• Κοινωνία

    Αποπλάνηση ανηλίκου μέσω facebook – Οδηγίες της ΕΛ.ΑΣ. προς τους γονείς

    • NewsRoom
    Facebook


    Δύο ιστορίες µε θύµατα παιδιά έχουν συγκλονίσει µέσα σε λίγες ηµέρες την τοπική κοινωνία της Κέρκυρας. Στην πρώτη περίπτωση, αποκαλύφθηκε ότι ένας 39χρονος πρώην αθλητής που εργαζόταν ως δηµόσιος υπάλληλος στο νησί των Φαιάκων είχε καταφέρει µέσω ∆ιαδικτύου να εξαναγκάσει µία 13χρονη να του στέλνει διαρκώς φωτογραφίες και βίντεο µε την ίδια γυµνή. Το κοριτσάκι είναι µόνιµος κάτοικος Αµερικής και ο εφιάλτης στα χέρια του προφυλακισθέντος ξεκίνησε όταν ήταν µόλις 11 ετών.

    Όταν πια ο ίδιος έφτασε σε σηµείο να κάνει πράξη τους εκβιασµούς του στέλνοντας επίµαχο υλικό στους συγγενείς και τους φίλους της, ο χρόνος άρχισε να µετρά αντίστροφα για τη σύλληψή του.

    Σύµφωνα µε αστυνοµικές πηγές, στην κατοχή του βρέθηκε πολύ σκληρό υλικό παιδικής πορνογραφίας, ενώ εξετάζεται εάν στα δίχτυα του είχαν πέσει κι άλλα παιδιά. Στη δεύτερη περίπτωση, ένας 65χρονος συνελήφθη προχθές σε περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας κατηγορούµενος για αρπαγή και κατάχρηση σε ασέλγεια ανήλικης.

    Όπως αποκαλύφθηκε, ο κατηγορούµενος είχε προσεγγίσει µία 17χρονη, που σύµφωνα µε πληροφορίες έχει νοητικά προβλήµατα, και την έπεισε να πάρει λεωφορείο των ΚΤΕΛ για να πάει να τον βρει στο Αντίρριο.

    Το κορίτσι ακολούθησε τις συμβουλές του και αφού την παρέλαβε από το σηµείο συνάντησης που είχαν ορίσει, την οδήγησε στο σπίτι του στην περιοχή του Θέρµου και εκεί προέβη σε ασελγείς πράξεις σε βάρος της.

    Και στις δύο υποθέσεις η προσέγγιση των ανηλίκων έγινε µέσω Facebook, µε τους ειδικούς να εκπέµπουν για ακόµη µια φορά SOS προς τους γονείς. Σύµφωνα µε αξιωµατικούς της ΕΛ.ΑΣ., ο δράστης στη συντριπτική πλειονότητα τέτοιων υποθέσεων είναι άνδρας και συνήθως στο στόχαστρό του είναι παιδιά του αντίθετου φύλου, που δεν έχουν ακόµα σεξουαλικές εµπειρίες, αλλά βρίσκονται στη φάση της ανακάλυψης της σεξουαλικότητάς τους.

    «Μέσα από την τριβή µας σε πολλές υποθέσεις, έχουµε δει ότι στόχος είναι παιδιά τα οποία οι δράστες θα καταφέρουν να χειραγωγήσουν. Και αν µιλήσουν, δύσκολα θα τα πιστέψει κανείς. Μια τέτοια ευάλωτη οµάδα είναι τα παιδιά µε ειδικές ανάγκες» τονίζουν αστυνοµικοί της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων.

    Σύµφωνα µε τους ίδιους, τα άτοµα αυτά διακρίνονται για τη µεθοδικότητα και την υποµονή τους, αλλά και για το κύρος τους, το οποίο χρησιµοποιούν απέναντι στο παιδί, που συνήθως θαυµάζει και εµπιστεύεται τον δράστη.

    «Αντί οι γονείς να αρχίσουν να γίνονται καχύποπτοι µε τον οποιονδήποτε, θα πρέπει να εστιάσουν στη σχέση που έχουν αναπτύξει µε το παιδί τους. Είναι σηµαντικό το παιδί να νιώθει ελεύθερο να κουβεντιάσει µε τους γονείς του οτιδήποτε του συµβαίνει, χωρίς να φοβάται ή να ντρέπεται» συµπληρώνουν οι αστυνοµικοί.

    «∆εν πρέπει να ξεχνούν οι γονείς ότι πλέον είµαστε ένα µεγάλο παγκόσµιο χωριό, χωρίς σύνορα. Είναι σηµαντικό να µιλάµε συνέχεια στα παιδιά µας για τους κινδύνους του ∆ιαδικτύου και το πώς να προφυλαχθούν. Το πιο σηµαντικό, όµως, είναι τα παιδιά µας να ξέρουν ότι από τη µαµά και τον µπαµπά δεν επιτρέπεται να έχουν µυστικά» προσθέτουν.

    Τι αναφέρει η μητέρα της ανήλικης 17χρονης 

    «Το παιδί μου έμπλεξε με αυτόν στο Facebook και την αποπλάνησε. Με αυτόν τον τρόπο κατάφερε και την πήρε και την είχε μαζί του. Όταν είδα ότι η κόρη μου έλειπε και δεν είχε γυρίσει στο σπίτι μέχρι αργά το βράδυ, εγώ κατάλαβα ότι έφυγε και πήγε μαζί του» ανέφερε χαρακτηριστικά.

    «Εμείς το ανακαλύψαμε από το Facebook. Είδα ότι μιλάει με αυτόν τον άγνωστο και αναρωτήθηκα σαν μάνα και εγώ, πως γίνεται να μιλάει με έναν άνθρωπο τόσο χρονών, τι να ζητάει και τι να θέλει» πρόσθεσε. «Τι ζήλεψε μία κοπέλα 17 ετών από αυτόν τον άνθρωπο; Tι να του ζήλεψε;» διερωτήθηκε.

    «Αν ήταν νεαρός, θα πεις εντάξει, τον ερωτεύτηκε, τον αγάπησε και πήγε μαζί του» είπε ενώ συνέχισε λέγοντας πως «το μεσημέρι μίλησα με την κόρη μου και μου είπε «μαμά είμαι καλά, ξέρω ότι αυτός ο άνθρωπος δεν ήταν καλός»». «Αυτός ο άνθρωπος έχει βάλει στο προφίλ του ότι δήθεν είναι μουσικός και έτσι αποπλάνησε την κόρη μου» κατέληξε.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ποινή φυλάκισης 30 ετών στον καθηγητή μουσικής για αποπλάνηση ανηλίκων

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους 81χρονος που κατηγορείται για αποπλάνηση ανήλικης



    ΣΧΟΛΙΑ