• ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    Σκάνδαλο:Οι έξι πλουσιότερες χώρες του κόσμου που φιλοξενούν μόλις το 9% των προσφύγων παγκοσμίως


    Οι έξι πλουσιότερες χώρες του κόσμου, που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 60% της παγκόσμιας οικονομίας, φιλοξενούν ένα ποσοστό μικρότερο του 9% των προσφύγων, απ’ όλο τον κόσμο. Αντιθέτως, οι πιο φτωχές χώρες απλώνουν πιο εύκολα το χέρι σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη, σύμφωνα με στοιχεία της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Oxfam.

    Σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύθηκε από το ίδρυμα τη Δευτέρα, οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ιαπωνία, η Γερμανία, η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία, που συνολικά αγγίζουν το 56,6% του παγκόσμιου ΑΕΠ, έχουν δεχθεί μόνο 2.1 εκατομμύρια πρόσφυγες, δηλαδή μόνο το 8.9% του παγκόσμιου συνόλου. Και η κατανομή έχει γίνει ως εξής: Η Γερμανία φιλοξενεί 736.740 χιλιάδες πρόσφυγες, ενώ το υπόλοιπο 1 εκατομμύριο σχεδόν έχει μοιραστεί στις άλλες πέντε χώρες. Η Μεγάλη Βρετανία έχει δεχθεί 168.937 χιλιάδες ανθρώπους, γεγονός που χαρακτηρίζεται ντροπιαστικό από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Oxfam, Mark Goldring.

    Αντιθέτως, περισσότεροι από τους μισούς πρόσφυγες παγκοσμίως ζουν στην Ιορδανία, την Τουρκία, την Παλαιστίνη, το Πακιστάν, το Λίβανο και τη Νότια Αφρική, παρά το ότι αυτά τα μέρη συνιστούν περίπου το 2% της παγκόσμιας οικονομίας.

    Η Oxfam καλεί τις κυβερνήσεις να αρχίσουν να φιλοξενούν περισσότερους πρόσφυγες και να προσφέρουν μεγαλύτερη βοήθεια στους ασθενέστερους, παρέχοντας τους καταφύγιο. “Αυτή είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας και οι πιο φτωχές χώρες φαίνεται πως σηκώνουν το βάρος της ευθύνης αυτών των ανθρώπων. Είναι μια βαθιά ανθρωπιστική κρίση, που απαιτεί συντονισμό και παγκόσμια ανταπόκριση από τις πιο πλούσιες χώρες του κόσμου”, είπε ο Mark Goldring. Και συνέχισε λέγοντας: “Τώρα περισσότερο από ποτέ, η Μεγάλη Βρετανία πρέπει να δείξει πως είναι μια ανοιχτή, ανεκτική κοινωνία, έτοιμη να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην κρίση αυτή. Είναι ντροπή μια από τις πιο πλούσιες χώρες του κόσμου, να παρέχει καταφύγιο στο 1% των προσφύγων που έχουν ανάγκη.”

    Σύμφωνα με έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας για τις προσφυγικές τάσεις του 2015, περισσότεροι από 65 εκατομμύρια άνθρωποι εγκατέλειψαν τις πατρίδες τους, εξαιτίας της βίας, του πολέμου και της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πρόκειται για το μεγαλύτερο νούμερο που έχει καταγραφεί. Οι περισσότεροι από αυτούς (40.8 εκατομμύρια) είναι εκτοπισμένοι μέσα στη δική τους χώρα, ενώ 21.3 εκατομμύρια πρόσφυγες περιμένουν άσυλο σε κάποια βιομηχανική χώρα. Οι συγκρούσεις στη Συρία έχουν αυξήσει σημαντικά τους αριθμούς αυτούς, ενώ το ίδιο ισχύει και για τις συγκρούσεις στο Μπουρουντί, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, το Ιράκ, τη Νιγηρία, το Νότιο Σουδάν και την Υεμένη.

    Πολλοί άνθρωποι φεύγουν σε γειτονικές χώρες, όπως είναι η Ιορδανία και η Τουρκία για τη Συρία. Η έκθεση του Oxfam αναφέρει πως οι πλούσιες χώρες επικαλούνται τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, που υπεγράφη το Μάρτιο, ως αποδεικτικό στοιχείο, για να καταστήσουν την πρόσβαση των προσφύγων στα εδάφη τους πιο δύσκολη.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/kontra-alexiadi-loverdou-gia-antisintagmatiki-diataxi-apagorevete-o-epanelegchos-ipotheseon/61963

     



    ΣΧΟΛΙΑ