• sports

    Σε δημοπρασία χρυσό μετάλλιο του θρυλικού Τζέσε Όουενς από τη Ολυμπιάδα 1936 στο Βερολίνο

    • NewsRoom


    Ολυμπιακοί Αγώνες. Η πανάρχαια αυτή διοργάνωση, η κορυφαία αθλητική διοργάνωση, που κάθε αθλητής έχει όνειρο να λάβει μέρος και να διεκδικήσει ένα μετάλλιο για τη χώρα του. Χρυσό, ασημένιο ή χάλκινο μικρή η σημασία. Και μόνο που κάποιος αθλητής ανακηρύσσεται Ολυμπιονίκης, μένει για πάντα στην ιστορία και μπαίνει στο πάνθεον με όλους τους κορυφαίους αθλητές που έχουν καταφέρει να φτάσουν εκεί.

    Όπως για παράδειγμα, ο θρυλικός Αμερικανός δρομέας Τζέσε Όουενς στην Ολυμπιάδα του 1936 στο Βερολίνο, στην καρδιά του ναζιστικού τέρατος. Ο Τζέσε Όουενς, ένας αφροαμερικάνος αθλητής στη καρδιά του φασιστικού και ρατσιστικού καθεστώτος, κατάφερε να κερδίσει όχι ένα, όχι δύο αλλά τέσσερα χρυσά μετάλλια. Στα 100m, στα 200m, στο άλμα εις μήκος και στη σκυταλοδρομία στα 4×100.

    Το «βαρύ» αυτό μετάλλιο βγαίνει σε δημοπρασία με τιμή εκκίνησης τα 226.000 ευρώ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η τελική τιμή του μεταλλίου του Ολυμπιονίκη του Βερολίνου ενδέχεται να ξεπεράσει το 1.000.000 ευρώ καθώς το 2013 ένα άλλο μετάλλιό του είχε φτάσει τα 1.324.488 ευρώ, ποσό που αποτελεί μέχρι σήμερα την υψηλότερη τιμή που έχει δημοπρατηθεί ποτέ ολυμπιακό αναμνηστικό.

    Ο Όουενς έμεινε στην ιστορία ως ο Ολυμπιονίκης που προκάλεσε την οργή των ανθρώπων του Γ’ Ράιχ. Αγωνιζόμενος σε ένα περιβάλλον εχθρικό, με πολλά προβλήματα που κουβαλούσε ήδη από την πατρίδα του, κατάφερε να ξεπεράσει κάθε εμπόδιο και να βγει νικητής.

    Πιο πολύ απ΄όλους προκάλεσε την οργή του «κεφαλιού» του τέρατος του ναζισμού, τον Αδόλφο Χίτλερ, ο οποίος ουδέποτε δέχτηκε να χαιρετίσει και να συγχαρεί ως είθισται τον Ολυμπιονίκη.

    Βέβαια, ο ίδιος ο Όουενς έχει δώσει διαφορετική εκδοχή: «Ο Χίτλερ έπρεπε να έρθει και να φύγει απ΄ το στάδιο πολύ συγκεκριμένες ώρες. Χρειάστηκε να αποχωρήσει πριν από την απονομή των μεταλλίων των 100m αλλά έτυχε να περάσω δίπλα απ΄ τις θέσεις του επιτελείου του. Με χαιρέτησε από μακριά και τον χαιρέτησα και εγώ», είχε πει, ενώ το βιβλίο του Τζέρεμι Σαπ αναφέρει μία δήλωσή του σύμφωνα με την οποία δεν τον σνόμπαρε ο Χίτλερ αλλά ο Φράνκλιν Ρούσβελτ που δεν του έστειλε ούτε ένα τηλεγράφημα.

    Και η αλήθεια είναι ότι ποτέ ο Πρόεδρος Ρούσβελτ δεν κάλεσε τον Ολυμπιονίκη στον Λευκό Οίκο, διότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις, δεν ήθελε να δυσαρεστήσει ρατσιστές ψηφοφόρους.

    Ο Τζέσε Όουενς, παρά τη μεγάλη επιτυχία του, δεν προσέλκυσε διαφημιστικές εταιρείες για να βρει χορηγούς. Τρία χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς η επιχείρησή του χρεοκόπησε και για να επιβιώσει αναγκάστηκε να τρέχει σε αγώνες με αντίπαλους άλογα. Ήταν μανιώδης καπνιστής και πέθανε το 1980, σε ηλικία 67 ετών, από καρκίνο στους πνεύμονες.

    Κανείς δεν γνωρίζει ποιο από τα 4 μετάλλια που βγήκαν σε δημοπρασία σε ποιο αγώνισμα αντιστοιχεί. Από τα τέσσερα χρυσά, η τύχη των δύο είναι άγνωστη. Το σίγουρο είναι ότι προέρχεται από την οικογένεια Ολυμπιονίκη Τζον Τέρπακ. Ο Αμερικάνος αρσιβαρίστας είχε στηρίξει οικονομικά τον θρυλικό σπρίντερ και αυτός σε ένδειξη ευγνωμοσύνης του είχε χαρίσει ένα από τα χρυσά μετάλλια του. «Δε μπορεί κάποιος να ζήσει τρώγοντας ένα μετάλλιο», είχε πει σε δήλωσή του ο Ολυμπιονίκης – σύμβολο.

    Η δημοπρασία θα ολοκληρωθεί στις 7 Δεκεμβρίου.



    ΣΧΟΛΙΑ