• ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    Δεν «έκοβαν» αποδείξεις στο υπουργείο Ναυτιλίας


    Απίστευτο και όμως αληθινό είναι το γεγονός πως στα κυλικεία του υπουργείου Ναυτιλίας Κυλικεία δεν έκοβαν αποδείξεις, κάτι που παραδέχτηκε και ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής.

    Εδώ και πολλά χρόνια τα τρία κυλικεία του αλλά και το μαγειρείο των Λιμενικών φέρονται να λειτουργούν χωρίς ξεκάθαρο νομικό και φορολογικό πλαίσιο, καθώς δεν υπάρχουν ταμειακές μηχανές, άρα δεν κόβονται και αποδείξεις ενώ υπάρχουν συναλλαγές με πολίτες.

    Το θέμα ανέδειξε ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής σημειώνοντας ότι υπάρχουν καταγγελίες που κάνουν λόγο για έσοδα μισού εκατομμυρίου. Αυτά τα οικονομικά μεγέθη φαίνονται μόνο στα βιβλία που διατηρεί το Λιμενικό Σώμα, καθώς τα κυλικεία και το μαγειρείο λειτουργούν με βάση εσωτερικό κανονισμό χωρίς κάποια υπουργική εγκύκλιο και ο έλεγχος γίνεται από τις υπηρεσίες του Σώματος και όχι από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων εσόδων, σε ό,τι αφορά το κυλικείο τουλάχιστον.

    Σύμφωνα με στελέχη του Λιμενικού Σώματος, «το ποσό που φαίνεται στα βιβλία είναι μικρότερο, ενώ στην πραγματικότητα αγγίζει τις 150.000 ευρώ από τα κυλικεία, ενώ η Λέσχη λειτουργεί χωρίς κέρδος».

    Ακριβώς επειδή τα κυλικεία είναι στην ευθύνη του Λιμενικού Σώματος, με λιμενικούς να εργάζονται σε αυτά, τα έσοδα τα διαχειρίζεται το ίδιο αποδίδοντας τα μισά στον Ειδικό Κλάδο Οικονομικής Ενίσχυσης Μερισματούχων Μετοχικού Ταμείου Ναυτικού ο οποίος λειτουργεί ως Ειδικός Λογαριασμός του Μετοχικού Ταμείου Ναυτικού και τα υπόλοιπα τα κρατά το ίδιο για δική του χρήση.

    Σύμφωνα με τις καταγγελίες, «τα έσοδα αυτά αποτελούν ένα “μαύρο ταμείο” το οποίο μπαλώνει τις οικονομικές τρύπες» από τις λειτουργικές ανάγκες του Σώματος, οι οποίες στα χρόνια του Μνημονίου έχουν αυξηθεί πολύ λόγω της υποχρηματοδότησης.

    Υπάρχουν όμως πολλά ερωτηματικά για το πού τελικά καταλήγουν τα έσοδα των κυλικείων μια και οι αποφάσεις εκτέλεσης δεν φαίνονται στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ και τελικά, αν εξυπηρετούν τις πραγματικές ή τις εικονικές ανάγκες του Σώματος.

    «Είναι ένα εσωτερικό σύστημα» υποστήριξε ο υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας στον Σκάι. Όπως είπε, αυτή η κατάσταση ισχύει για πολλά χρόνια και τώρα βρίσκεται σε διαδικασία αλλαγής.

    Πάντως αυτή τη στιγμή οι νομικές υπηρεσίες να προετοιμάζουν την Υπουργική Απόφαση για την επίσημη ίδρυση της Λέσχης Λιμενικών και τους κανόνες που θα τη διέπουν.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Μειώσεις-σοκ έως 230 ευρώ στις συντάξεις από το 2019

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Φοροτσουνάμι» από τα εκκαθαριστικά: Στα 706 ευρώ ο μέσος όρος της λυπητερής

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Απίστευτα στοιχεία από την ΑΑΔΕ: Μία στις δυο επιχειρήσεις φοροδιαφεύγει



    ΣΧΟΛΙΑ