• Top Stories

    Ανασχηματισμός προ των πυλών και στο βάθος εκλογές

    • NewsRoom

    Συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου


    Μετά το σικέ διαζύγιο που ανακοίνωσαν χθες Τσίπρας και Καμμένος και την ψήφο εμπιστοσύνης που αναμένεται να λάβει η κυβέρνηση το βράδυ της Τετάρτης, σειρά θα πάρει ο ανασχηματισμός, με στόχο να δείξει ο Αλέξης Τσίπρας ότι εξακολουθεί να ελέγχει το πολιτικό παιχνίδι και πως ο προγραμματισμός που έχει κάνει δεν αλλάζει. Η αρχή έγινε με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όπου στη θέση του κ. Καμμένου τοποθετήθηκε ο μέχρι τώρα αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης.

    Από κει και πέρα υπάρχει μία σειρά από κενά, που είτε προκύπτουν από την αποχώρηση των ΑΝΕΛ, είτε από την κάθοδο κυβερνητικών στελεχών τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ο πρωθυπουργός θα εξετάσει κατ’ αρχάς εάν θα αντικαταστήσει την Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, που έφυγε από υφυπουργός Άμυνας μαζί με τον κ. Καμμένο. Η θέση δεν είναι και η πιο αναγκαία στο υπουργείο πάντως.

    Σήμερα αναμένεται να παραιτηθεί και ο υφυπουργός Μεταφορών Νίκος Μαυραγάνης, ακολουθώντας κι αυτός τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ.

    Ο πρωθυπουργός θα πρέπει να αντικαταστήσει και δύο κυβερνητικά στελέχη, που θα είναι υποψήφια στους δύο μεγάλους δήμους της χώρας. Την υπουργό Μακεδονίας-Θράκης Κατερίνα Νοτοπούλου, υποψήφια για το δήμο Θεσσαλονίκης και τον υφυπουργό Εργασίας Νάσο Ηλιόπουλο, που θα διεκδικήσει το δήμο της Αθήνας.

    Τα σενάρια είναι περίπλοκα σχετικά με το ποιοι θα αναλάβουν τα χαρτοφυλάκια, καθώς κάποιες πληροφορίες -που επικαλείται το Πρώτο Θέμα- φέρουν τον κ. Τσίπρα να αξιοποιεί στον ανασχηματισμό στελέχη, όπως ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος ή ο Κώστας Ζουράρις.

    Στις προτεραιότητες του πρωθυπουργού είναι και η προώθηση και ψήφιση τεσσάρων νομοσχεδίων με στόχο να ενισχύσει η κυβέρνηση το κοινωνικό προφίλ της. Πρόκειται για νομοσχέδια, που αφορούν στην αύξηση του βασικού μισθού, στις 120 δόσεις για τους οφειλέτες στο δημόσιο, την προστασία της πρώτης κατοικίας και το επίδομα ενοικίου.

    Κρίσιμης σημασίας για το Μαξίμου είναι η ολοκλήρωση της διαδικασίας στη σημερινή Βουλή για τη συνταγματική αναθεώρηση. Θεωρείται ότι οι δύο ψηφοφορίες θα γίνουν έως τις αρχές Μαρτίου και ακριβώς εκεί τοποθετούν πολλοί την έναρξη της περιόδου κατά την οποία ο κ. Τσίπρας μπορεί να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Οι οποίες μπορούν να γίνουν ακόμα και αρχές Απριλίου με βάση αυτό τον σχεδιασμό – και πάντως το αργότερο μαζί με τις ευρωεκλογές, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο, παρά τις δηλώσεις περί Οκτωβρίου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Άνοιξε τα χαρτιά της η Έλενα Κουντουρά: Στηρίζω ξεκάθαρα την κυβέρνηση

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ένα win-win «διαζύγιο» που δίνει χρόνο σε Τσίπρα και Καμμένο



    ΣΧΟΛΙΑ