• Οικονομία

    Έκπτωση για e – αποδείξεις σε κλάδους με υψηλή φοροδιαφυγή

    • Βασίλης Τσεκούρας
    Επιδότηση παγίων δαπανών: Με κρατικά κουπόνια η πληρωμή φόρων και εισφορών

    Χρήστος Σταϊκούρας


    Σημαντική έκπτωση από το φορολογητέο τους εισόδημα θα έχουν όσοι φορολογούμενοι πραγματοποιήσουν ηλεκτρονικές συναλλαγές με επαγγελματικούς κλάδους που βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής.

    Σύμφωνα με το σχέδιο που έδωσε στη δημοσιότητα ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, για τα πεπραγμένα του Υπουργείου κατά τη τελευταία διετία, προβλέπεται ότι η έκπτωση για τις e-αποδείξεις από τους εν λόγω κλάδους θα ανέρχεται στο 30%

    Σημειώνεται ότι το αρχικό σχέδιο του οικονομικού επιτελείου περιελάμβανε το μέτρο των διπλών αποδείξεων, δηλαδή για κάθε ηλεκτρονική συναλλαγή που θα πραγματοποιουσε ένας φορολογούμενους με κλάδους όπως γιατροί, δικηγοροι, μηχανικοί κ.α. θα “μετρούσαν”στην εφορία σαν δύο αποδείξεις. Πρακτικά, το αρχικό σχέδιο προέβλεπε πως μια αποδειξη των 100 ευρώ από τους κλάδους υψηλής φοροδιαφυγής θα θεωρούνταν από την εφορία ως απόδειξη 200 ευρώ.

    Ωστόσο, ο νέος σχεδιασμός της κυβέρνησης προβλέπει την περαιτέρω διεύρυνση της φορολογικής βάσης, με ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, μέσω της παροχής κινήτρων για συγκεκριμένα φορολογικά έτη (2021 έως και 2025), όπως έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα του φυσικού προσώπου του 30% των δαπανών απόκτησης αγαθών και λήψης υπηρεσιών που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής σε ορισμένους τομείς της οικονομίας όπου παρατηρείται υψηλή φοροδιαφυγή.

    Παράλληλα, προωθείται η ψηφιοποίηση των φορολογικών ελέγχων και η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με την φορολογική αρχή και με συστήματα POS, με στόχο τη μείωση της φοροδιαφυγής και τη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου.

    Διαβάστε επίσης

    Κορκίδης: Τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά περνούν σε άξια ελληνικά χέρια

    Πλώρη για το χρηματιστήριο βάζει η Chobani

    Μητσοτάκης: Η στρατηγική συνεργασία με την Κίνα στο επίκεντρο τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Σι Τζινπίνγκ



    ΣΧΟΛΙΑ