• Κοινωνία

    Δίκη Μάτι: «Κανένας δεν μας ειδοποίησε να φύγουμε», λέει μάρτυρας

    Μάτι

    Μάτι


    Ακόμα μία ανατριχιαστική κατάθεση στη δίκη για την τραγωδία στο Μάτι με τους 104 νεκρούς.

    Στο βήμα του μάρτυρα ο Αλέξανδρος Φλώρος. Εκείνος και η οικογένειά του στάθηκαν τυχεροί. Γλίτωσαν κολυμπώντας επί ώρες μέσα στη θάλασσα, χωρίς να γνωρίζουν προς τα πού κατευθύνονται.

    «Βρισκόμασταν στο σπίτι μας, περίπου 600 μέτρα από την ακτή -περιέγραψε- Η φωτιά ερχόταν προς τα εμάς. Έβλεπα πυκνή ροή οχημάτων από τη Μαραθώνος και κάτω. Φωνάζω στην οικογένεια να βγουν έξω και μπήκαμε στο αυτοκίνητο να φύγουμε. Κανένας δεν μας ειδοποίησε να φύγουμε».

    Μετά από αγωνιώδεις προσπάθειες κατάφεραν να φτάσουν στην ακτή:

    «Μπήκαμε στη θάλασσα, κολυμπούσαμε, κάποια στιγμή χάσαμε τη στεριά, δεν βλέπαμε. Κολυμπούσαμε, προσπαθούσαμε να μείνουμε ενωμένοι, ο αέρας δυνάμωνε όσο περνούσε η ώρα. Προσπαθούσαμε να μείνουμε σε κοντινή απόσταση ο ένας από τον άλλο. Έπεφταν σπίθες, κουκουνάρια στο νερό. Κάποια στιγμή δυσκόλεψαν τα πράγματα πάρα πολύ. Ακούγαμε τα αεροπλάνα και νομίζαμε ότι έρχονταν να μας σώσουν, φωνάζαμε βοήθεια. Κάποια στιγμή η γυναίκα μου λέει, «αυτό ήταν…». Μετά από πολλές ώρες είδαμε κάτι φώτα. Είχαμε φτάσει κοντά στο λιμάνι της Ραφήνας, ήταν φώτα από ψαροκάικο. Μας έριξε φως με φακό, μετά μια κουλούρα. Η γυναίκα μου είχε πάθει υποθερμία, τα παιδιά είχαν γίνει μπλε. Μας έδωσαν κουβέρτες. Είδα έναν παππού να επιπλέει στη θάλασσα… Ανέσυραν μια γυναίκα, της έκαναν ανάνηψη, δεν τα κατάφερε… Μας έβγαλαν στην ακτή, από το σοκ δεν θυμόμασταν να πάρουμε τηλέφωνο κάποιον δικό μας… Δεν βλέπαμε καλά, στην ακτή φαίνονταν κάποια ασθενοφόρα. Εκεί είδαμε πλαστικές σακούλες μαύρες που τις έκλειναν… Αν μέναμε μέσα στο σπίτι θα καιγόμασταν ζωντανοί. Ήταν τόσο το θερμικό φορτίο που έλιωσαν τα σίδερα…».

    Επόμενος μάρτυρας στη δίκη ο Ιωάννης Χατζηαθανασίου, ο οποίος έχασε την αδελφή του ενώ ο τρίτος μάρτυρας Κωνσταντίνος Χατζησταματίου είχε νοσηλευτεί περίπου σαράντα ημέρες, με εκτεταμένο έγκαυμα στο πρόσωπο.

    «Δεν υπήρχε μέριμνα, δεν ειδοποιήθηκα από κανέναν, ούτε είχα κάποια πληροφόρηση», κατέθεσε.

    «Βρισκόμουν με τη σύζυγο, τη νύφη μου και τον εγγονό μου στο σπίτι μας στο Μάτι. Γύρω στις πεντέμιση – έξι παρά είδαμε πυκνούς καπνούς. Στις έξι άρχισαν να πέφτουν μεγάλες καύτρες. Είδα τη φωτιά μέσα στην αυλή μας. Έξι και δέκα πήρα τη γυναίκα μου τη νύφη μου και τον εγγονό μου και φύγαμε. Πουθενά δεν υπήρξε πυροσβεστικό όχημα. Το μόνο όχημα γύρω στις 10 και μισή το βράδυ».

    Διαβάστε επίσης:

    Κακοκαιρία Ariel: Καταιγίδες με θυελλώδεις ανέμους και χιόνια στα ορεινά

    Κιβωτός του Κόσμου: Μεζονέτα αξίας 295.000 ευρώ αγόρασαν με δωρεές ο πατέρας Αντώνιος και η πρεσβυτέρα στη Ραφήνα

     



    ΣΧΟΛΙΑ