• Κοινωνία

    Επίθεση με βιτριόλι: Την ενοχή της 36χρονης για απόπειρα ανθρωποκτονίας ζήτησε ο εισαγγελέας

    Επίθεση με βιτριόλι: Την ενοχή της 36χρονης για απόπειρα ανθρωποκτονίας ζήτησε ο εισαγγελέας

    Η 36χρονη κατηγορούμενη


    Ένοχη για την απόπειρα δολοφονίας της Ιωάννας πρότεινε πριν από λίγο ο εισαγγελέας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου για την 36χρονη κατηγορουμένη.

    Τη δράστη που “ενεργώντας υποδειγματικά σαν τον καλύτερο και ικανότερο της φύσης θηρευτή”, όπως περιέγραψε “ενεργώντας από κίνητρα ποταπά, με ηθική μικρότητα, διακείμενη εχθρικά και εκδικητικά και διακατεχόμενη από ανθρωποκτόνο εγωισμό”, ολοκλήρωσε το δολοφονικό σχέδιο που κατέστρωνε σχεδόν 1 χρόνο: “Να εξολοθρεύσει την Ιωάννα ρίχνοντας της τουλάχιστον 1 λίτρο από το καταστροφικά επικίνδυνο χημικό οξύ”.

    Κόλαφος ήταν η αγόρευση του εισαγγελέα Χαραλαμπου Μαστραντωνάκη για την κατηγορούμενη που, καθ’ όλη τη διάρκεια, κοιτούσε, ανέκφραστη, με παγερό βλέμμα μπροστά της.

    Αμίλητη στην άλλη άκρη της αίθουσας παρακολουθούσε η Ιωάννα.

    Ο εισαγγελέας επικαλέστηκε όλα τα στοιχεία, τις καταθέσεις, τις φωτογραφίες, τα μηνύματα, τις εκθέσεις των ειδικών. Και περιέγραψε την ημέρα που άλλαξε για πάντα τη ζωή της Ιωάννας.

    «Την ημέρα που άλλαξε για πάντα η ζωή της Ιωάννας, η κατηγορούμενη κρατούσε μαζί της δοχείο, με μεγάλο στόμιο, στο οποίο έχει ένα λίτρο θειικού οξέος σε μεγάλη πυκνότητα. Η κατηγορούμενη κρύφτηκε και παραφύλαγε στον υπόγειο χώρο. . Η Ιωάννα εισήλθε στο ισόγειο και ανέμενε τον ανελκυστήρα βυθισμένη, δυστυχώς για την ίδια, στις σκέψεις της».

    «Η κατηγορούμενη ενεργώντας υποδειγματικά σαν τον καλύτερο και ικανότερο της φύσης θηρευτή, ανέβηκε 17 σκαλιά. Στάθηκε μπροστά στη σκυφτή Ιωάννα, εκείνη σήκωσε το κεφάλι, η κατηγορούμενη την κοίταξε στα μάτια, εμφορούμενη από κίνητρα ποταπά, με ηθική μικρότητα, διακείμενη εχθρικά και εκδικητικά και διακατεχόμενη από ανθρωποκτόνο εγωισμό περιέλουσε την παθούσα με όλη την ποσότητα του φονικού χημικού υγρού στοχεύοντας κυρίως το πρόσωπο της και έφυγε τρέχοντας».

    «Στις 09.55 ήταν το λεπτό που άλλαξε όλη της ζωή της Ιωάννας».

    Όταν ο εισαγγελέας αναφέρθηκε σε ανθρωποκτόνο εγωισμό οι φίλες και οι συγγενείς της Ιωάννας που βρίσκονται έξω από τη δικαστική αίθουσα, ξέσπασαν σε λυγμούς.

    Η πρώτη απόπειρα

    Για την πρώτη αποτυχημένη απόπειρα της 36χρονης, ο εισαγγελέας περιέγραψε:

    «Την παραμονή η κατηγορούμενη μετέβη στο σημείο αποφασισμένη για να επιτεθεί με το βιτριόλι στην Ιωάννα. Για λόγο που δεν κατέστη εφικτό, προφανώς επειδή η ίδια δεν έκρινε κατάλληλες τις συνθήκες, δεν προχώρησε στην επίθεση. Ο ισχυρισμός της ότι σκέφτηκε πως θα έκανε κάτι κακό, κρίνεται ως αναληθής. Ποτέ δεν σκέφτηκε να υπαναχωρήσει από την πράξη, απλώς δεν μπόρεσε να το κάνει εκείνη την ημέρα».

    Μάλιστα, ο εισαγγελέας επικαλέστηκε και την άδεια που ζήτησε από τη δουλεία της για την επόμενη ημέρα, αμέσως μετά την αποχώρηση της από το σημείο.

    Ο εισαγγελέας έδειξε πολλές φορές φωτογραφίες από τα λιωμένα ρούχα της Ιωάννας μετά την επίθεση:

    «Δεν έχω ξαναδεί ποτέ τέτοια εικόνα, ούτε σε κουρέλια».

    “Θα ήταν νεκρή αν…”

    Ο εισαγγελέας βάσει των καταθέσεων γιατρών, κρίνει ότι η Ιωάννα θα μπορούσε να έχει πεθάνει από την επίθεση αυτή:

    «Η παθούσα θα μπορούσε να έχει καταλήξει συνέπεια πέντε παραγόντων. Του ολιγαιμικού σοκ, της καύσης των αεροφόρων οδών, της θανατηφόρας δόσης που ορίζεται στα 10ml ενώ εδώ η ποσότητα ήταν τουλάχιστον 1 λίτρο, της διαβρωτικής δράσης του οξέος το οποίο αν δεν είχε ξεπλύνει άμεσα θα μπορούσε να είχε προχωρήσει βαθύτερα, αλλά και συνεπεία των λοιμώξεων. Η Ιωάννα απέφυγε το μοιραίο για λόγους ανεξάρτητους από τη θέληση της κατηγορούμενης».

