• ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    Αυτή είναι η 18χρονη που εισήχθη πρώτη στην Ιατρική Θεσσαλονίκης

    • NewsRoom


    Η 18χρονη Ελένη Μάνθου, με 19.714 μόρια, εισήχθη πρώτη στην Ιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης, διαβάζοντας μόνο τρεις ώρες ημερησίως, σύμφωνα με δήλωση της.

    Η μαθήτρια του ιδιωτικού κολλεγίου της Θεσσαλονίκης Ανατόλια, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ υποστήριξε ότι ήθελε από μικρή να σπουδάσει ιατρική ακολουθώντας τα βήματα της μητέρας της που είναι γιατρός.

    Φέτος ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων για επιλογή ανήλθε σε 105.548, ενώ πέρυσι ο αντίστοιχος αριθμός υποψηφίων ήταν 104.616. Συνολικά εισήχθησαν στα Πανεπιστήμια, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στα ΤΕΙ, στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής και του Εμπορικού Ναυτικού 72.973 υποψήφιοι, έναντι 70.988 που εισήχθησαν το 2015.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, το ποσοστό επιτυχίας των υποψηφίων ανήλθε στο 69,14%. Από τους επιτυχόντες υποψήφιους, οι 30.929 είναι κορίτσια και οι 27.526 αγόρια, ενώ 10.624 ήταν οι υποψήφιοι που εισήχθησαν στην σχολή της πρώτης τους προτίμησης.

    Μεικτή εικόνα παρουσιάζουν οι φετινές βάσεις, με τα παιδαγωγικά τμήματα και τις θεωρητικές σχολές να σημειώνουν μείωση και τις σχολές του τομέα της Υγείας αύξηση.

    Μείωση σημείωσαν τα τμήματα, όπως είναι οι Αρχιτεκτονικές σχολές και τα τμήματα μουσικών σπουδών, στα οποία απαιτούνταν εξετάσεις ειδικών μαθημάτων, καθώς αρκετοί ήταν οι υποψήφιοι που δεν πέρασαν το όριο της βάσης που χρειάζεται.

    Αύξηση παρατηρείται στις βάσεις των πολυτεχνικών τμημάτων, ενώ στα ΤΕΙ παρατηρείται κυρίως μείωση.

    Τη χαμηλότερη βάση στα πανεπιστήμια έχει το τμήμα Γεωγραφίας του πανεπιστημίου Αιγαίου με 5.941 μόρια, ενώ στα ΤΕΙ, τη χαμηλότερη βάση έχει το τμήμα μηχανολόγων μηχανικών και βιομηχανικού σχεδιασμού του ΤΕΙ Κοζάνης με 1.560 μόρια.

    Για τις παιδαγωγικές σχολές, η μεγάλη πτώση των βάσεων αιτιολογείται από το γεγονός ότι αποτέλεσαν ξεχωριστό επιστημονικό πεδίο και χρειαζόταν να εξεταστεί ο υποψήφιος σε επιπλέον μάθημα, κάτι που, μαζί με τη μειωμένη προοπτική άμεσης επαγγελματικής αποκατάστασης, οδήγησε σε μείωση της ζήτησης των σχολών αυτών.

    Όσον αφορά τις νομικές σχολές, η νομική Αθηνών παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, κερδίζοντας μόλις 6 μόρια, ενώ νομική Θεσσαλονίκης και Κομοτηνής σημείωσαν πτώση 120 και 137 μορίων αντίστοιχα.

    Οι οικονομικές σχολές σημείωσαν πτώση, επίσης λόγω μειωμένης ζήτησης κατά την παρούσα συγκυρία, της οικονομικής κρίσης, ενώ οι πολυτεχνικές σχολές σημείωσαν μικρή άνοδο, όπως και οι σχολές μαθηματικών και φυσικών σπουδών.

    Όσον αφορά στις Ιατρικές σχολές, λόγω καλών επιδόσεων σε φυσική και χημεία, οι βάσεις παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα και σημείωσαν αύξηση.

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίπτωση του νεο-ιδρυθέντος τμήματος ισλαμικών σπουδών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το οποίο αν και προσέφερε 30 θέσεις, αποτέλεσε προτίμηση 2.800 υποψηφίων.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Γιάννης Παντής, είπε ότι φέτος για πρώτη φορά θα γίνουν οι εγγραφές στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ ηλεκτρονικά.

     



    ΣΧΟΛΙΑ