευξη δήλωσε ότι η έρευνα συνεχίζεται και ότι αυτή η υπόθεση παραμένει “πρώτη προτεραιότητα”.

    Οι ΗΠΑ έχουν αντιμετωπίσει ντουζίνες από υποθέσεις φοροδιαφυγής από τότε που ο πρώην τραπεζίτης της UBS Group AG, Bradley Birkenfeld, δήλωσε ένοχος το 2008 και κατάφερε πλήγμα στη μυστικότητα των ελβετικών τραπεζών. Ισχυρίστηκε ότι η τράπεζα έβγαζε 200 εκ. δολάρια το χρόνο και διαχειριζόταν αδήλωτα κεφάλαια ύψους 20 δισ. δολαρίων. Επίσης αποκάλυψε ότι πήρε επιταγές από πελάτες για να τις καταθέσει σε ευρωπαϊκές τράπεζες και ότι αγόρασε διαμάντια για έναν άλλο πελάτη, τα οποία τα μετέφερε στις ΗΠΑ μέσα σε ένα σωληνάριο από οδοντόπαστα.

    Αφού αποφυλακίστηκε, εξασφάλισε και ένα “δώρο” ύψους 104 εκ. δολαρίων επειδή συνεργάστηκε με την κυβέρνηση.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/thelete-mistho-pano-apo-95000-evro-chrono-dite-ti-prepi-na-kanete/65498



    ΣΧΟΛΙΑ