The Mononews Lab

Sunlight όπως Tesla; Γιατί όχι;

  • NewsRoom

Sunlight όπως Tesla; Γιατί όχι; Η στρατηγική κίνηση της θυγατρικής του ομίλου Olympia να επεκταθεί στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού την καθιστά ηγέτιδα δύναμη στον χώρο της καινοτομίας και της προηγμένης τεχνολογίας, όπως ακριβώς και ο αμερικανικός κολοσσός τεχνολογίας που εξειδικεύεται στην κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων και την χρήση εναλλακτικών μορφών ενέργειας.

Το βήμα επέκτασης στην Αμερική είναι μια από τις σημαντικότερες κινήσεις στην ιστορία της Sunlight, μια στρατηγική επιλογή, που μπορεί να φέρει την περαιτέρω ισχυροποίηση της Sunlight στον κλάδο των βιομηχανικών μπαταριών, όπου ήδη αποτελεί ισχυρό διεθνή παίκτη.

Τα σχέδια περιλαμβάνουν τόσο τη δημιουργία θυγατρικής στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και την έναρξη λειτουργίας παραγωγικής μονάδας στην πολιτεία της Βόρειας Καρολίνας. Μια μονάδα η οποία, σε πλήρη λειτουργία, αναμένεται να αλλάξει συνολικά τα δεδομένα, όσον αφορά την παρουσία της Sunlight στην παγκόσμια αγορά.

Η θυγατρική θα ονομάζεται Sunlight Batteries USA Inc. και η ίδρυσή της σηματοδοτεί ουσιαστικά την επίσημη είσοδο της ελληνικής εταιρείας στην αμερικανική αγορά.

Η Sunlight δεν είναι καινούρια δύναμη στην αμερικανική αγορά, αφού έχει παρουσία εδώ και έξι χρόνια, παρέχοντας όλη την γκάμα των βιομηχανικών μπαταριών και φορτιστών της για ηλεκτρικά οχήματα βιομηχανικής χρήσης (eIVs) σε σημαντικούς διεθνείς συνεργάτες του κλάδου της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Εξίσου σημαντική κίνηση είναι η έναρξη λειτουργίας της μεγαλύτερης μονάδας συναρμολόγησης της εταιρείας, σε διεθνές επίπεδο, για βιομηχανικές μπαταρίες μολύβδου και λιθίου.

Η νέα μονάδα εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει να λειτουργεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020, με την αρχική επένδυση να ξεπερνά τα 6 εκατ. ευρώ (6,5 εκατ. δολάρια) για εξοπλισμό και υποδομές, ενώ συνολικά μέσα στην επόμενη τριετία θα επενδυθούν περί τα 9 εκατ. ευρώ.

Η μονάδα θα εγκατασταθεί σε συνολική έκταση 9.700 τ.μ., καθιστώντας την μεγαλύτερη από την ήδη υπάρχουσα -αντίστοιχη- στη Βερόνα της Ιταλίας, η οποία εξυπηρετεί την αγορά της Ευρώπης.

Η νέα παραγωγική βάση της Sunlight στις ΗΠΑ θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο την παραγωγική δυναμικότητα των μπαταριών έλξης κατά 200.000 στοιχεία ανά έτος, εξασφαλίζοντας, ταυτόχρονα, καλύτερους χρόνους παράδοσης των προϊόντων στους διεθνείς συνεργάτες της εταιρείας, σε όλη την αμερικανική ήπειρο.

Η επένδυση πρόκειται να δημιουργήσει 46 νέες θέσεις εργασίας και για τον λόγο αυτό οι Αρχές της Βόρειας Καρολίνας σκοπεύουν να παρέχουν στον ελληνικό όμιλο επιχορήγηση της τάξης των 100.000 δολαρίων. Σημειωτέον πως η Βόρεια Καρολίνα είναι η πέμπτη μεγαλύτερη πολιτεία των ΗΠΑ όσον αφορά τη βιομηχανική παραγωγή και διαθέτει εξαιρετικές μεταφορικές υποδομές.

Μέσα στο 2019, η Sunlight, εκμεταλλευόμενη την πολυετή εμπειρία της στην εν λόγω τεχνολογία, παρουσίασε την πρώτη λύση «έξυπνης» μπαταρίας λιθίου για ηλεκτρικά οχήματα βιομηχανικού τύπου, η οποία, ενσωματώνοντας στοιχεία Internet of Things, επιτρέπει την αμφίδρομη επικοινωνία με ένα κέντρο ελέγχου και εξασφαλίζει σημαντικά οφέλη χρήσης και μικρότερο κόστος συντήρησης για τους ανά τον κόσμο πελάτες της εταιρείας.

Η επέκταση στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού χαρακτηρίζεται ως ορόσημο για τη Sunlight, η οποία, μετά από την «περιπέτεια» του 2018, με την πυρκαγιά στο εργοστάσιο της Ξάνθης, έχει πετύχει να ανακάμψει πλήρως και μάλιστα σε χρόνο ρεκόρ.

Το εργοστάσιο στην Ξάνθη βρίσκεται πλέον σε φάση πλήρους επαναλειτουργίας, με τη διοίκηση της εταιρείας να έχει αξιοποιήσει στο έπακρο την ασφαλιστική αποζημίωση, που έφθασε στα 66 εκατ. ευρώ.