• sports

    Θρήνος στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο: Πέθανε ο σερ Μπόμπι Τσάρλτον

    • NewsRoom
    Μπόμπι Τσάρλτον

    Μπόμπι Τσάρλτον


    Μία από τις μεγαλύτερες μορφές του αγγλικού ποδοσφαίρου, και ειδικά της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ,  θρυλικός Σερ Μπόμπι Τσάρλτον έφυγε το Σάββατο από τη ζωή.

    Ο Μπόμπι Τσάρλτον, βασικό στέλεχος της εθνικής Αγγλίας που κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1966, αλλά και των «μπέμπηδων του Μπάσμπι» που δύο χρόνια αργότερα, έγινε η πρώτη αγγλική ομάδα που πανηγύρισε το Κύπελλο Πρωταθλητριών, απεβίωσε σε ηλικία 86 ετών.

    Αγωνίστηκε ως επιθετικός μέσος, κεντρικός μέσος και αριστερός εξτρέμ, ενώ θεωρούνταν ένας από τους καλύτερους όλων των εποχών στο άθλημα. Στις εκλογές της IFFHS για την ανάδειξη των κορυφαίων του 20ού αιώνα κατέλαβε τη 10η θέση.

    «Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θρηνεί για τον θάνατο του Σερ Μπόμπι Τσάρλτον, ενός από τους σπουδαιότερους και πιο αγαπημένους παίκτες στην ιστορία του συλλόγου μας», αναφέρει η ανακοίνωση του συλλόγου.

    Ο Σερ Ρόμπερτ «Μπόμπι» Τσάρλτον  γεννήθηκε στις 11 Οκτωβρίου του 1937 στο Άσιγκτον. Σχεδόν όλη την ποδοσφαιρική του καριέρα την πέρασε στον σύλλογο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, όπου έγινε γνωστός για τα επιθετικά του ένστικτα, τις ικανότητές του στις πάσες από τη μεσαία γραμμή και το μακρινό σουτ του, τη φυσική του κατάσταση και την αντοχή του.

    Έκανε το ντεμπούτο του για την πρώτη ομάδα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 1956, σε ηλικία 18 ετών. Τον Φεβρουάριο του 1958 βρέθηκε στην αεροπορική τραγωδία στο Μόναχο, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους οκτώ παίκτες της θρυλικής ομάδας των «μπέμπηδων του Ματ Μπάσμπι». Ο Τσάρλτον κατάφερε να επιζήσει, χάρης στη διάσωσή του από τον συμπαίκτη του Χάρι Γκρέγκ.

    Με την Μάντσεστερ Γιουνάιντεντ κατέκτησε 3 πρωταθλήματα Αγγλίας (1956–57, 1964–65, 1966–67), μια φορά το Κύπελλο Αγγλίας (1962–63), 4 φορές το Charity Shield (1956, 1957, 1965, 1967) καθώς και ένα Ευρωπαϊκό Κύπελλο την περίοδο  1967-68, σκοράροντας μάλιστα δύο γκολ στον τελικό.

    Ήταν επίσης πρωταγωνιστής της κατάκτησης του μοναδικού τίτλου στην ιστορία της Εθνικής Αγγλίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1966, τη χρονιά που κέρδισε επίσης τη Χρυσή Μπάλα. Προς τιμήν της μεγάλης καριέρας που έχει πραγματοποιήσει στην εθνική Αγγλίας, ανακηρύχθηκε ιππότης το 1994.

    Ο Τσάρλτον άφησε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για να γίνει προπονητής της Πρέστον Νορθ Εντ για τη σεζόν 1973–74. Στη συνέχεια δέχτηκε μια θέση ως διευθυντής στη Γουίγκαν Αθλέτικ και εέπιτα έγινε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 1984. [6] PLUH.

    Με 249 γκολ, ήταν ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών για τη Μάντσεστερ για πάνω από 40 χρόνια, έως ότου το ρεκόρ του ξεπέρασε ο Γουέιν Ρούνεϊ το 2017. Είναι επίσης ο τρίτος σκόρερ για την Αγγλία. Το ρεκόρ του με 49 γκολ καταρρίφθηκε το 2015 από τον Ρούνεϊ και ξανά από τον Χάρι Κέιν το 2022.

    Διαβάστε επίσης

    Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Το χρονικό της εξαγοράς – Ο νέος αγοραστής και ο ρόλος των Γκλέιζερ

    NBA: Τέταρτος πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης τη νέα σεζόν ο Γιάννης Αντετοκούνμπο

    Σεβίλλη: Διετής αποκλεισμός στον Πάπου Γκόμες για θετικό δείγμα ντόπινγκ



    ΣΧΟΛΙΑ