• The Holiday Countdown

    Χριστούγεννα: Ιδέες για να διακοσμίσετε το γιορτινό τραπέζι

    • Μαρία Μπότη

    Η αντίστροφη μέτρηση για τα Χριστούγεννα έχει αρχίσει και όλοι ετοιμαζόμαστε πυρετωδώς για την πιο γιορτινή μέρα του χρόνου.

    Τα Χριστούγεννα είναι η περίοδος εκείνη που καλούμε συγγενείς και φίλους μας στο σπίτι για να περάσουμε μαζί τις γιορτές.

    Φέτος εντυπωσιάστε τους καλεσμένους σας με ένα κομψά διακοσμημένο τραπέζι, γεμάτο λαχταριστά φαγητά και άφθονο κρασί.

    Είτε είστε κάθε χρόνο οι οικοδεσπότες είτε φέτος πρόκειται να γίνετε για πρώτη φορά, είναι σημαντικό να προσέξετε κάθε λεπτομέρεια που θα δημιουργήσει το πιο όμορφο γιορτινό κλίμα.

    Ξεκινώντας τον στολισμό του γιορτινού τραπεζιού είναι σημαντικό να διαλέξετε εκ των προτέρων ένα στυλ και ένα συγκεκριμένο συνδυασμό χρωμάτων. Ωστόσο, θα πρέπει να συνδυάζονται με τον υπόλοιπο χώρο του σπιτιού, ώστε να υπάρχει μία ομοιομορφία.

    Παρακάτω θα δείτε κάποιες ιδέες για τον στολισμό του γιορτινού τραπεζιού.

    Επιλέξτε χρωματική παλέτα

    Ο συνδυασμός χρωμάτων εξαρτάται από εσάς. Μπορείτε να επιλέξετε κάτι παραδοσιακό όπως κόκκινο και λευκό/χρυσό/πράσινο ή να επιλέξετε κάτι ασυνήθιστο όπως ροζ, λευκό και χρυσό/ασημί.

    Ωστόσο να θυμάστε ότι δεν χρειάζεται να περιορίσετε τον εαυτό σας στο κόκκινο και το πράσινο, μόνο και μόνο επειδή αποτελούν τα κατ’ εξοχήν χριστουγεννιάτικα χρώματα.

    Διαλέξτε μερικά χρώματα που πραγματικά σας αρέσουν και χρησιμοποιήστε μερικά διακοσμητικά για να φέρετε το χριστουγεννιάτικο πνεύμα στο τραπέζι.

    Αν περιορίσετε τη χρωματική παλέτα σας σε διαφορετικές αποχρώσεις του ίδιου χρώματος, θα έχετε ένα πιο ομοιογενές αποτέλεσμα.

    Τραπεζομάντηλο με άρωμα Χριστουγέννων

    Το τραπεζομάντηλο – ή ράνερ – είναι το βασικό στοιχείο του τραπεζιού, καθώς ορίζει τον τόνο και το ύφος της διακόσμησης.

    Τα λευκά τραπεζομάντηλα με χρυσές ή ασημένιες λεπτομέρειες δημιουργούν ένα πιο μίνιμαλ σκηνικό, ενώ τα κόκκινα ή μπορντό προσθέτουν περισσότερο χρώμα.

    Τραπεζομάντηλα με σχέδια όπως λουλούδια ή καμπάνες πρέπει να συνοδεύονται από πιο απλά πιάτα και διακοσμητικά πάνω στο τραπέζι.

    Μαχαιροπίρουνα και πετσέτες φαγητού

    Τα μαχαιροπίρουνα τοποθετούνται συνήθως αριστερά και δεξιά των πιάτων. Ωστόσο, για να δώσετε μία πιο παιχνιδιάρικη διάθεση στο τραπέζι, τοποθετείστε τα μαχαιροπίρουνα μαζί είτε σε μία θήκη είτε ενώστε τα με μία γιορτινή κορδέλα. Προτιμήστε κορδέλες σε κόκκινες και χρυσές αποχρώσεις ή με καρό σχέδια.

    Το γιορτινό τραπέζι είναι απαραίτητο να έχει πετσέτες φαγητού, οι οποίες προσφέρουν μία αίσθηση κομψότητας και πολυτέλειας. Μπορείτε να επιλέξετε τα χρώματα και τα σχέδια που σας αρέσουν αρκεί φυσικά να ταιριάζουν με τον υπόλοιπο στολισμό.

    Για πιο οικονομικές λύσεις, επιλέξτε χαρτοπετσέτες σε γιορτινά χρώματα και σχέδια. Σε κάθε επίσημο γεύμα οι χαρτοπετσέτες συνήθως δένονται ή τοποθετούνται με έναν περίτεχνο τρόπο. Δέστε τις πετσέτες σας με σπάγκο ή κορδέλα και προσθέστε ένα φυσικό χριστουγεννιάτικο στοιχείο, όπως ένα ξύλο κανέλας ή ένα γκι. Εναλλακτικά μπορείτε να σχηματίσετε χριστουγεννιάτικα σχέδια.

    Φυσικά φυτά

    Μπορείτε να τοποθετήσετε επάνω στο τραπέζι ένα βάζο με λουλούδια, μία γιρλάντα από έλατο ή στεφάνια στο κέντρο.

    Το φρέσκο πεύκο και το γκι είναι η πρώτες επιλογές κατά τη διάρκεια των γιορτών, αλλά μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε αποξηραμένα λουλούδια ή κλαδάκια.

    Μπορείτε να βάλετε ένα μικρό κλαδάκι σε κάθε πιάτο, ή να τα τοποθετήσετε σε ένα βάζο στο κέντρο του τραπεζιού.

    Εναλλακτικά μπορείτε να βάλετε διάσπαρτα κουκουνάρια ή διακοσμημένα ξύλα κανέλας που θα δώσουν και άρωμα στο χώρο.

    Λαμπάκια και κεριά

    Από την πιο φωτεινή εποχή του χρόνου δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα λαμπάκια και τα κεριά.

    Μικρές πηγές φωτισμού θα δημιουργήσουν μια πιο οικεία ατμόσφαιρα, και θα δώσουν μία πιο γιορτινή εκδοχή στο τραπέζι.

    Μπορείτε να τα τοποθετήσετε λαμπάκια μέσα σε ένα διάφανο γυάλινο βάζο, γύρω από μία γιρλάντα ή στην άκρη του μπουφέ.

    Εναλλακτικά, μπορείτε να βάλετε στο κέντρο του τραπεζιού βαζάκια με ρεσώ, που δεν πιάνουν χώρο και ζεσταίνουν το χώρο.

    Μία πιο κλασσική επιλογή είναι τα επιβλητικά κηροπήγια με λευκά, κόκκινα, χρυσά ή ασημένια κεριά.

    ❣ 🎄 Extra tip: Μην τοποθετήσετε υπερβολικά διακοσμητικά επάνω στο τραπέζι, καθώς θα πρέπει να υπάρχει και χώρος για τα φαγητά!

    Ανακαλύψτε το αφιέρωμα «The Holiday Countdown»