• Top Stories

    Άτακτη υποχώρηση Τσίπρα μπροστά στην κατακραυγή

    • NewsRoom

    Ο Αλέξης Τσίπρας στο Μέγαρο Μαξίμου


    Μπροστά στον φόβο της κατακραυγής για τα θεσμικά μαγειρέματα, που θα έσωζαν τον Πάνο Καμμένο -και παρεμπιπτόντως και τον Σταύρο Θεοδωράκη- ο Αλέξης Τσίπας έκανε όπισθεν ολοταχώς «καίγοντας» τα σχέδια για αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής, που θα επέτρεπαν στον αρχηγό των ΑΝΕΛ να μη χάσει τα προνόμια του αρχηγού πολιτικού κόμματος στην Βουλή.

    Με την επιστολή που απέστειλε σήμερα στον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, θέλησε να βάλει ένα φρένο στην φασαρία που ξεσηκώνουν οι απειλές του Πάνου Καμμένου κάθε φορά που μιλάει δημόσια, μέσα στις οποίες χάνονται όλα τα κέρδη που μπορεί να αποκομίσει η κυβέρνηση από τα όποια θετικά μέτρα.

    Στην επιστολή γίνεται σαφές ότι ο πρωθυπουργός επιλέγει να προτάξει την φράση «εκβιαζόμενος δεν υπήρξα ποτέ» από την εναλλακτική να αποδώσει τις όποιες αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής σε «εύλογη δημοκρατική ευαισθησία» απέναντι σε κόμματα που ξεκίνησαν την κοινοβουλευτική περίοδο με κοινοβουλευτική ομάδα, την οποία έχασαν στην πορεία, κυρίως λόγω των πολιτικών αναταράξεων που έφεραν οι αποφάσεις του Μεγάρου Μαξίμου.

    Εξάλλου, δεν μπορεί να μην παρατηρήσει κανείς ότι στην επιστολή του ο πρωθυπουργός μιλάει για «ανορθολογισμό», καθώς, όπως σημειώνει, «ο νόμος ορίζει ότι ανεξάρτητα από τον αριθμό των βουλευτών, ο χρόνος προβολής των κομμάτων από το ΕΣΡ, αλλά και η κρατική χρηματοδότηση παραμένει – και ορθώς – η ίδια». Ενώ αντίθετα στο κοινοβούλιο «οι αρχηγοί των κομμάτων αυτών χάνουν προνόμια, μεταξύ των οποίων και το χρόνο ομιλίας τους κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας».

    Η σφοδρή κριτική που ακολούθησε τη δημοσιοποίηση των σεναρίων για μια πολιτική λύση στο πρόβλημα που έφερε στο φως της δημοσιότητας ο Πάνος Καμμένος την ημέρα της ψηφοφορίας της Συμφωνίας των Πρεσπών, αιφνιδιάζοντας, όπως έδειξαν οι κάμερες, τον πρωθυπουργό, δημιούργησε πολύ βαρύ κλίμα στην Βουλή, με τον πρόεδρο του κοινοβουλίου να εξαναγκάζεται σε διευκρινιστικές δηλώσεις. Υπήρξε εξάλλου και το φιάσκο με την (μη) παραίτηση Παπαχριστόπουλου, παρενέργεια της ίδιας ιστορίας, που βάρυνε ακόμη περισσότερο το κλίμα.

    Μέσα σε όλο αυτό το θεσμικό αλαλούμ κινδύνεψε να χαθεί και το αυριανό ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία και η συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    ΝΔ: Εκβιαζόμενος ο πρωθυπουργός

    Παρά τα αναφερθέντα στην επιστολή, ότι ο πρωθυπουργός δεν υπήρξε ποτέ εκβιαζόμενος, η ΝΔ σημείωσε ότι «ο εκβιαζόμενος πρωθυπουργός, που στηρίζεται στις διαθέσεις της Μεγαλοοικονόμου και του Παπαχριστόπουλου, απευθύνεται στον πρόεδρο της Βουλής σαν υφιστάμενό του, αγνοώντας ότι η Βουλή ελέγχει την κυβέρνηση». Επίσης, η Μαρία Σπυράκη σημείωσε ότι ο κ. Τσίπρας «το μόνο που κατάφερε είναι να πιστοποιήσει ότι διαθέτει μια πλειοψηφία με σημαία ευκαιρίας και είναι έτοιμος να ενδώσει στις απαιτήσεις του άλλοτε κυβερνητικού του εταίρου».

    Όλη η επιστολή Τσίπρα στον πρόεδρο της Βουλής

    Στην επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρει:

    «Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

    » Και ο ανορθολογισμός έγκειται στο γεγονός ότι ο ίδιος ο νόμος ορίζει ότι ανεξάρτητα από τον αριθμό των βουλευτών, ο χρόνος προβολής των κομμάτων από το ΕΣΡ, αλλά και η κρατική χρηματοδότηση παραμένει – και ορθώς – ίδια, σε συνάρτηση με την λαϊκή ψήφο, ενώ στο κοινοβούλιο οι αρχηγοί των κομμάτων αυτών χάνουν προνόμια, μεταξύ των οποίων και το χρόνο ομιλίας τους κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.
    » Κατόπιν της συζήτησης μας και αφού συμμεριστήκατε τις σκέψεις μου, ορθά αναλάβατε την πρωτοβουλία να συζητήσετε με τους εκπροσώπους των κομμάτων το ζήτημα αυτό, προκειμένου να βρεθεί η ευρεία συναίνεση που απαιτείται για τη σχετική διόρθωση του εν λόγω ανορθολογισμού.
    » Με έκπληξη, όμως, παρατηρώ τις τελευταίες ημέρες, κυρίως τη μείζονα αντιπολίτευση, αλλά και αλλά κόμματα της αντιπολίτευσης μαζί με μερίδα μέσων ενημέρωσης να αντιμετωπίζουν με απίστευτη επιθετικότητα μια εύλογη δημοκρατική ευαισθησία. Και να φτάνουν μάλιστα στο σημείο ορισμένοι να επιχειρηματολογούν και να παρουσιάζουν τον Πρωθυπουργό ως δήθεν εκβιαζόμενο.
    » Κατόπιν τούτων και δεδομένου ότι εκβιαζόμενος δεν υπήρξα ποτέ και από κανέναν, και δεδομένου ότι δεν επιθυμώ να επιτρέψω σε κανέναν να αξιοποιεί τη δημοκρατική μου ευαισθησία για να με συκοφαντεί, σας ζήτω να μην αναλάβετε καμία πρωτοβουλία για αλλαγή του ισχύοντος κανονισμού, ούτε κατά ένα σημείο στίξης.
    » Και για οποιαδήποτε αμφισημία του ισχύοντος κανονισμού σας παρακαλώ όπως προστρέξετε στη γνωμοδότηση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΝΔ: Εκβιαζόμενος πρωθυπουργός ο Τσίπρας, στηρίζεται στις διαθέσεις της Μεγαλοοικονόμου και του Παπαχριστόπουλου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τσίπρας σε Βούτση: Ούτε σημείο στίξης να μην αλλάξει στον Κανονισμό της Βουλής – Δεν είμαι εκβιαζόμενος



    ΣΧΟΛΙΑ