• Top Stories

    Εκτεθειμένη σε όλα τα μέτωπα η κυβέρνηση: Μάχη στην Βουλή κόντρα στον πολακισμό

    • NewsRoom

    Κυριάκος Μητσοτάκης


    Να διαφύγει από το δριμύ κατηγορώ του Κυριάκου Μητσοτάκη για την αήθη και αντιδημοκρατική συμπεριφορά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη απέναντι στον Στέλιο Κυμπουρόπουλο, επέλεξε η κυβέρνηση, μετατρέποντας την πρόταση μομφής κατά του υπουργού σε παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

    Καταθέτοντας την πρόταση μομφής ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε για απάνθρωπη στάση ενός υπουργού Υγείας χωρίς προηγούμενο, ενώ είπε ότι το θέμα αποκτά άλλη διάσταση, όταν ο πρωθυπουργός καλύπτει την υπόθεση. Πρόσθεσε ότι οπουδήποτε αλλού στον πολιτισμένο κόσμο, η πρόταση μομφής θα ήταν περιττή, καθώς ένας τέτοιος υπουργός θα είχε πάει σπίτι του. Όμως, πρόσθεσε, σε αυτή την περίπτωση Τσίπρας και Πολάκης είναι ένα.

    Αναφερόμενος στην φράση του πρωθυπουργού, ότι ο Παύλος Πολάκης συμπεριφέρεται ως «αψύς Σφακιανός», ο κ. Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά: «Τι σχέση έχει η κρητική λεβεντιά με έναν θρασύδειλο πολιτικό τραμπούκο». Πρόσθεσε ότι η ΝΔ καταθέτει την πρόταση μομφής, επειδή ο κ. Πολάκης με την συμπεριφορά του έχει ξεπεράσει κάθε πολιτικό όριο.

    «Ο πολακισμός είναι φασισμός, κι ας μην κρυβόμαστε πίσω από τις λέξεις» είπε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της ΝΔ.

    Απαντώντας στον κ. Μητσοτάκη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης επιχείρησε να δικαιολογήσει την απόφαση του πρωθυπουργού λέγοντας ότι η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση θα αποτελέσει διέξοδο για να συζητηθούν τα κρίσιμα θέματα που αφορούν την κοινωνία.

    Στην πραγματικότητα προσδοκία του πρωθυπουργού –ο οποίος είχε προαναγγείλει την κίνηση από την Μ.Τρίτη- είναι να μην τραυματιστεί κι άλλο η εικόνα της κυβέρνησης από τον κίνδυνο να εκτοξευτούν φίλια πυρά σε βάρος του κ. Πολάκη. Εξάλλου, πολλοί ήταν οι βουλευτές και οι υπουργοί που κράτησαν το προηγούμενο διάστημα αποστάσεις από τον «αψύ Σφακιανό», καθώς βλέπουν πως όποια προσπάθεια αναστροφής του κακού πολιτικού κλίματος χάνεται μέσα στις αστοχίες και τα απανωτά επικοινωνιακά λάθη του υπουργού.

    Και ο κίνδυνος για καρφιά ήταν μεγάλος στη διάρκεια της τριήμερης συζήτησης που ξεκινά στις 6 το απόγευμα της Τετάρτης, αν και ο Αλέξης Τσίπρας, υποκρινόμενος ότι δεν υπάρχει θέμα Πολάκη και αγνοώντας επιδεικτικά την δυσαρέσκεια μέσα στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, δεν αφήνει και πολλά περιθώρια αντιδράσεων στους βουλευτές του, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα απόλυτης στήριξης στον Παύλο Πολάκη με τις κοινές εμφανίσεις τους στην Κρήτη, τις ημέρες του Πάσχα.

    Η απλόχερη στήριξη του Αλέξη Τσίπρα στον Παύλο Πολάκη δεν πέρασε απαρατήρητη και από τους Financial Times, οι οποίοι σχολίασαν την στάση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, λέγοντας ότι «έχει απήχηση σε παλαιούς αριστερούς λόγω της απαξίωσής του προς την πολιτική ορθότητα», ωστόσο υπογραμμίζει και τις αναταράξεις που προκάλεσε στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ η ιστορία με τον Στέλιο Κυμπουρόπουλο.

    Προσδοκία της κυβέρνησης είναι να μετατρέψει την τριήμερη συζήτηση από ναρκοπέδιο για τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας σε ένα προνομιακό πεδίο, όπου θα παρουσιάσει τα λεγόμενα θετικά μέτρα, στην πραγματικότητα τις προεκλογικές παροχές, που ψηφίζονται λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές. Χθες, εξάλλου, κατατέθηκε στην Βουλή η ρύθμιση για τις 120 δόσεις, με την οποία εκτιμάται ότι ευνοούνται περίπου 1,3 εκατ. πολίτες. Με τέτοια «όπλα» η κυβέρνηση θα επιχειρήσει για ακόμη μια φορά να θέσει διλήμματα και διαχωριστικές γραμμές, ελπίζοντας σε μια εκλογική σωτηρία στις 26 Μαΐου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ο Πολάκης απάντησε στον Μητσοτάκη: Όλοι κατάλαβαν πως είναι φοβισμένος πολιτικός αρχηγός

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μητσοτάκης για Πολάκη: «Τι σχέση έχει η κρητική λεβεντιά με έναν θρασύδειλο πολιτικό τραμπούκο;»

    ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ: Η κατάθεση πρόταση μομφής κατά του Παύλου Πολάκη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη



    ΣΧΟΛΙΑ