• Οικονομία

    Airbnb: Νέοι δραστικοί έλεγχοι – «Ξεσκονίζουν» τους ιδιοκτήτες ακινήτων

    • NewsRoom
    airbnb

    airbnb


    Νέους πολύπλοκους και πολυεπίπεδους ελέγχους για την πάταξη της φοροδιαφυγής από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων τύπου Airbnb προγραμματίζει για φέτος η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

    Eιδικότερα η διοίκηση στοχεύει στην απόκτηση ειδικού λογισμικού στα πρότυπ των πορτογαλικών φορολογικών Αρχών, το οποίο συνδράμει στον εντοπισμό των ιδιοκτητών που ενοικιάζουν ακίνητα για μισθώσεις.

    Το λογισμικό αυτό μπορεί να «κουμπώνει» πάνω στις ιντερνετικές πλατφόρµες και να εντοπίζει την πραγματική διεύθυνση του ενοικιαζόμενου ακινήτου. Εν συνεχεία μπορεί να πραγματοποιεί διασταυρώσεις που αφορούν στο εάν ο ιδιοκτήτης προσφέρει και πρόσθετες υπηρεσίες που φορολογούνται µε αυξημένο συντελεστή ΦΠΑ (αλλαγή κλινοσκεπασμάτων, καθαριότητα, παροχή πρωινού, κ.α..).

    Πέραν αυτού στόχος είναι να ενταθούν οι επιτόπιοι έλεγχοι με φοροελεγκτές να παριστάνουν τους πελάτες και να πραγματοποιούν «αυτοψίες».

    Για το 2019 το νέο επιχειρησιακό σχέδιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων περιλαμβάνει περισσότερους από 100.000 ελέγχους σε φορολογουμένους.

    Στόχος είναι να ελεγχθούν περίπου 1.000 ακίνητα τα οποία χρησιμοποιούνται για βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb, τουλάχιστον 3.000 υποθέσεις μεταβίβασης ακινήτων, ενώ θα πραγματοποιηθούν πάνω από 8.000 έλεγχοι στη διακίνηση αγαθών.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Νέες παγίδες με τις αντικειμενικές – Οι επιβαρύνσεις – Tι συμβαίνει από 1η Ιανουαρίου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αγορά πλασματικών ετών: Πόσο κοστίζει – Ποιοι ωφελούνται

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: «Ανάσα» για 900.000 ελεύθερους επαγγελματίες – Όλο το σχέδιο για τον επανυπολογισμό των εισφορών με παραδείγματα



    ΣΧΟΛΙΑ