• Κοινωνία

    Δυστύχημα σε λούνα παρκ στο Ελληνικό: Ένοχοι για ανθρωποκτονία από αμέλεια οι δύο κατηγορούμενοι

    Ελληνικό Λούνα Παρκ

    φωτογραφία αρχείου


    Ένοχοι και σε δεύτερο βαθμό κρίθηκαν ο Ιταλός συντηρητής των παιχνιδιών και ο Έλληνας διαχειριστής του λούνα παρκ στο Ελληνικό, όπου τον Απρίλιο του 2014 είχε χάσει τη ζωή του ένα 13χρονο αγόρι και είχε τραυματιστεί η τότε 9χρονη αδελφή του.

    Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών επέβαλε στον καθένα ποινή φυλάκισης 5 ετών και τεσσάρων μηνών, μετατρέψιμη προς 5 ευρώ ημερησίως. Δηλαδή 9.600 ευρώ για τον θάνατο του ενός παιδιού και τον τραυματισμό ενός άλλου.

    Το δικαστήριο αναγνώρισε και στους δύο κατηγορούμενους το ελαφρυντικό του σύννομου βίου.

    Οι δύο κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι όπως και πρωτοδίκως για ανθρωποκτονία από αμέλεια (ενσυνείδητη) και σωματική βλάβη εξ αμελείας από υπόχρεο.

    Το δυστύχημα έγινε μπροστά στα μάτια του πατριού του 13χρονου.

    Στην κατάθεση του σήμερα περιέγραψε συγκινημένος τις στιγμές της τραγωδίας:

    «Εκείνη την ημέρα γυρίζαμε σπίτι και μας είπαν τα παιδιά περνώντας από το λούνα παρκ ‘να μπούμε να παίξουμε και εμείς’. Πήραμε εισιτήρια, μας πήρε ένας Πακιστανός, ο οποίος τους είπε να βγάλουν τα παπούτσια, πήρε ένα σχοινάκι, τράβηξε τον κύλινδρο και μπήκαν μέσα τα παιδιά. Ήταν διαφανές, τα βλέπαμε. Ξεκίνησε το παιχνίδι, το άφησε να πάει πιο μέσα στην πισίνα. Εκείνη την ώρα, εγώ έβγαζα φωτογραφία, όταν πήγα να το αλλάξω σε βίντεο, ακούω τη γυναίκα μου να μου φωνάζει ‘Μιχάλη αέρας τα παιδιά’.

    Όπως τα φύσηξε αέρας, τα σήκωσε και έκανε ένα γαμα, σηκώθηκε ο κύλινδρος στα οκτώ με δέκα μέτρα, δεν υπήρχε περιστροφή, δεν υπήρχε κάτι αναπάντεχο, άκουσα τον Βασίλη να λέει στην αδελφή του ‘κρατήσου’ την κράτησε ο Βασίλης να μην πέσει (κλαίγοντας)».

    Όπως είπε ο πατέρας όλα έγιναν ξαφνικά «ήταν μία ριπή στην ουσία, δεν ήταν ανεμοστρόβιλος, ούτε κάτι φοβερό. Χτυπάει η μπάλα στο δίπλα παιχνίδι, το καρουζέλ, βγάζω την κόρη μου, την βλέπω με κλειστά μάτια, εκεί τα είδα όλα, νόμιζα ότι πέθανε και η σύζυγος μου, τον γιο μου.Είμασταν μόνοι μας και μετά μαζεύτηκε κόσμος, λέω σε ένα γείτονα, κράτα την πάω να δω τι έγινε με γιο μου. Πάω στο Βασίλη κοιτάω, εκεί μηδένισαν όλα, πήρα τηλέφωνο 166, ήρθαν στα 15 με 20 λεπτά».

    Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι τα μέτρα ασφαλείας στο υπαίθριο λούνα παρκ ήταν ανύπαρκτα.

    «Το παιχνίδι δεν ήταν δεμένο πουθενά, το τοίχωμα του πρέπει να έχει τρυπήσει από το καρουζέλ. Είχε ξεφουσκώσει. Δεν υπήρχε ασφάλεια, δεν υπήρχε τίποτα.Ένα σκοινί, μία περίφραξη, δεν υπήρχε, εγώ πίστευα ότι ήταν δεμένο. Τα στηρίγματα ήταν λάθος. Εάν ήταν δεμένος ο κύλινδρος θα μπορούσε να είχε σταματήσει. Αν υπήρχαν άδειες θα το είχαν ελέγξει το παιχνίδι. Λειτουργούσε χωρίς άδεια.Η κόρη μου υπέστη θλάση στους πνεύμονες. Τώρα είναι καλά στην υγεία της».

    Η μητέρα του 13χρονου αγοριού κατέθεσε:

    «Ξαφνικά φωνάζω στο σύζυγο Μιχάλη ένας αέρας και βλέπω την μπάλα να σηκώνεται ψηλά. Έφυγε κάθετα λοξά και μετά έκανε πορεία ευθεία. Δεν στριφογύρισε καθόλου. Εκεί ήταν θανάσιμος τραυματισμός του παιδιού. Όταν τον βγάλανε δεν είχε καν αισθήσεις, είχε γυρίσει η γλώσσα του. Η κόρη μου είναι καλά σήμερα.

    Άκουσα τον μικρό που είπε στην κόρη μου ‘πρόσεξε, κρατήσου, μην πέσεις’. Είμαι κάθετη ότι πρέπει να είχαν ληφθεί μέτρα. Παρόμοια παιχνίδια έχουν δίκτυ ασφαλείας. Δε θα το σήκωνε σε τέτοιο ύψος. Δεν είχε καθόλου αέρα. Είχε ήλιο αρχικά».

    Διαβάστε επίσης:

    Αιγάλεω: Στη φυλακή ο 20χρονος μητροκτόνος

    Νέα Ερυθραία: Εισαγγελική παρέμβαση για τον 40χρονο σαμουράι μετά τις καταγγελίες των γειτόνων

    Επίθεση με βιτριόλι: Την ενοχή της 36χρονης για απόπειρα ανθρωποκτονίας ζήτησε ο εισαγγελέας



    ΣΧΟΛΙΑ