• Top Stories

    Αναζητούν πατέντες για την σωτηρία Καμμένου – Όλα τα σενάρια

    • NewsRoom


    Την πολιτική λύση που θα σώσει τον Πάνο Καμμένο και την κοινοβουλευτική του ομάδα αναζητούν στο Μέγαρο Μαξίμου, που όπως φαίνεται περνά δύσκολες ώρες λόγω των συνεχών απειλών που εξαπολύει με κάθε ευκαιρία ο αρχηγός των ΑΝΕΛ ότι αν διαλυθεί η ΚΟ του κόμματός του η κυβέρνηση «δεν θα κάνει παρέλαση».

    Ο κίνδυνος να μετατραπεί ο πρώην κυβερνητικός εταίρος σε απασφαλισμένη βόμβα έχει κάνει την κυβέρνηση και το προεδρείο της Βουλής να εξετάζει διάφορα σενάρια για την σωτήρια του, προκαλώντας οργισμένες αντιδράσεις από την πλευρά της ΝΔ: «Όσα παρακολουθούμε τις τελευταίες ώρες είναι το αποτέλεσμα ενός εξόφθαλμου πια εκβιασμού. Ο κ. Τζανακόπουλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει ακόμη και τον Κανονισμό της Βουλής, προκειμένου ο κ. Καμμένος να μην χάσει την καρέκλα του αρχηγού της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ.

    Είναι προφανές ότι ο κ. Τσίπρας τρέμει όσα ο πρώην εταίρος του απειλεί να αποκαλύψει και είναι πρόθυμος να κάνει όποια παραχώρηση του ζητήσει ο κ. Καμμένος. Αυτό που και οι δύο δεν καταλαβαίνουν είναι ότι όλοι οι πολίτες τους έχουν πάρει πια χαμπάρι» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Τα πιθανά σενάρια

    Ως προς τις λύσεις που εξετάζονται, σύμφωνα με το iefimerida: Το πρώτο σενάριο είναι η αφαίρεση της προϋπόθεσης ότι οι πέντε βουλευτές που έχουν μείνει σε ένα κόμμα πρέπει να έχουν εκλεγεί με το ίδιο κόμμα. Εάν προχωρήσει αυτή η αλλαγή, η κυβέρνηση και ο πρόεδρος της Βουλής θα κατηγορηθούν ότι προχώρησαν σε φωτογραφική διάταξη αποκλειστικά και μόνο για τον κ. Καμμένο. Κάτι που, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν επιθυμεί ο κ. Βούτσης.

    Το δεύτερο σενάριο θα αφορούσε και το Ποτάμι, έστω κι αν εδώ και λίγες μέρες έχει πάψει να υφίσταται ως κοινοβουλευτική ομάδα. Με δεδομένη την χθεσινή δήλωση Τζανακόπουλου ότι δεν είναι ηθικό να διαλύονται κόμματα που έχουν προκύψει από εκλογές, θα μπορούσε να αφαιρεθεί ο περιοριστικός αριθμός των πέντε βουλευτών ώστε να μην προκύπτει θέμα διάλυσης του κόμματος. Μπορεί, όμως, μια τέτοια διάταξη να έχει αναδρομική ισχύ στον κανονισμό της Βουλής, προκειμένου να δοθεί εκ νέου η δυνατότητα στο Ποτάμι να συγκροτηθεί σε κοινοβουλευτική ομάδα; Δύσκολο λένε οι γνωρίζοντες τη θεσμική λειτουργία του κοινοβουλίου.

    Στο τρίτο σενάριο μπορεί να υπάρξει ερμηνεία από την επιστημονική επιτροπή της Βουλής στο υπάρχον άρθρο 15 χωρίς αλλαγή του, ερμηνεία που να κουμπώνει με την άποψη που έχουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, ότι δηλαδή οι διατάξεις αφορούν μόνο την αρχική συγκρότηση μιας κοινοβουλευτικής ομάδας και όχι και την πορεία του κόμματος κατά τη διάρκεια της τετραετίας.

    Μια τέτοια ερμηνεία όμως θα κατηγορηθεί και πάλι ως φωτογραφική αφού θα αφήνει απέξω το Ποτάμι.

    Το τέταρτο σενάριο κάνει λόγο για μείωση του αριθμού των ανεξάρτητων βουλευτών, προκειμένου να μπορούν να συγκροτούν κοινοβουλευτική ομάδα από 10 που είναι σήμερα σε 5.

    Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να προκύψουν τρεις νέες κοινοβουλευτικές ομάδες. Μία με τους ανεξάρτητους βουλευτές που θα στηρίζουν την κυβέρνηση, δηλαδή τους κ. Κόκκαλη, Δανέλλη, Κουίκ και τις κ. Κουντουρά και Παπακώστα.

