• Top Stories

    Γιατί μαζεύει χρυσό η Γερμανία; Οι 4 λόγοι, οι τριγμοί στην Ε.Ε. και το «μοναχικό» μέλλον της

    • NewsRoom


    Κάτι συμβαίνει στην Γερμανία, που έχει «βαλθεί» να μαζέψει το χρυσό της… Και φυσικά,  αυτό (θα) έχει αντίκτυπο και στην Ε.Ε.  Ειδικότερα, όταν ξέσπασε η κρίση στην ευρωζώνη, πολλοί Γερμανοί εκφράστηκαν υπέρ του επαναπατρισμού του αποθεματικού της Bundesbank σε χρυσό (3.381 τόνοι) και της φύλαξής του εντός της χώρας. Ορισμένοι μάλιστα είχαν αμφισβητήσει αν ο χρυσός υπάρχει πραγματικά ακόμη, εξωθώντας το ομοσπονδιακό κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα να δημοσιοποιήσει μια μακροσκελή λίστα με τις λεπτομέρειες για το αποθεματικό του το 2015.

    Πιο συγκεκριμένα, τις δεκαετίες του 1950 και του 1960, οι κυβερνήσεις της Δυτικής – τότε Γερμανίας – αποφάσισαν, για να  ενισχύσουν τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας, να αγοράσουν σημαντικές ποσότητες χρυσού. Λόγω, όμως, του Ψυχρού Πολέμου, θεώρησαν ασφαλέστερο ο χρυσός αυτός να μείνει εκτός Γερμανίας. Έτσι, οι ποσότητες που αγοράστηκαν φυλάσσονταν κυρίως στην Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα [την περίφημη FED], καθώς και, μικρότερες ποσότητες, στις Κεντρικές Τράπεζες της Αγγλίας και της Γαλλίας. Έτσι, μέχρι και το 2012, το μεγαλύτερο μέρος του κρατικού γερμανικού χρυσού βρισκόταν εκτός Γερμανίας. Στη Φραγκφούρτη, όπου εδρεύει η Γερμανική Κεντρική Τράπεζα, υπήρχε μόνο το 31% του συνολικού χρυσού.

    Από το 2013, όμως, η γερμανική κυβέρνηση άρχισε μια προσπάθεια επαναπατρισμού του χρυσού της χώρας. Το 2015 ήδη είχαν μεταφερθεί στη Φρανκφούρτη 110 τόνοι χρυσού από το Παρίσι και 100 από τη Νέα Υόρκη! Τα επόμενα χρόνια η διαδικασία προχώρησε πιο γρήγορα από ό,τι υπολογιζόταν και ο πρόεδρος της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας, Jens Weidmann, δήλωσε, πριν λίγες μέρες, ότι τώρα βρίσκεται πλέον στη Γερμανία το 50% του χρυσού της. «Φέραμε πίσω στη Γερμανία ξανά πολύ περισσότερο χρυσό το 2016 από ό,τι σχεδιαζόταν αρχικά. Πλέον, σχεδόν το μισό απόθεμα χρυσού βρίσκεται στη Γερμανία», είπε χαρακτηριστικά.

    Το απόθεμα, πλέον, χρυσού της Γερμανίας είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο, μετά από αυτό των ΗΠΑ.  Σύμφωνα με το δημοσίευμα, εντός της Γερμανίας φυλάσσονται σήμερα περίπου 1.600 τόνοι χρυσού και η ποσότητα αυτή αναμένεται να αυξηθεί στους 1.700 τόνους ως το 2020.

     

    Οι 4 λόγοι

    Για αυτή τη κίνηση της Γερμανίας, υπάρχουν πολλές ερμηνείες – επεξηγήσεις. Οι πιο σημαντικές, όμως, είναι οι εξής:

    • Μετά την οικονομική κρίση του 2008 και άλλες χώρες (όπως, για παράδειγμα, η Ολλανδία, η Βενεζουέλα, κ.ά.) αποφάσισαν να επαναπατρίσουν μέρος του χρυσού τους, λόγω της οικονομικής αβεβαιότητας.
    • Στη Γερμανία έχουν κυκλοφορήσει επανειλημμένα φήμες, που βρίσκουν σοβαρή απήχηση στην κοινή γνώμη, ότι τα αποθέματα του γερμανικού χρυσού στο εξωτερικού δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα, διότι έχουν κλαπεί, υπεξαιρεθεί, εκποιηθεί, κ.λπ. Έτσι, η κίνηση επαναπατρισμού του χρυσού είναι μια ψυχολογική κίνηση που αποσκοπεί στον καθησυχασμό της κοινής γνώμης.
    • Είναι μια κίνηση εθνικής κυριαρχίας, με συμβολική, πολιτική και οικονομική σημασία. Καθώς η Γερμανία προσπαθεί να εδραιώσει την ηγεμονία της, αλλά, παράλληλα, οι τριγμοί στην ΕΕ και την ευρωζώνη αυξάνουν, η αύξηση των αποθεμάτων χρυσού σε γερμανικό έδαφος είναι ένα μήνυμα ισχύος, με πολιτική και οικονομική σημασία, με ποικίλους αποδέκτες.
    • Ίσως, η Γερμανία ετοιμάζεται να αποχωρήσει από το ευρώ και να επανέλθει σε εθνικό νόμισμα, το «νέο μάρκο» – σε συντονισμό με άλλες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, που παραδοσιακά ανήκαν στη σφαίρα της γερμανικής επιρροής: Αυστρία, Πολωνία, Τσεχία, Ουγγαρία, κ.ά. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ασφαλώς τα μεγαλύτερα δυνατά αποθέματα χρυσού έχουν σημασία.



    ΣΧΟΛΙΑ