• Top Stories

    Αγαπητή Λούκα: Πού είναι οι πίνακες της Εθνικής Τράπεζας;


    ** Διαβάζω ότι σήμερα λήγει η δημόσια προσφορά της Εθνικής Τράπεζας  προς τους εγχώριους επενδυτές. Δεν θέλω να μιλήσουμε για μετοχές ούτε για ανακεφαλαιοποίηση. Με αφορμή αυτήν την δημόσια προσφορά θέλω να μιλήσουμε για τέχνη. Ξέρετε πόσο αποτιμήθηκε σε χρήμα ο πίνακας «Το άτακτο εγγόνι» του Νικηφόρου Λύτρα; Πωλήθηκε προ δεκαετίας σε δημοπρασία του οίκου Sothebys, στην τιμή του 1.082.000 ευρώ. Στην ίδια δημοπρασία πωλήθηκαν 82 πίνακες Ελλήνων ζωγράφων και συγκέντρωσαν το συνολικό ποσό των 4.000.000 ευρώ.

    Δεν υπάρχει κάποιο άλμα λογικής σε αυτά που σας λέω. Ανησυχώ για τη συλλογή έργων τέχνης της Εθνικής Τράπεζας. Σε ποιον ανήκουν πλέον οι πίνακες; Τα ευρώ είναι ευρώ αλλά οι πίνακες είναι η εθνική μας κληρονομιά. Κάποιοι από αυτούς είναι δώρο των καλλιτεχνών προς την Τράπεζα, δηλαδή προς το ελληνικό έθνος. Η τράπεζα δεν είναι πλέον «εθνική» άρα τίθεται ερώτημα: Σε ποιον ανήκει το ολόσωμο πορτραίτο του Βασιλιά Όθωνα με φουστανέλα του Νικηφόρου Λύτρα; Το έργο το δώρισε ο καλλιτέχνης στην Τράπεζα ως ευχαριστήριό του για την υποτροφία που του είχε δώσει για τις σπουδές στο Μόναχο.

     Θα μου επιτρέψετε να μακρηγορήσω και να περιγράψω κάπως τη συλλογή. Αξίζει τον κόπο.

    Η καλλιτεχνική συλλογή της Εθνικής Τραπέζης άρχισε να συγκροτείται παράλληλα με την ίδρυσή της, το 1841. Περιλαμβάνει γύρω στα 1300 πρωτότυπα έργα, κορυφαίων δημιουργών στο χώρο της ζωγραφικής, της γλυπτικής και της χαρακτικής του 19ου και του 20ου αιώνα.

    Πυρήνα της συλλογής αποτελούν οι κορυφαίοι της «Σχολής του Μονάχου», Νικηφόρος Λύτρας, Κωνσταντίνος Βολανάκης, Νικόλαος Γύζης και οι συνεχιστές τους, Β. Χατζής, Π. Λύτρας. Η συλλογή εμπλουτίστηκε με έργα των προπομπών της γενιάς του ’30, όπως του Κ. Παρθένη, Κ. Μαλέα κ.ά., των εκπροσώπων της γενιάς του ’30, Α. Αστεριάδη, Ν. Χατζηκυριάκου-Γκίκα, Σπ. Παπαλουκά, Γ. Τσαρούχη, Σπ. Βασιλειάδη, Ν. Νικολάου, Γ. Μόραλη, Ν. Εγγονόπουλου, Γ. Ζογγολόπουλου, Μ. Μακρή, Γ. Παππά και των άμεσων συνεχιστών τους. Επίσης υπάρχουν έργα από τη γενιά του μεσοπολέμου και του πολέμου.

    Ενδεικτικά κάποιες τιμές  ακόμα. Ο πίνακας του Λύτρα με θέμα «Γιορτή στα Μέγαρα» είχε εκποιηθεί στο ποσό του 1.138.396 ευρώ . Το έργο του Βολανάκη με θέμα την άφιξη του Γεωργίου Καραϊσκάκη στο Φάληρο με το στόλο του εκποιήθηκε ποσό του 1.970.000 ευρώ. Το έργο του Κωνσταντίνου Παρθένη «Προσευχή στο Όρος των Ελαιών», πωλήθηκε σε δημοπρασία του οίκου Bonhams προς 500.000 ευρώ. Τα έργα του Νίκου Εγγονόπουλου, του Γιάννη Μόραλη, του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα έχουν τιμή εκκίνησης στις 120.000.

    Θα ήθελα να μάθω αν υπάρχει στρατηγικό σχέδιο για τη συλλογή έργων της Εθνικής Πινακοθήκης. Επίσης θα ήθελα να μάθω γιατί δεν απαντούν στα τηλέφωνα του μουσείου της Τράπεζας (210 3341822, 3341833). Ήθελα να περάσω μια βόλτα, να δω τα έργα που υποτίθεται εκτίθενται εκεί, στο κεντρικό κτήριο, στην οδό Αιόλου 86. Θα το διερευνήσω και θα σας πω…

    ** Συμπλήρωμα. Έλαβα κλήση από τις δημόσιες σχέσεις της Τράπεζας, που βρήκαν τις αναπάντητες δικές μου κλήσεις. Μου εξήγησαν ότι δεν υπάρχει μουσείο και ότι η συλλογή κοσμεί τα γραφεία των στελεχών. Το υπουργείο Πολιτισμού χρησιμοποιεί τον όρο «μουσείο» καταχρηστικά. Επειδή όμως έχω τεράστια επιθυμία για εικαστικό περίπατο, θα κατευθυνθώ στην περιοχή για να δω την Μπιενάλε της Αθήνας «που κατοικεί στην ευρύτερη περιοχή της Ομόνοιας».



    ΣΧΟΛΙΑ