• ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    ΗΠΑ: Πως έβγαζαν τα προς το ζην οι δυο προεδρικοί υποψήφιοι πριν ασχοληθουν με την πολιτική


    Με αφορμή τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, είπαμε να ρίξουμε μια ματιά στις πρώτες δουλειές των δυο υποψήφιων προέδρων,  της Hillary Clinton και του Donald Trump, που έγιναν δισεκατομμυριούχοι, διευθύνοντες σύμβουλοι ή γερουσιαστές, ξεκινώντας πολύ διαφορετικά.

    Hillary Clinton

    xilari

    H Hillary Clinton γράφει στην αυτοβιογραφία της ότι εκτός από το babysitting, είχε αναλάβει και την εποπτεία ενός μικρού πάρκου λίγα μίλια μακριά από το σπίτι της, στο προάστιο του Σικάγου του Park Ridge, Ιλινόις. Η πρώην υπουργός εξωτερικών είπε ότι έπρεπε να κουβαλά ένα καλάθι γεμάτο μπάλες, ρακέτες και σχοινιά τρεις ημέρες την εβδομάδα για ένα ολόκληρο καλοκαίρι.

    Οι γονείς μου πίστευαν στην ανεξαρτησία και την σκληρή δουλειά, και φρόντισαν να μας μάθουν την αξία του δολαρίου”, γράφει χαρακτηριστικά.

    Donald Trump

    Republican presidential candidate Donald Trump gestures and declares "You're fired!" at a rally in Manchester, New Hampshire, June 17, 2015. REUTERS/Dominick Reuter TPX IMAGES OF THE DAYΟ μεγιστάνας δισεκατομμυριούχος ακινήτων και υποψήφιος πρόεδρος με τους δημοκρατικούς Donald Trump, μεγάλωσε σε πλούσια οικογένεια, αλλά ο πατέρας του ήθελε να του μάθει την αξία του χρήματος από πολύ νωρίς. Για τον λόγο αυτό, ο πατέρας του τους πήγαινε μαζί με τον αδελφό του σε εργοστάσια, μάζευαν άδεια μπουκάλια και τα εξαργύρωναν σε μετρητά. Όπως δήλωσε στο Forbes ο Trump, με τον τρόπο αυτό έμαθε να εργάζεται για τα χρήματά του.

    Επειδή, όμως, το παρελθόν ανήκει στο παρελθόν, πώς σχεδιάζει η Hillary Clinton να νικήσει τον Donald Trump στις εκλογές για την προεδρία των ΗΠΑ που πλησιάζουν;

    Επαναλαμβάνοντας την επιτυχημένη καμπάνια που «εξουδετέρωσε» τον Barry Goldwater το 1964, υποστηρίζει σε άρθρο της στο The Fiscal Times η Liz Peek.

    Ποιος ήταν ο Barry Goldwater; Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών που έχασε πανηγυρικά στις εκλογές του 1964, καθώς οι Δημοκρατικοί κατάφεραν να πείσουν τους πολίτες ότι ήταν… τρελάρας και θα μπορούσε να ρίξει ατομική βόμβα στην Κίνα, σε μία περίοδο όπου όλοι φοβούνταν για ένα πυρηνικό ολοκαύτωμα. Ίσως το καθοριστικό γεγονός της προεκλογικής περιόδου της χρονιάς εκείνης ήταν η περίφημη σήμερα διαφήμιση της «μαργαρίτας», όπου ένα κοριτσάκι μαδούσε μία μαργαρίτα, με μία ανδρική φωνή να κάνει αντίστροφη μέτρηση από το 10 ως το 1. Η διαφήμιση έκλεινε με μία τεράστια πυρηνική έκρηξη που γέμιζε την οθόνη της τηλεόρασης των έντρομων Αμερικανών. Στις εκλογές, ο Goldwater κέρδισε μόνο σε έξι πολιτείες, και ο Lyndon Johnson πέτυχε μία εμφατική νίκη.

    gif trump hillary clinton

    Ήδη, παρατηρεί η Peek, το επιτελείο της Hillary Clinton μεταχειρίζεται την ίδια ρητορική: ότι ο Trump είναι ένας επικίνδυνος τρελάρας στον οποίο δεν μπορεί κανείς να εμπιστευθεί τα «κλειδιά» του πυρηνικού οπλοστασίου των ΗΠΑ.

    Μάλιστα, σε εκπομπές αμερικανικών δικτύων έχουν κάνει την εμφάνισή τους αφιερώματα στο πώς η υποψηφιότητα του Barry Goldwater είχε οδηγήσει σε βαριά ήττα τους Ρεπουμπλικανούς το 1964.

    Μόνο που αυτά τα αφιερώματα «ξεχνούν» ένα σημαντικό στοιχείο: ότι εκείνη τη χρονιά η Hillary Clinton (ναι, η ίδια Hillary Clinton που είναι σήμερα υποψήφια) βρισκόταν στο επιτελείο του Goldwater!

    Ακούγεται κάπως παράδοξο, αλλά πριν ενταχθεί στους Δημοκρατικούς και γίνει «πραγματίστρια προοδευτική», η Hillary Clinton ήταν μία «υπερήφανη» συντηρητική – αν ο Trump κατηγορείται συχνά για «κωλοτούμπες» στις απόψεις του, το ίδιο μάλλον ισχύει και για την πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ.

    Βέβαια, το επιχείρημα της Hillary είναι ότι σε αντίθεση με τον Trump, η ίδια θα είναι ένα αξιόπιστο, σταθερό χέρι στο «τιμόνι» των ΗΠΑ. Υπενθυμίζει φυσικά και τη θητεία της στο State Department και την εμπειρία που απέκτησε εκεί. Ωστόσο, είναι πια εξαιρετικά αμφίβολο το αν πράγματι η Hillary επηρέαζε την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Obama από το πόστο εκείνο.

    Σε ένα αποκαλυπτικό άρθρο που δημοσιεύθηκε  στους New York Times, αναφέρεται ότι ο πραγματικός διαμορφωτής της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, πέρα φυσικά από τον Barack Obama, ήταν ο τότε σύμβουλος Ben Rhodes, ενώ η Hillary Clinton βρισκόταν στο περιθώριο. Και δεν είναι η πρώτη φορά που γράφεται ή λέγεται κάτι τέτοιο για τη Hillary.

    Οι Αμερικανοί ψηφοφόροι θα πρέπει να αναρωτηθούν: Γιατί η Hillary έμεινε στο περιθώριο; Μήπως ο Obama αμφέβαλλε για τις ικανότητές της; Δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε – αλλά σίγουρα ο Donald Trump μπορεί να εκμεταλλευθεί προς όφελός του τις απορίες αυτές για να πλήξει την αντίπαλό του. Άλλωστε, όπως σχολιάζουν συχνά στελέχη των Ρεπουμπλικανών, ουσιαστικά η Hillary Clinton δεν έχει ποτέ καταφέρει να πείσει ότι πέτυχε οτιδήποτε αξιοσημείωτο όσο ήταν υπουργός Εξωτερικών.

    Όλα αυτά πιέζουν ακόμα περισσότερο την Clinton, που βλέπει στις δημοσκοπήσεις τον Trump να ανεβαίνει και αυτό που φαινόταν αρχικά να είναι μία εύκολη επικράτηση των Δημοκρατικών, με δεδομένο και το «σχίσμα» στους Ρεπουμπλικανούς για τον αμφιλεγόμενο Trump, να μετατρέπεται σε μία πολύ δύσκολη μάχη, με ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα…



    ΣΧΟΛΙΑ