• ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    Brexit: Ποια διεθνής τράπεζα σταματάει τις bussiness στην Αγγλία


    Η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της νοτιοανατολικής Ασίας, United Overseas Bank, έχει σταματήσει τις υποθήκες χρηματοδότησης για ακίνητα στη Μεγάλη Βρετανία και γίνεται ένα από τα πρώτα παραδείγματα της αντίδρασης των επενδυτών μετά το Brexit.

    Οι Times παραθέτουν τα λόγια ενός εκπροσώπου της τράπεζας, ο οποίος αναφέρει: “Δεδομένου ότι ο απόηχος του βρετανικού δημοψηφίσματος εξακολουθεί να εκτυλίσσεται και λαμβάνοντας υπόψη την αβεβαιότητα που υπάρχει, θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι πελάτες μας θα είναι προσεκτικοί με τις καταθέσεις τους στο Λονδίνο.”

    Είναι πολύ ασυνήθιστο μια διεθνής τράπεζα να θέτει τέτοιου είδους απαγορεύσεις σε μια συγκεκριμένη αγορά ή τύπο επιχείρησης και τα σημάδια της σημασίας του Brexit είναι φανερά παντού.

    Η καμπάνια για το Remain υποστήριζε, πριν το δημοψήφισμα της περασμένης εβδομάδας, ότι σε περίπτωση αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι επενδύσεις θα συρρικνώνονταν σημαντικά. Και αυτό έγινε. Τα λεφτά παραμένουν στην τράπεζα της Σιγκαπούρης, αντί να βρίσκονται σε επενδύσεις στην αγγλική πρωτεύουσα.Και ενώ αυτό αποτελεί πλήγμα για τους κτηματομεσίτες, για τους απλούς ανθρώπους, αυτή η έλλειψη επενδύσεων ίσως αποβεί σε καλό.

    Πολλοί πολιτικοί σχολιαστές υποστήριξαν ότι το Brexit δεν αποτελούσε τόσο μια ψήφο ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο μια έκφραση θυμού, απέναντι στην υφιστάμενη κατάσταση, από ανθρώπους που απογοητεύθηκαν, από ένα σύστημα που ενδιαφερόταν μόνο για τους εύπορους και μορφωμένους.

    Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του θυμού εντοπίζεται στη “Μέση Αγγλία”. Ακόμα και το Λονδίνο, που ήταν υπέρμαχος του  Remain, νιώθει την ίδια οργή. Οι τιμές των σπιτιών έχουν εκτοξευθεί στην πρωτεύουσα, από το οικονομικό κραχ του 2008 και αυτό, κάτι που εξαγρίωσε τους νέους ανθρώπους, οι οποίοι πιστεύουν πως αποκλείονται από την αγορά, από πλούσιους και ξένους αγοραστές. Ο Τύπος, μάλιστα, τους έχει ονομάσει “Generation Rent”.

    Η μέση τιμή των ακινήτων στο Λονδίνο πέρασε τις £600.000 για πρώτη φορά, στις αρχές του Ιουνίου, σύμφωνα με δεδομένα του αγγλικού κτηματολογίου. Τώρα, τα ακίνητα στο Λονδίνο είναι 60% πιο ακριβά, απ’ ότι ήταν το 2008.

    Ενώ όλος ο υπόλοιπος κόσμος παραμένει ανήσυχος από τα γεγονότα, πολλοί Λονδρέζοι θεωρούν καλό το γεγονός ότι επενδυτές από τη Σιγκαπούρη σταμάτησαν να αγοράζουν ακίνητα στο Λονδίνο.

    HSBC and Barclays

    Και ενώ η United Overseas Bank φεύγει, οι HSBC και Barclays δηλώνουν πως μένουν. 

    Τα αφεντικά της HSBC και της Barclay δεσμεύτηκαν να διατηρήσουν την έδρα τους στη Μεγάλη Βρετανία, παρά την υπερψήφιση του Brexit. Μάλιστα, σύμφωνα με τους Financial Times, αναφέρουν ότι ο πρόεδρος της HSBC, Douglas Flint,  σε μια εκδήλωσή του στο City, δήλωσε πως δεν πρόκειται να ζητήσει την επανεξέταση της έδρας της τράπεζας. Συγκεκριμένα, τόνισε πως: “Όταν αποφασίσαμε να μην αλλάξει η έδρα της τράπεζας, λάβαμε υπόψη μας τις πιθανές επιπτώσεις ενός Brexit και συμφωνήσαμε πως δεν θα επηρεαστεί η απόφασή μας αυτή, όποιο και αν ήταν το αποτέλεσμα.”

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Barclays, Jes Staley, επίσης δεσμεύθηκε να διατηρήσει την τράπεζα στη Μεγάλη Βρετανία, δηλώνοντας στο BBC πως η τράπεζα θα μείνει “αγκυροβολημένη στην Αγγλία”. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε στα σχέδιά μας να μετακινήσουμε ανθρώπους και να αλλάξουμε τοποθεσίες.”

    Το καθεστώς της Βρετανίας, ως οικονομικό κέντρο της Ευρώπης, εξαρτάται από την ικανότητά της να διατηρεί τις διεθνείς της δυνάμεις. Αυτό θα επιτρέψει στις τράπεζες, που έχουν την έδρα τους στην Αγγλία, να λειτουργούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χρησιμοποιώντας τα αγγλικά τους πιστοποιητικά, χωρίς να χρειάζονται την άδεια των άλλων 27 μελών.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/aparadekto-paremvasi-kata-tis-marinopoulos-apo-elliniko-dimosio-meta-tis-1730-krisimi-apofasi/57852

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