    Περιγράφοντας τις μόνιμες βλάβες που υπέστη η Ιωάννα είπε στους δικαστές:

    “Δεν θυμάμαι ποιες να απαριθμήσω πρώτες από τις τόσες που ακούσαμε”

    Για απορριφθεί το αίτημα για μετατροπή της κατηγορίας, ζήτησε ο εισαγγελέας:

    «Συντρέχουν όλα τα στοιχεία που στοιχειοθετούν την απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση, με δόλο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. Δεν απώθησε από τη συνείδηση της την σκέψη».

    «Ήταν σε θέση να προβλέψει και προέβλεψε την πιθανότητα θανάτου της παθούσας. Υπέρ της εκδοχής του αποτελέσματος του ανθρωποκτόνου δόλου της κατηγορούμενης συνηγορεί η επιλογή του μέσου επίθεσης, η ποσότητα του υγρού, η εγγύτητα και η ορμή της επίθεσης, αλλά και πως τίποτα από το 2019 δεν την είχε πτοήσει γιατί ήθελε με κάθε τρόπο να εξολοθρεύσει την Ιωάννα».

    «Τέλος η μεθοδικότητα του σχεδίου της, η συστηματική παρακολούθηση, η πρόβα της επίθεσης».

    «Να απορριφθεί ο ισχυρισμός της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης. Συνάγεται ότι οπωσδήποτε θεώρησε ως πιθανό το θάνατο της παθούσας και το επιδοκίμασε».

    «Προτείνω να κηρυχθεί ένοχη για τα απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο και σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. Ζήτησε μια δίκαιη δική και μια δεύτερη ευκαιρία. Της δόθηκε δυνατότητα να απολογηθεί στον ανακριτή, να απολογηθεί ενώπιον μας για μια πράξη που έχει τελέσει και έχει ομολογήσει. Δεν έδωσε όμως ποτέ στην Ιωάννα τέτοια δυνατότητα. Την καταδίκασε εφόδου ζωής να ανεβαίνει κάθε μέρα ένα Γολγοθά».

    Νωρίτερα ο κ.Μαστραντωνάκης περιέγραψε πώς η Ιωάννα έγινε η εμμονή της δράστιδος:

    «Η κατηγορούμενη διατηρούσε σχέση ελεύθερη με τον 40χρονο Νώντα και όταν εκείνος έκανε αίτημα φιλίας στην Ιωάννα στο facebook, η παθούσα με αξιοπρέπεια και σεβασμό προσπάθησε να την βοηθήσει, να την συμβουλεύσει. Μάλιστα, της έστειλε φωτογραφία και τη συνομιλία της με το Νωντα. Η κατηγορούμενη, που ουδέποτε είχε πάψει να ανησυχεί, έστελνε μηνύματα στην παθούσα για το θέμα. Την ρωτούσε “τι κανείς με αυτόν τον άνθρωπο”. Η Ιωάννα απαντούσε ευγενικά. Ωστόσο, ο Νώντας Οικονομου δεν παραιτήθηκε της προσπάθειας και έστειλε και πάλι μήνυμα στην Ιωάννα».

    «Από κανένα στοιχείο της δικογραφίας δεν προέκυψε ότι η παθούσα διατήρησε επικοινωνία με τον 40χρονο άντρα, σε αντίθεση με όσα μέχρι σήμερα πιστεύει η κατηγορούμενη. “Εγώ πιστεύω ότι υπήρξε κάτι μεταξύ τους” είχε πει στην απολογία της. Η κατηγορούμενη ουδέποτε πείστηκε ότι δεν συμβαίνει κάτι μεταξύ των δυο».

    «Τουλάχιστον από τον Ιούνιο του 2019 ανέπτυξε αισθήματα μίσους και εχθρότητας για την παθούσα θεωρώντας ότι την κορόιδεψε. Έκτοτε άρχισε να απεργάζεται σχέδιο εξόντωσης με βιτριόλι και άρχισε να την παρακολουθεί. Το Φεβρουάριο του 2020 πήρε την οριστική απόφαση να την εξολοθρεύσει».

    «Στα χέρια της έφτασε το δυσεύρετο χημικό υγρό. Είναι καταστροφικά επικίνδυνο. Δεν κατέστη εφικτό να εντοπιστεί η ακριβής πηγή προμήθειας και αν υπήρχαν άτομα που τη συνέδραμαν. »

    Σε δήλωσή της μετά το τέλος της δίκης η Ιωάννα ανέφερε:

    «Θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για τη στάση της δικαιοσύνης μέχρι σήμερα η οποία μου δίνει κουράγιο για να αντιμετωπίσω τον ισόβιο Γολγοθά που έχω να ανέβω και στον οποίο με έχει υποβάλλει η Έφη Κακαράντζουλα».

    Η δίκη συνεχίζεται την Τρίτη 26 του μήνα, με τις αγορεύσεις συνηγόρων πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης.

    Διαβάστε επίσης:

    Επίθεση με βιτριόλι-Καταπέλτης η αγόρευση εισαγγελέα: Σχέδιο εξόντωσης η ενέργεια της κατηγορουμένης



    ΣΧΟΛΙΑ