• Top Stories

    Βίαιη σύλληψη του Τζούλιαν Ασάνζ, στα χέρια της βρετανικής αστυνομίας (video)

    • NewsRoom

    Η στιγμή της σύλληψης του Τζούλιαν Ασάνζ


    Στα χέρια της βρετανικής αστυνομίας βρίσκεται πλέον ο ιδρυτής των Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, μετά την απόφαση της κυβέρνησης του Ισημερινού να άρει το καθεστώς ασυλίας που του είχε χορηγήσει, βάσει του οποίου βρισκόταν μέσα στην πρεσβεία της χώρας στο Λονδίνο.

    Όπως έγινε γνωστό από την βρετανική αστυνομία, η σύλληψη του Ασάνζ έγινε όχι μόνο λόγω της παραβίασης των όρων της αναστολής του, αλλά και σε σχέση με αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών για την έκδοσή του.

    Η βρετανική αστυνομία εκλήθη στους χώρους της πρεσβείας του Ισημερινού, όπου ο Τζούλιαν Ασάνζ είχε καταφύγει από το 2012.

    «Ο Τζούλιαν Ασάνζ, 47 ετών, συνελήφθη σήμερα Πέμπτη 11 Απριλίου, από αστυνομικούς της Μητροπολιτικής Αστυνομίας στην Πρεσβεία του Ισημερινού» αναφέρεται στην ανακοίνωση της αστυνομίας.

    Η βρετανική αστυνομία διευκρίνισε ότι «εκλήθη στο εσωτερικό της πρεσβείας από τον πρεσβευτή, αφού η κυβέρνηση του Ισημερινού αφαίρεσε το άσυλο» που είχε χορηγήσει στον Τζούλιαν Ασάνζ.

    Η αφαίρεση του ασύλου έγινε λόγω επανειλημμένων παραβιάσεων των διεθνών συμβάσεων από τον Ασάνζ, διευκρίνισε ο πρόεδρος της χώρας Λενίν Μορένο. Ο ίδιος δήλωσε ότι έλαβε διαβεβαιώσεις από τις βρετανικές Αρχές ότι ο Ασάνζ δεν θα εκδοθεί σε χώρα όπου μπορεί να αντιμετωπίσει την θανατική ποινή. Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι τα δικαστήρια θα αποφασίσουν τι θα ακολουθήσει.

    Πέρυσι ο Ισημερινός, ενώ ο Ασάνζ βρισκόταν μέσα στην πρεσβεία στο Λονδίνο, του είχε απαγορεύσει την πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Η σχέση του mr Wikileaks με τους οικοδεσπότες του είχε επιδεινωθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα, ο πρόεδρος της χώρας κατηγορούσε τον Ασάνζ για την διαρροή φωτογραφιών της προσωπικής ζωής του στο Διαδίκτυο, χωρίς ωστόσο να τεκμηριώνεται η υποψία αυτή.

    Ο Τζούλιαν Ασάνζ, μετά από ένα θρίλερ, κατέφυγε το 2012 στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο για να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία, όπου γίνονταν έρευνες σε βάρος του για κατηγορίες για βιασμό.

    Ο πρώην πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα του χορήγησε άσυλο.

    Η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο από τις σουηδικές αρχές, όμως η βρετανική αστυνομία έλεγε πως θα τον συλλάβει τη στιγμή που θα βγει από την πρεσβεία, διότι είχε παραβιάσει τους όρους της προσωρινής αποφυλάκισής του ζητώντας άσυλο.

    Ο Ασάνζ έχει εκφράσει επανειλημμένα φόβους ότι σκοπός των διώξεων σε βάρος του είναι να εκδοθεί στις ΗΠΑ, όπου οι Αρχές σκοπεύουν να τον ενάγουν σε δίκη, διότι αποκάλυψε χιλιάδες απόρρητα και διαβαθμισμένα έγγραφα της αμερικανικής κυβέρνησης για τους πολέμους στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ.

    https://www.facebook.com/RTUKnews/videos/403913447065061/

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Η NSA κατασκόπευε τις συνομιλίες της Μέρκελ και άλλων ηγετών- Τι έλεγαν μεταξύ τους;

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επίθεση χάκερς στο κεντρικό πληροφοριακό σύστημα της WikiLeaks. Υπόνοιες για τον Erdogan



    ΣΧΟΛΙΑ