• Top Stories

    Το “διαβατήριο” για το Harvard – 10 προσόντα που θα σας κάνουν να ξεχωρίσετε

    • NewsRoom


    Είναι γνωστό πως το πανεπιστήμιο Harvard είναι ένα από τα κορυφαία buisiness πανεπιστήμια στον κόσμο, προσφέροντας μάλιστα υψηλά ποσοστά επαγγελματικής αποκατάστασης στους σπουδαστές του. Για να μιλήσουμε με αριθμούς, το 94%, από τους αποφοίτους του 2015, που βρέθηκαν στην αναζήτηση εργασίας, δέχθηκαν άμεσα προσφορά από διάφορες εταιρείες και όσοι άρχισαν αν εργάζονται για κάποια από αυτές, λαμβάνουν περίπου έναν μέσο ετήσιο μισθό που ανέρχεται στα 130.000 δολάρια, σύμφωνα με το όσα αναφέρει το Harvard.

    Για να φτάσεις όμως εκεί, πρέπει πρώτα να μπορέσεις να μπεις στο δημοφιλές πανεπιστήμιο, κάτι που δεν αποτελεί και την πλέον εύκολη διαδικασία, καθώς οι υποψήφιοι θα πρέπει αρχικά να περάσουν από μία συνέντευξη με την ειδική επιτροπή του Harvard και να επιδείξουν εκπληκτικά προσόντα σε όλους τους τομείς!

    Τι είναι αυτό όμως που κάνει κάποιους υποψήφιους να ξεχωρίζουν από κάποιους άλλους;

    Η Stacy Balcman, ιδρυτής της συμβουλευτική εταιρείας Stacy Blackman Cosulting, που βοηθά τους πελάτες της να μπορέσουν να μπουν σε κάποιο από τα κορυφαία MBA, και η ομάδα της, έγραψαν μία λίστα με τα 10 πιο σημαντικά προσόντα που θα πρέπει να διαθέτει ο ιδανικός υποψήφιος και εμείς σας την παρουσιάζουμε:

    Ωριμότητα

    Η ωριμότητα δεν έχει σχέση με την ηλικία, αλλά με την σοφία που αποκτάμε στην πάροδο των χρόνων, αναφέρει η Blackman.  Από το να εστιάζετε στο πόσο καιρό ασχοληθήκατε με κάτι, εστιάστε στο πόσο έχει αλλάξει ο τρόπος που βλέπετε τον κόσμο, καθώς μεγαλώνετε.

     Πρωτοβουλία

    Το Harvad δεν χρειάζεται, και φυσικά, ούτε θέλει ανθρώπους που απλά να του ταιριάζουν, αλλά ανθρώπους που να μπορούν να ξεχωρίσουν!

    Πρέπει, λοιπόν, να επιδείξετε τόσο την επιθυμία όσο και την ικανότητα να δημιουργήσετε μία καινούρια συζήτηση ή ιδέα. Σε οποιαδήποτε περίπτωση είναι προτιμότερο να μιλήσετε περισσότερο για κάποια εθελοντική εργασία στην οποία λάβατε μέρος και να ξεκινήσετε μία συζήτηση με την επιτροπή γι’ αυτήν, παρά να μιλήσετε για κάτι που απλά σας ανατέθηκε.

     Ακεραιότητα

    “Η ακεραιότητα είναι κάτι περισσότερο από το να είσαι ευγνώμων. Η ακεραιότητα έχει να κάνει με ένα σύνολο συμπεριφορών”, τονίζει η Blackman. Και συνεχίζει κάνοντας αναφορά στο βιβλίο του Dr. Henry Cloud, με τίτλο “Ακεραιότητα”: “Η ακεραιότητα δημιουργεί εμπιστοσύνη, δεν φοβάται την πραγματικότητα, λύνει προβλήματα και αρνητικές αντιλήψεις, προάγει την ανάπτυξη και βρίσκει νόημα στην ίδια τη ζωή”.

     Όραμα

    Έχοντας ως αποστολή να “εκπαιδεύσει ηγέτες που θα κάνουν τη διαφορά στον κόσμο”, το HBS, δεν επιθυμεί να εντάξει στο πρόγραμμα σπουδών του ανθρώπους που απλά θέλουν να αναβαθμίσουν το βιογραφικό τους. Εάν κάνεις αίτηση στο Harvard θα πρέπει να σκέφτεσαι έξω από τα τετριμμένα!