    Μια με τους ανεξάρτητους βουλευτές που θα προκύψουν από την διάλυση των ΑΝΕΛ, όμως μέσα σε αυτούς θα είναι και ο κ. Ζουράρις που στηρίζει την κυβέρνηση και της έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης.

    Και μια με τους τρεις ανεξάρτητους βουλευτές που προέκυψαν από την διάλυση του Ποταμιού συν άλλους δυο εφόσον ο Σταύρος Θεοδωράκης πείσει τον Θανάση Θεοχαρόπουλο και ακόμα έναν ανεξάρτητο Βουλευτή να συνεργαστούν μαζί του.

    Ένα τέτοιο σενάριο, εάν τελικά δημιουργηθούν δύο κοινοβουλευτικές ομάδες, οι ανεξάρτητοι που στηρίζουν την κυβέρνηση και οι ανεξάρτητοι που προέκυψαν από τους ΑΝΕΛ, θα δώσει τη δυνατότητα στον ΣΥΡΙΖΑ να αποκτήσει εκ νέου πλειοψηφία στις επιτροπές της Βουλής και έτσι να μην υπάρχει θέμα καταψήφισης των νομοσχεδίων που θα φέρνει.

    Σήμερα(;) η παραίτηση Παπαχριστόπουλου

    Ο κίνδυνος διάλυσης της ΚΟ των ΑΝΕΛ είναι πλέον πολύ ορατός, εάν ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος προχωρήσει σήμερα, όπως έχει προαναγγείλει στην παράδοση της έδρας του. Πρώτος επιλαχών εκλεγμένος με τους ΑΝΕΛ, για να πάρει την έδρα του κ. Παπαχριστόπουλου, είναι ο Τέρενς Κουίκ. Το αμέσως επόμενο ερώτημα είναι τι θα κάνει ο κ. Κουίκ, ο οποίος εδώ και καιρό έχει διαχωρίσει την θέση του από τους ΑΝΕΛ λόγω διαφωνιών με τον Πάνο Καμμένο.

    Σε περίπτωση που ο κ. Κουίκ αποφασίσει να μην κρατήσει την έδρα, όπως ζητά επιμόνως ο Πάνος Καμμένος, τότε η κυβέρνηση χάνει την εύθραυστη πλειοψηφία των 151 που είχε εξασφαλίσει με τον κ. Παπαχριστόπουλο. Ωστόσο, μια τέτοια εξέλιξη δεν θεωρείται πιθανή, καθώς φαίνεται ότι ο κ. Κουίκ δεν θα κάνει το χατήρι του αρχηγού των ΑΝΕΛ, θα κρατήσει τελικά την έδρα και θα συμπλεύσει με τον ΣΥΡΙΖΑ.

    Από την άλλη, αν ο κ. Κουίκ δεν παραδώσει την έδρα στον επόμενο επιλαχόντα των ΑΝΕΛ, η κοινοβουλευτική ομάδα του Πάνου Καμμένου βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού με μόνο τέσσερις βουλευτές εκλεγμένους με τα ψηφοδέλτια των ΑΝΕΛ. Μοναδική σανίδα σωτηρίας θα αποτελούσε μια πολιτική απόφαση με βάση ένα από τα παραπάνω σενάρια.

    Μπροστά στον κίνδυνο να πάθει ό,τι έπαθε ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Πάνος Καμμένος εξαπολύει απειλές με κάθε ευκαιρία, στέλνοντας μήνυμα στην κυβέρνηση ότι «δεν θα κάνει παρέλαση», δηλαδή δεν θα αντέξει μέχρι την 25η Μαρτίου.

    «Ο Τσίπρας με πούλησε 100 φορές» είπε χθες στον ΣΚΑΪ και επανέλαβε πως θεωρεί «αιτία πολέμου» το ενδεχόμενο να διαλυθεί η ΚΟ των ΑΝΕΛ. «Εμείς κάποιες φορές θα πίνουμε γκαζόζα στη Βουλή και αν στον ανασχηματισμό δεν αλλάξει όσους προέρχονται από τους ΑΝΕΛ, τότε έχουμε πόλεμο» είπε.

    «Εάν προχωρήσουν σε βρώμικες κινήσεις και τέτοιου είδους μεθοδεύσεις θα πρέπει να ξέρουν ότι παρέλαση δεν θα κάνουμε» συμπλήρωσε.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Καμμένος: Εγώ είπα στον Φωκά να πάει να πιει… γκαζόζα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αρχή εξελίξεων για τους ΑΝΕΛ: Αύριο παραδίδω την έδρα μου, λέει ο Παπαχριστόπουλος



    ΣΧΟΛΙΑ