• sports

    Οργή στη Σερβία κατά της Αυστραλίας για την κράτηση του Τζόκοβιτς στη Μελβούρνη – Κάλεσαν τον Αυστραλό πρέσβη για εξηγήσεις

    • NewsRoom
    Τζόκοβιτς

    Νόβακ Τζόκοβιτς


    Σε διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ της Σερβίας και της Αυστραλίας κινδυνεύει να μετατραπεί το ζήτημα της συμμετοχής του Νόβακ Τζόκοβιτς στο Australian Open.

    Η ειδική άδεια που έλαβε ο ανεμβολίαστος Τζόκοβιτς, Νο.1 της παγκόσμιας κατάταξης στο τένις, για να αγωνιστεί στο πρώτο grand slam του 2022, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Την ίδια ώρα, η απαγόρευση εισόδου του Τζόκοβιτς στην Μελβούρνη και η κράτησή του στο αεροδρόμιο της Μελβούρνης, λόγω προβλήματος στο πιστοποιητικό που προσκόμισε, γέμισε οργή τους Σέρβους.

    Η κράτηση του πρωταθλητή του τέννις προκάλεσε μάλιστα την παρέμβαση του υπουργείου Εξωτερικών της Σερβίας, με τον πρέσβη της Αυστραλίας στο Βελιγράδι να καλείται για εξηγήσεις. Μάλιστα ο υπουργός Εξωτερικών επιχείρησε ανεπιτυχώς να συνομιλήσει με τον Αυστραλό ομόλογό του για το θέμα.

    Την ίδια ώρα, ο σερβικός Τύπος κάνει λόγο για «πολιτικά παιχνίδια», κατηγορώντας την Αυστραλία πως συμπεριφέρεται στον Τζόκοβιτς σαν κοινό εγκληματία. Ο πατέρας του τενίστα, Σέρτζαν Τζόκοβιτς, μιλώντας σε σερβικά ΜΜΕ, ανέφερε ότι οι Αρχές δεν τον αφήνουν να βγει από το δωμάτιο του αεροδρομίου όπου παραμένει, ενώ κάλεσε τον σερβικό λαό να… βγει στους δρόμους, σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθεί το αίτημα του γιου του!

    «Αυτή δεν είναι μάχη του Νόβακ, είναι μάχη για την ελευθερία του κόσμου», ανέφερε χαρακτηριστικά…

    Σύμφωνα με την αυστραλιανή εφημερίδα «The Age», ο Νούμερο 1 τενίστας στον κόσμο ανακρίθηκε από αξιωματούχους της Αυστραλιανής Συνοριακής Δύναμης σε δωμάτιο αεροδρομίου μέχρι τουλάχιστον τη 01:15 π.μ. τοπική ώρα.

    Ο τενίστας, σύμφωνα με τους Σέρβους, φέρεται να υποστήριξε πως έχει νοσήσει τους προηγούμενους μήνες, ωστόσο έγινε ένα τυπικό λάθος στο πιστοποιητικό του με μια λάθος ημερομηνία.  Τονίζουν μάλιστα πως  ο Τζόκοβιτς και οι συνεργάτες του ενημέρωσε από την πρώτη στιγμή ότι το τυπικό λάθος θα διορθωθεί και θα αποσταλλούν τα σωστά έντυπα, αλλά προφανώς αυτή ήταν η ευκαιρία που έψαχναν κάποιοι πολιτικοί για να κάνουν τα δικά τους παιχνίδια απαιτώντας την απέλαση του.

    Ωστόσο, η Τζάαλα Πάλφορντ, μεταβατική υπουργός αθλητισμού της πολιτείας της Βικτόρια, ανέφερε πως «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ρώτησε εάν θα υποστηρίξουμε την αίτηση βίζας του Νόβακ Τζόκοβιτς για την είσοδο στην Αυστραλία. Δεν θα παρέχουμε στον Νόβακ Τζόκοβιτς υποστήριξη ατομικής αίτησης βίζας για να συμμετάσχει στο Australian Open 2022. Ήμασταν πάντα ξεκάθαροι σε δύο σημεία: η έγκριση της βίζας είναι θέμα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και οι ιατρικές εξαιρέσεις είναι θέμα των γιατρών».

    Η υπουργού Εσωτερικών, Karen Andrews ανέφερε πως «οποιοδήποτε πρόσωπο που επιθυμεί να εισέλθει στην Αυστραλία θα πρέπει να συμβιβάζεται με τους αυστηρούς συνοριακούς κανόνες μας».



    ΣΧΟΛΙΑ