     Αυτογνωσία

    Μπορεί να είναι πολύ σημαντικό το να επιδείξεις τις ικανότητες και τα επιτεύγματά σου στην ειδική επιτροπή, αλλά είναι και εξίσου σημαντικό να δείξεις και τι έχεις μάθει από τη κάθε εμπειρία που βίωσες.

    “Η αυτογνωσία δεν είναι ένα προσόν που το αποδεικνύεις λέγοντας μια ιστορία, περισσότερο έχει να κάνει με το πως λες αυτή την ιστορία και την ικανότητα που έχεις να την επικοινωνήσεις”.

    Εξοικείωση με τις case studies

    Οι case studies, παρέχουν στους φοιτητές τη δυνατότητα να αναλύσουν και να πάρουν αποφάσεις προσομοιώνοτας τον πραγματικό κόσμο και στο HBS αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται κατά κόρον! Τα προσόντα εκείνα που η επιτροπή ψάχνει είναι η πνευματική περιέργεια, εξαιρετικές επικοινωνιακές ικανότητες, ο σεβασμός στη γνώμη του άλλου και η ικανότητα κάποιου να διδάξει όπως και να μάθει από τους συμφοιτητές του.

    Πάθος

    Το πάθος είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για να παραμείνετε προσηλωμένοι και παραγωγικοί. Αλλά το πάθος για το Harvard δεν παραμένει σε ένα απλά επιφανειακό επίπεδο που σχετίζεται μόνο με το να αγαπάτε αυτό που κάνετε. Το πάθος σε αυτήν την περίπτωση αφορά το να μεταδώσετε έμπνευση και ενέργεια σε εκείνους με τους οποίους εργάζεστε μαζί.

    Στοχευμένες Λύσεις

    Η ερώτηση που θέτει πάντα το HBS δε είναι “τι πιστεύετε γι’ αυτό αλλά τι μπορείτε να κάνετε για αυτό;”, γράφει η Blackman. Τα πάντα έχουν σχέση με το αποτέλεσμα. Ο τρόπος σκέψης σας αλλά και η ικανότητά σας να αναλύσετε μία κατάσταση, αποτελεί μεγάλο προσόν. Ωστόσο και εδώ η επιτροπή θέλει κάτι παραπάνω, να αποδείξετε ότι έχετε εφαρμόσει την ανάλυσή σας, έχετε φτιάξει ένα σχέδιο δράσης και το σημαντικότερο, το εκτελέσατε!

    Κοινωνικές Υπηρεσίες

    Η επιτροπή, εκτός όλων των άλλων, ενδιαφέρεται να δει με ποιον τρόπο τα επιτεύγματά σάς έχουν επηρεάσει και πώς αυτά αντικατροπτίζουν το ποιοι είστε. Υπάρχουν δύο λόγοι που η κοινωνική εργασία είναι σημαντική, αναφέρει η Blackman:

    Πρώτον παρέχει πληροφορίες για το ποια είναι τα βαθύτερα ενδιαφέροντά σας και δεύτερον γιατί με αυτόν τον τρόπο θέλουν να δουν εάν ανήκετε στην κατηγορία των ατόμων που αφιερώνει χρόνο για μια κοινότητα πιο ισχυρή, και αυτό γιατί πρόκειται να ενταχθείτε και στην δική τους κοινότητα.

    Ηγετικές ικανότητες

    Τα ηγετικά επιτεύγματα του παρελθόντος είναι η καλύτερη απόδειξη για το ποιες είναι και οι μελλοντικές φιλοδοξίες σας.  Πρέπει να αποδείξετε ότι μπορείτε να κάνετε τη διαφορά! Δεν έχει σχέση με το σε ποιο σκαλοπάτι βρίσκεστε στην κλίμακα των επιτευγμάτων, αλλά με το εάν έχετε αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα σας!

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/fevgis-gia-erasmus-aftes-ine-5-kaliteres-low-budget-polis/74422



    ΣΧΟΛΙΑ