• Top Stories

    Αργοσαρωνικός, Μύκονος, Σαντορίνη: Αρχίζει το «σαφάρι» εφοριακών – Τσουχτερά πρόστιμα

    • NewsRoom


    Σύντομα αρχίζουν το «σαφάρι» οι εφοριακοί σε τουριστικές περιοχές, προκειμένου να αντιμετωπιστούν κρούσματα φοροδιαφυγής, ενόψει και της έναρξης της θερινής τουριστικής περιόδου.

    Οι εφοριακοί θα επικεντρωθούν σε χώρους εστίασης, ψυχαγωγίας, ενοικιαζόμενα δωμάτια και χώρους μίσθωσης οχημάτων, κατά τη διάρκεια των ελέγχων που θα διεξάγουν.
    Οι εφοριακοί θα διενεργούν επιτόπιους ελέγχους για την έκδοση αποδείξεων, την ύπαρξη και χρήση των τερματικών POS, την υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ, τη νόμιμη χρήση ταμειακής μηχανής κ.α.

    Εάν διαπιστωθούν παραβάσεις, τότε επιχειρήσεις και επαγγελματίας θα βρεθούν αντιμέτωποι με υψηλά πρόστιμα ακόμη και προσωρινό λουκέτο των καταστημάτων.

    Η έναρξη των ελέγχων θα γίνει από κοντινούς προορισμούς, νησιά και άλλες τουριστικές περιοχές σε Αργοσαρωνικό και αλλού.

    Μάλιστα, θα χρησιμοποιηθούν συνεργεία εφοριακών από διάφορες περιοχές προκειμένου να αποφεύγεται η εντοπιότητα και η πιθανή οικειότητα με τους ελεγχόμενους.

    Σε βάθος χρόνου και με την επίσημη έναρξη της θερινής τουριστικής περιόδου οι έλεγχοι θα επεκταθούν και σε άλλα σημεία και νησιά, όπως Μύκονος, Σαντορίνη, Πάρος κλπ.

    Τα πρόστιμα

    Στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται ότι δεν έχουν εκδοθεί αποδείξεις θα επιβάλλονται οι εξής κυρώσεις:

    – Πρόστιμο ίσο με το 50% επί του φόρου που θα προέκυπτε από την έκδοση της απόδειξης. Το ποσό του προστίμου, όμως, δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από 250 ευρώ ανά έλεγχο για τις επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία, και 500 ευρώ για τις επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία.

    – Στην περίπτωση που μια επιχείρηση εντοπιστεί να μην εκδίδει αποδείξεις εντός 5ετίας από τη διαπίστωση της αρχικής παράβασης, τότε επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 100% του φόρου που εμπεριέχεται στην απόδειξη που δεν εκδόθηκε, με ελάχιστο τα 500 ευρώ εφόσον τηρούνται απλογραφικά βιβλία και 1.000 ευρώ εφόσον τηρούνται διπλογραφικά βιβλία.

    – Εφόσον υπάρξει νέα υποτροπή εντός 5ετίας από την πρώτη παράβαση, το πρόστιμο ανέρχεται στο 200% του φόρου που εμπεριέχεται στην απόδειξη, με ελάχιστο τα 1.000 ευρώ για απλογραφικά βιβλία και τα 2.000 ευρώ για διπλογραφικά βιβλία.

    – Εφόσον από τον έλεγχο διαπιστωθεί ότι δεν έχουν εκδοθεί δέκα ή περισσότερες αποδείξεις ή η αξία των αποδείξεων που δεν εκδόθηκαν ξεπερνά τα 500 ευρώ, τότε επιβάλλεται παράλληλα και η ποινή της 48ωρης αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης. Μάλιστα, εφόσον υποτροπιάσει η επιχείρηση, η ποινή του λουκέτου επιβάλλεται έως και για δέκα ημέρες.

    – Για την παραποίηση λογισμικού των ταμειακών μηχανών, επιβάλλεται πρόστιμο από 5.000 έως 20.000 ευρώ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: «Καμπανάκι» από τη McKinsey: Η ΔΕΗ είναι μη βιώσιμη – Εισήγηση για εθελούσιες εξόδους και αυξήσεις τιμών

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Π. Παυλόπουλος: Αναθεώρηση Συντάγματος και εξάλειψη του αλυτρωτισμού η λύση για την ΠΓΔΜ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: «Κλειστές» οι τράπεζες για τον Χρήστο Καλογρίτσα: Στις 26 Μαΐου το σχέδιο ρύθμισης δανείων



    ΣΧΟΛΙΑ