• Top Stories

    Ασημένιο μετάλλιο για το Σπύρο Γιαννιώτη στη μαραθώνια κολύμβηση


    Το ασημένιο μετάλλιο κατέκτησε τελικά ο Σπύρος Γιαννιώτης στα 10χλμ. κολύμβησης σε ανοιχτή θάλασσα στους Ολυμπιακούς του Ρίο, σε έναν αγώνα που εξελίχθηκε σε θρίλερ.

    Στο τελευταίο κομμάτι της κούρσας της μαραθώνιας κολύμβησης, ο Σπύρος Γιαννιώτης με μία τρομερή αντεπίθεση τερμάτισε στην πρώτη θέση, μαζί με τον Ολλανδό Φέρι Βέερτμαν με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί κομφούζιο σχετικά με το ποια θέση κατέκτησε ο Έλληνας αθλητής.

    gianiotis 2

    Μετά από εξέταση του φώτο φίνις, οι κριτές έδωσαν τελικά πρώτο τον Ολλανδό και δεύτερο, με τον ίδιο χρόνο τον Έλληνα πρωταθλητή, που κατακτά το μόνο μετάλλιο που έλειπε από την πλούσια συλλογή του. Στο τρίτο σκαλί του βάθρου ανέβηκε ο Γάλλος Μαρκ-Αντουάν Ολιβιέ.

    gianniotis-birtman

    Με μία εκπληκτική εμφάνιση, ο Γιαννιώτης χάρισε στην Ελλάδα το τέταρτό της μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο.

    Σημειώνεται ότι ο Γιαννιώτης βρέθηκε μέχρι και στην 23η θέση, αλλά κατάφερε στον τελευταίο αγώνα της καριέρας του, στα 36 του χρόνια, να ανέβει στο ολυμπιακό βάθρο, μετά από 5 Ολυμπιακούς Αγώνες.

    gianniotis-beertman-olibie

    Γεννήθηκε στις 19 Φεβρουαρίου 1980 στο Λίβερπουλ (τόπο καταγωγής της μητέρας του), αλλά μεγάλωσε στην Κέρκυρα (τόπο καταγωγής του πατέρα του), όπου και μυήθηκε στο κολύμπι, αγωνιζόμενος στον τοπικό ΝΑΟΚ. Το καλοκαίρι του 1998 πήρε το «βάπτισμα του πυρός» σε μεγάλες διοργανώσεις, συμμετέχοντας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα εφήβων/νεανίδων, στην Αμβέρσα. Λίγο καιρό αργότερα πήρε μεταγραφή στον Ολυμπιακό, μετακόμισε στην Αθήνα και εγκαινίασε τη συνεργασία του με τον προπονητή Νίκο Γέμελο, η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

    Σε ηλικία 19 ετών ο Γιαννιώτης ήταν ήδη στέλεχος της εθνικής ομάδας κολύμβησης, συμμετέχοντας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 25άρας πισίνας του Χονγκ Κονγκ και τα Ευρωπαϊκά της Κωνσταντινούπολης (50άρα) και της Λισαβόνας (25άρα). Τον Δεκέμβριο του 2000 συμμετέχει για πρώτη φορά σε τελικό μεγάλης διοργάνωσης, παίρνοντας την 7η θέση στα 1.500μ. ελεύθερο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 25άρας πισίνας στη Βαλένθια.

    Το 2001 γίνεται ο πρώτος Έλληνας (άνδρας) κολυμβητής που μετέχει σε τελικό Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, τερματίζοντας 7ος στα 400μ. ελεύθερο στην Φουκουόκα. Την ίδια χρονιά κατακτά δύο χρυσά μετάλλια στους Μεσογειακούς Αγώνες της Τύνιδας. Το 2002 στο Βερολίνο είναι μέλος της ομάδας 4Χ200μ. ελεύθερο, και χαρίζει στη χώρα μας το πρώτο μετάλλιο (χάλκινο) σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κολύμβησης.

    Το 2007 στρέφεται στην κολύμβηση σε ανοιχτή θάλασσα. Στο τέλος του 2011 αναδεικνύεται κορυφαίος αθλητής της χρονιάς στην ψηφοφορία του ΠΣΑΤ και ξεκινά την προετοιμασία του για το μεγάλο ραντεβού της βρετανικής πρωτεύουσας. Ωστόσο, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου έχασε για πέντε δευτερόλεπτα το χάλκινο μετάλλιο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/rio-2016-21-entiposiakes-fotografies-athliton-pou-apsifoun-tin-varitita/67607

     



    ΣΧΟΛΙΑ