• Top Stories

    Στη Βουλή η δικογραφία για τη Novartis

    • NewsRoom

    Ανδρέας Λοβέρδος


    Οι εισαγγελικές αρχές, μέσω του υπουργείου Δικαιοσύνης, διαβίβασαν στη Βουλή τη δικογραφία για τη Novartis για ένα πολιτικό πρόσωπο. Πρόκειται για τον βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαρατάξης και πρώην υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο.

    Οι εισαγγελείς έβαλαν στο αρχείο τη δικογραφία για τον Παναγιώτη Πικραμμένο (υπηρεσιακός πρωθυπουργός Μάιο -Ιούνιο 2012) και τους πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελο Βενιζέλο, Ανδρέα Λυκουρέντζο και Γιώργο Κουτρουμάνη. 

    Για τους Αντώνη Σαμαρά, Γιάννη Στουρνάρα, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Άδωνι Γεωργιάδη και Μάριο Σαλμά, η έρευνα θα συνεχιστεί. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ τoυ mononews, εισαγγελικές πηγές έλεγαν ότι εάν δεν προκύψουν άμεσα ενδείξεις τέλεσης αδικημάτων και η δική τους υπόθεση θα αρχειοθετηθεί.

    Οι εισαγγελείς διαβιβάζουν την δικογραφία στη Βουλή ζητώντας την άρση της ασυλίας του κ. Λοβέρδου καθώς είναι εν ενεργεία βουλευτής. Ήδη, από το Μάιο του 2018, η Βουλή αποφάνθηκε ότι είναι αναρμόδια να ασκήσει ποινική δίωξη για μια ενδεχόμενη δωροδοκία των 10 υπό έλεγχο πολιτικών προσώπων, κρίνοντας ότι -εάν διαπράχθηκε το αδίκημα- δεν εμπίπτει στο νόμο περί ευθύνης υπουργών, καθώς τελέστηκε επ’ ευκαιρία άσκησης των καθηκόντων τους.

    Συνεπώς κρίθηκε ότι το κακούργημα της δωροδοκίας δεν έχει υποπέσει σε παραγραφή.

    Εάν τελικώς ασκηθεί δίωξη σε βάρος του Ανδρέα Λοβέρδου για δωροδοκία, θα είναι η πρώτη φορά, μετά από σειρά υποθέσεων διαφθοράς που ελέγχθησαν τα τελευταία χρόνια, που ο ελεγχόμενος υπουργός θεωρείται ότι δεν δωροδοκήθηκε στο πλαίσιο άσκησης των υπουργικών καθηκόντων του.

    Χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις του πρόσφατου παρελθόντος είναι των πρώην υπουργών Άκη Τσοχατζόπουλου και Τάσου Μαντέλη που δικάστηκαν μόνο για ξέπλυμα μαύρου χρήματος καθώς η δωροδοκία τους κρίθηκε παραγεγραμμένη.

    Ποιες θεωρούνται ενδείξεις

    Ο κ. Λοβέρδος ελέγχθηκε για την περίοδο Απρίλιος 2011-Μάιος 2012. Οι εισαγγελείς εκτίμησαν ως ενδείξεις για τη δωροδοκία του:

    Α) Τις υπερτιμολογήσεις επί υπουργίας του 4 ακριβών φαρμάκων, με πολύ γρήγορες αποφάσεις και χωρίς να ληφθεί υπόψη η χαμηλότερη τιμή τριών ευρωπαϊκών χωρών.

    Β) Χειρόγραφες σημειώσεις και βίντεο από εσωτερικές ενημερώσεις της Νοβάρτις.

    Γ) Μαρτυρικές καταθέσεις μεταξύ των οποίων, των υπευθύνων τριών μεγάλων Ραδιοφωνικών σταθμών. Οι τελευταίοι δεν αναγνώρισαν τα τιμολόγια που είχαν κοπεί από διαφημιστική εταιρεία για διαφημίσεις προς τους συγκεκριμένους σταθμούς. Ερευνάται αν η συγκεκριμένη εταιρεία λειτούργησε για να ξεπλυθεί μαύρο χρήμα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, αύριο αναμένεται να φύγουν κλήσεις για ανωμοτί καταθέσεις σε περισσότερα από 20 μη πολιτικά πρόσωπα, μέλη επιτροπών και στελέχη διαφημιστικής εταιρίας. Θα κληθούν ως ύποπτοι για δωροδοκία και ξέπλυμα χρήματος κατά περίσταση.

    Μόνο για Λοβέρδο

    Χρειάστηκε να περάσουν έντεκα μήνες μετά την επιστροφή της δικογραφίας από τη Βουλή στην τακτική Δικαιοσύνη, για να ολοκληρωθεί η έρευνα για το πρώτο πολιτικό πρόσωπο.

    Στη δικογραφία που αποστέλλεται στη Βουλή μέσω της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και του υπουργείου Δικαιοσύνης, υπάρχουν καταθέσεις συγκεκριμένου μάρτυρα ο οποίος φέρεται να κατονομάζει τον Ανδρέα Λοβέρδο ότι λειτουργούσε επ’ ωφελία της Novartis.

    Ο μάρτυρας φέρεται να προσκόμισε ηλεκτρονικό αρχείο για να στηρίξει τον ισχυρισμό του ότι, το 2011 ο τότε υπουργός Υγείας καθυστέρησε εσκεμμένα τη τιμολόγηση φαρμάκων ώστε να διατηρηθούν οι παλιές υψηλές τιμές. Με υπουργική απόφαση, κατά το μάρτυρα, αντί να ορίσει ως τιμή τον μέσο όρο των τριών φθηνότερων χωρών στην Ευρώπη, όρισε το 70% της τιμής του 2009. Αποτέλεσμα να πληρώσει το ελληνικό Δημόσιο πάνω από 50 εκ ευρώ στη φαρμακοβιομηχανία.

    Ο μάρτυρας βάζει στο «κάδρο» και μία εταιρία επικοινωνίας η οποία μετά συνεργασία της με τη Novartis, χρηματοδότησε τη διοργάνωση του προεκλογικού αγώνα της πρώην γενικής γραμματέως Κοινωνικής Ασφάλισης και υποψήφιας με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, Αθηνάς Δρέττα.

    Ο ίδιος μάρτυρας φέρεται να καταθέτει και για συγκεκριμένο φάρμακο (Gilenya) της Novartis το οποίο τον Αύγουστο του 2011 κατά τη διάρκεια επανατιμολόγησης μόνο παλαιών φαρμάκων προστέθηκε στο τέλος του καταλόγου αν και ήταν καινούργιο αφήνοντας απέξω δύο σκευάσματα για την ίδια ασθένεια άλλων εταιριών.

    Σύμφωνα πάντα με τον ίδιο μάρτυρα τον Απρίλιο του 2012 ο πρώην υπουργός έβαλε με τον ίδιο τρόπο στην κυκλοφορία ένα ακόμα φάρμακο της Novartis παρά τις απαγορεύσεις (Tasigna).

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Υπόθεση Novartis: Κατέρρευσε το «μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως ελληνικού κράτους»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Υπόθεση Novartis: Κατέρρευσε το «μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως ελληνικού κράτους»



    ΣΧΟΛΙΑ