• Οικονομία

    Moody’s: Πώς έπληξε τις ελληνικές τράπεζες η οικονομική κρίση

    • NewsRoom
    moodys


    Μεταξύ Δεκεμβρίου 2011 και Ιουλίου 2018, το συνολικό ενεργητικό των ελληνικών τραπεζών υποχώρησε με μέσο ετήσιο ρυθμό 7%, σημειώνει η Moody’s σε έκθεσή της για τον τραπεζικό κλάδο.

    Τα συνολικά στοιχεία ενεργητικού του ελληνικού τραπεζικού συστήματος ανέρχονταν στα 291 δισ. ευρώ στις 31 Ιουλίου του 2018, ωστόσο η υποχώρηση συνέβη κυρίως επειδή τα δάνεια προς μη χρηματοοικονομικούς οργανισμούς, τα οποία αντιστοιχούσαν στο 64% του συνολικού ενεργητικού, μειώνονταν με ετήσιο ρυθμό 5%.

    Ο οίκος επισημαίνει ότι η ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού παραμένει η βασική πρόκληση για τις τράπεζες, οι οποίες είχαν μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) ύψους 89 δισ. ευρώ τον Ιούλιο του 2018.

    Η μεγάλη κλίμακα των NPEs καταναλώνει πόρους και μειώνει την κερδοφορία και τα κεφάλαια των τραπεζών, τονίζει η Moody’s.

    Μέρος της μεγάλης μείωσης στα δάνεια οφείλεται και στα μέτρα απομόχλευσης των ελληνικών τραπεζών, καθώς αφαίρεσαν ξένες θυγατρικές από τους ισολογισμούς τους και μείωσαν το μεγάλο ύψος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους (NPEs). Επίσης, οι επενδύσεις μειώθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 15%, από τα 72 δισ. ευρώ το 2011 στα 25 δισ. ευρώ τον Ιούλιο του 2018.

    Όπως αναφέρει ο οίκος, η ισχύς των θεσμών στην Ελλάδα είναι χαμηλή. Η αποδοτικότητα της ελληνικής κυβέρνησης έχει επιδεινωθεί την τελευταία δεκαετία. Ενώ η Ελλάδα έχει υψηλή βαθμολογία στους παγκόσμιους δείκτες διακυβέρνησης σε σχέση με αντίστοιχες χώρες, η βαθμολόγησή της στην αποδοτικότητα της κυβέρνησης, στον κανόνα δικαίου και στον έλεγχο της διαφθοράς είναι σημαντικά χαμηλότερη από αυτήν άλλων χωρών της ευρωζώνης όπως η Πορτογαλία και η Κύπρος.

    Παράλληλα, η ευαισθησία της χώρας στο ρίσκο παραμένει υψηλή, κυρίως λόγω ρίσκων που σχετίζονται με τον τραπεζικό κλάδο.

    Το εγχώριο πολιτικό ρίσκο παραμένει, δεδομένης της μικρής πλειοψηφίας της κυβέρνησης στη βουλή και της ανάγκης αναζήτησης συνετών δημοσιονομικών πολιτικών από σειρά κυβερνήσεων για πολλά χρόνια. Η πολιτική κατάσταση πάντως έχει ηρεμήσει, δεδομένου ότι η υφιστάμενη κυβέρνηση έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες, νομοθετώντας μια ευρεία γκάμα δομικών μεταρρυθμίσεων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τι θα πει ο SSM, στις τράπεζες για τα «κόκκινα» δάνεια Μάνεση και Σαρακάκη: Θυμωμένοι οι Ευρωπαίοι

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιατί οι τραπεζίτες πρέπει (επιτέλους) να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Fitch: Αυτοί είναι οι λόγοι που πέφτουν οι ελληνικές τράπεζες



    ΣΧΟΛΙΑ