• sports

    Παρίσι 2024: Η Ρωσία αποκλείει το «μποϊκοτάζ» στους Ολυμπιακούς Αγώνες

    • NewsRoom


    Η Ρωσία δεν θα μποϊκοτάρει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι, όπως διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της ρωσικής Ολυμπιακής επιτροπής, Στάνισλαβ Ποζντνιάκοφ, επιβεβαιώνοντας ότι κάθε Ρώσος αθλητής είναι ελεύθερος να επιλέξει εάν επιθυμεί να συμμετάσχει ως ουδέτερος ή όχι.

    «Το μποϊκοτάζ των Αγώνων δεν οδηγεί πουθενά» δήλωσε ο κ. Ποζντνιάκοφ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο περιθώριο ενός συνεδρίου Ρώσων αθλητών που συμμετείχαν σε Ολυμπιακούς Αγώνες, το οποίο ολοκληρώνεται σήμερα (15/9).

    Υπενθύμισε το μποϊκοτάζ των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 1980 στη Μόσχα από δυτικές χώρες, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σοβιετική στρατιωτική επέμβαση στο Αφγανιστάν που ξεκίνησε το 1979:

    «Οι αθλητές δεν μπόρεσαν να συμμετάσχουν στους αγώνες και το πολιτικό μποϊκοτάζ οδήγησε σε πολύ αρνητικά αποτελέσματα, κανένας δεν αναδείχθηκε νικητής» υπογράμμισε, επιμένοντας ότι «ο αθλητισμός πρέπει να αποστασιοποιείται σε σχέση με την πολιτική».

    Οι Ρώσοι αθλητές αποκλείστηκαν από τους αγώνες μετά την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία το 2022.

    Όμως η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) συνέστησε τον περασμένο Μάρτιο την επανένταξη Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών σε διεθνείς αγώνες, ως ουδέτεροι και «σε ατομική βάση», για όσους δεν υποστήριξαν ενεργά την επίθεση στην Ουκρανία.

    Σύμφωνα με τον κ. Ποζντνιάκοφ, οποιοσδήποτε Ρώσος αθλητής θα μπορεί να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 ως ουδέτερος, εάν το επιθυμεί και εάν έχει εξουσιοδότηση από τη ΔΟΕ:

    «Ζούμε σε μια ελεύθερη χώρα. Κάθε αθλητής είναι ελεύθερος να κάνει την επιλογή του», δηλαδή «να δείξει αλληλεγγύη στους συναθλητές του που έχουν αποκλειστεί από τους Ολυμπιακούς Αγώνες για επινοημένους λόγους ή να αποφασίσει να συμμετάσχει ως ουδέτερος» πρόσθεσε.

    Ωστόσο, είπε ότι οι «συστάσεις της ΔΟΕ» ήταν «απαγορευτικού χαρακτήρα» και δεν θα «επιτρέψουν σε μεγάλο αριθμό Ρώσων αθλητών να συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες».

    Ρώσοι αθλητές συμμετείχαν στους Αγώνες του Τόκιο το 2021, υπό τη σημαία της Ολυμπιακής επιτροπής τους («ROC») και όχι της χώρας τους, μια τιμωρία που αφορούσε την αποκάλυψη μιας κρατικής πολιτικής ντόπινγκ στη Ρωσία, ιδίως κατά τη διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Σότσι το 2014.

    Διαβάστε επίσης:

    Στέφανος Κασσελάκης: Δεν θα αρχίσω καινούργιο κόμμα, θα αρχίσω καινούργιο ΣΥΡΙΖΑ

    Στα χέρια της 777 Partners η Έβερτον

    ΟΠΑΠ Game Time: Η Μαρία Κορινθίου μιλάει για το ντέρμπι ΑΕΚ-Ολυμπιακός και όχι μόνο



    ΣΧΟΛΙΑ