• sports

    GREXIT: Δεν ήρθε από την οικονομία, θα έρθει από το ποδόσφαιρο… – Σφοδρό ράπισμα από FIFA

    • NewsRoom


    «Απαράδεκτα» χαρακτήρισε τα γεγονότα της Τούμπας ο πρόεδρος της επιτροπής παρακολούθησης της FIFA για την Ελλάδα, Χέρμπερτ Χούμπελ, σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε μετά τη συνάντησή του με τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη και τον πρόεδρο της ΕΠΟ Βαγγέλη Γραμμένο.

    Ο κύριος Χούμπελ δήλωσε ότι η FIFA γνωρίζει για τα περιστατικά βίας που αμαυρώνουν το ελληνικό ποδόσφαιρο, για τους εκβιασμούς και τις απειλές, ενώ διερωτήθηκε «πώς είναι δυνατόν να φέρεις παιδιά σε ένα γήπεδο με όπλα».

    «Στην Τούμπα διακυβεύτηκε η ασφάλεια και η σωματική ακεραιότητα ανθρώπων», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της FIFA.

    Ο κύριος Χούμπελ ενημέρωσε πως θα υποβάλει στην FIFA λεπτομερή αναφορά για τα γεγονότα και το συμβούλιο της παγκόσμιας ομοσπονδίας θα λάβει τις αποφάσεις που αφορούν στην Ελλάδα.

    «Το GREXIT δεν είναι καθόλου μακριά», τόνισε ο πρόεδρος της επιτροπής παρακολούθησης, κάτι που επανέλαβε 2-3 φορές, στέλνοντας, ουσιαστικά, τελεσίγραφο στην ΕΠΟ και την ελληνική Πολιτεία, ενώ αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση για το πότε θα ξεκινήσει ξανά το ελληνικό πρωτάθλημα, κάτι που αφήνει ανοιχτό και το ενδεχόμενο της οριστικής διακοπής του φέτος.

    Αναφορικά με την χθεσινή συγγνώμη του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδη μετά την εισβολή του με όπλο στον αγωνιστικό χώρο, σχολίασε: «Είναι θέμα του δικαστή να αποφασίσει. Όχι δικό μου. Οι πιθανές κυρώσεις είναι πολλές. Φανταστείτε στην Γερμανία τι θα γινόταν αν έμπαινε κάποιος με όπλο».

    Αναλυτικά όσα είπε ο εκπρόσωπος της FIFA:

    «Το ενδιαφέρον για το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι πολύ υψηλό. Είμαι συνηθισμένος να μιλάω ελεύθερα και ειλικρινά. Θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι, γιατί υπάρχει παρερμηνεία. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία δεν είναι εδώ για να δώσουμε εντολές στην Ελληνική Ομοσπονδία, ήρθαμε εδώ για να δώσουμε μια χείρα βοηθείας εκ μέρους της FIFA και  της UEFA. Για να συμβουλέψουμε βρισκόμαστε εδώ, για να κατευθύνουμε. Υπάρχει μια νέα διοίκηση στην ΕΠΟ που συνεργαζόμαστε για το τι μπορεί να γίνει καλύτερα. Έχουμε παρατηρήσει ότι σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη ότι υπάρχει ενθουσιασμός και υπερβολή κάποιες φορές.

    Υπάρχει ένας νέος πρόεδρος στην ΕΠΟ γεμάτο ενέργεια να προσφέρει. Μετά από όσες φορές που έχουμε έρθει, δεν ενδιαφέρονται οι παράγοντες για το καλό του ποδοσφαίρου. Κοιτούν μεμονωμένα περιστατικά κάθε φορά. Δεν κοιτούν οι παράγοντες το καλό του ποδοσφαίρου.

    Η Επιτροπή Παρακολούθησης δεν αποφασίζει, δεν λαμβάνει κυρώσεις. Θα παραδώσουμε αναφορά στην FIFA για ό,τι έγινε ή δεν έγινε εδώ. Η FIFA μετά θα αποφασίσει για ενέργειες που απαιτούνται.

    Ήταν επιβεβλημένο να έρθουμε μετά τα όσα έγιναν τις 2-3 τελευταίες αγωνιστικές. Όσα έγιναν ήταν απαράδεκτα.

