Δεν είναι ανάγκη να πεταχτεί κανείς μέχρι τη Ρώμη για να φάει την τέλεια πίτσα. Μπορεί να βασιστεί στις θερμοδυναμικές εξισώσεις τριών επιστημόνων που υποστηρίζουν ότι έχουν την τέλεια «συνταγή» και μάλιστα προσαρμοσμένη ανάλογα με τον φούρνο του καθενός.
Δύο φυσικοί και ένας ανθρωπολόγος παρουσίασαν μια νέα μελέτη με τίτλο «Η Φυσική για το ψήσιμο μιας καλής πίτσας», στην οποία παρέχουν επιστημονικές συμβουλές για μια καλή «Μαργκερίτα» με ντομάτα, μοτσαρέλα και βασιλικό.
Σε έναν ξυλόφουρνο από τούβλα -που ψήνει καλύτερα την πίτσα από όλες τις πλευρές- η σωστή πίτσα γίνεται μέσα σε ακριβώς δύο λεπτά, εφόσον η θερμοκρασία βρίσκεται στους 330 βαθμούς Κελσίου. Όταν χρειάζονται και άλλα πρόσθετα υλικά πάνω στην πίτσα, χρειάζεται άλλο μισό λεπτό.
Στο συνηθισμένο μεταλλικό ηλεκτρικό φούρνο που έχει κάθε κουζίνα σπιτιού, η τέλεια πίτσα -για να μη γίνει «κάρβουνο»- απαιτεί 170 δευτερόλεπτα σε χαμηλότερη θερμοκρασία 230 βαθμών Κελσίου. Όσα περισσότερα λαχανικά που περιέχουν νερό, προσθέτει κανείς από πάνω, τόσο περισσότερο χρόνο πρέπει να μείνει η πίτσα στο φούρνο.
Για πιο επιστημονικές λεπτομέρειες, μπορεί κανείς να συμβουλευθεί τις ίδιες τις…εξισώσεις (και καλή τύχη!).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Δεν φαντάζεστε τον τρόπο που βρήκε η Pizza Hut για να παραδίδει την πίτσα σας πριν κρυώσει!
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το πιο γρήγορο ορεκτικό: Ατομικά πιτσάκια με φέτες ψωμιού και διάφορα υλικά
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Η καλύτερη συνταγή για σπιτική ζύμη πίτσας (video)
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οινούσσες: Συνδέονται ακτοπλοϊκώς με την Θεσσαλονίκη ή την Καβάλα
- Κεραμέως: Περισσότερες δουλειές, καλύτεροι μισθοί, περισσότερη ασφάλεια στην εργασία, με πράξεις
- Κ. Kατσαφάδος: Έρχεται ρύθμιση για πρόστιμα και για τους δήμους που δε συμμετέχουν στον καθαρισμό των οικοπέδων
- Τι πυροδοτεί η συμφωνία ΗΠΑ -Ουκρανίας για τα ορυκτά – Γιατί είναι σημαντική