    Παρακολουθούμε τα περιστατικά βίας και τιμωρίεςΠώς να έρθουν οικογένειες και παιδιά σε γήπεδα που κυκλοφορούν όπλα, επικρατούν απειλές και εκβιασμοί; Όλα αυτά είναι απαράδεκτα.

    Αυτή η συμπεριφορά τον τελευταίο καιρό μας οδήγησε εδώ για να κάνουμε συστάσεις για τα σωστά βήματα. Πρέπει να τα υλοποιήσει η ΕΠΟ η Super League και οι παράγοντες. Το Grexit δεν είναι πια τόσο μακρινό. Φτάσαμε σε ένα όριο…

    Συναντηθήκαμε με ΕΠΟ και τον Υφυπουργό και συζητήσαμε πως μπορεί να λυθεί όλο αυτό. Η Πολιτεία δεν έχει σκοπό να επέμβει. Η ανεξαρτησία δεν πρόκειται να αλλάξει όπως και ο έλεγχος του ποδοσφαίρου. Απλώς εδώ υπήρξε ζήτημα με τη δημόσια ασφάλεια όλων. Για αυτό αποφασίστηκε η διακοπή. Μας υποσχέθηκαν ότι θα βρουν την κατάλληλη λύση. Δεν μπορώ να σας πω εγώ τι συζητήθηκε. Εμείς επιβλέπουμε την λειτουργία όλων των παραπάνω.

    Δεν υπάρχει θέση στη βία στο ποδόσφαιρο. Πρέπει να υπάρξει δήλωση-δέσμευση. Να μην βγαίνουν τα όπλα από τις θήκες. Θα πρέπει να υπάρχει σεβασμός, όχι βία, απειλές και εκβιασμοί. Δεν γίνεται να υπάρχουν όπλα στα γήπεδα.

    Δεν βολεύει κανέναν να φύγει ο κόσμος από τα γήπεδα, τα παιδιά και οι οικογένειες. Όλα αυτά βλάπτουν τους πάντες. Εγώ δεν θα έστελνα τα παιδιά μου σε τέτοιες συνθήκες. Όλα αυτά κάνουν κακό στα νέα παιδιά της υπέροχης χώρας σας. Βοηθήστε μας όλοι και ο Τύπος να φύγει η βία από τα γήπεδα. Η Ελλάδα γέννησε τη Δημοκρατία, η ελευθερία του καθενός σταματά εκεί που ξεκινά του διπλανού μας. Για το καλό όλων μας. Πρέπει να υποβάλουμε μια σοβαρή αναφορά στην FIFΑ που δεν θα είναι ιδανική για τις συνθήκες εδώ. Δεν θα περιγράψουμε ουράνια τόξα… Η FIFA μετά θα αποφασίσει. Είναι μεγάλο το εύρος των ποινών που μπορούν να επιβληθούν για ότι έγινε. Ζητάω τη βοήθεια όλων όσων σχετίζονται στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ζητάμε την παρουσία μιας ΕΠΟ που θα είναι ισχυρή και θα μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις.

    Ολοκληρώνοντας, ότι η κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι πάρα πολύ σοβαρή. Από κοινού η ΕΠΟ και η Πολιτεία πρέπει να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα, δίχως να επέμβει η κυβέρνηση. Αλλά η δημόσια ασφάλεια είναι χρέος της. Πρέπει να σταματήσει η βία. Πρέπει να σταματήσει όλο αυτό».

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Χούμπελ είπε: 

    Για τα μέτρα που πρότεινε: Η επιτροπή παρακολούθησης δεν είναι εδώ για να επιβάλει μέτρα. Τα προβλήματα προκλήθηκαν από τους Έλληνες παράγοντες. Είναι αρμοδιότητα της FIFA να δει κατά πόσο θα ανεχτεί την κατάσταση. Δεν είμαι εδώ για να προτείνω τι μέτρα πρέπει να παρθούν.

    Για τις αποφάσεις των αρμόδιων πειθαρχικών οργάνων: Ακόμα και να ήθελα και να ήξερα, δεν θα σας έλεγα. Εάν κριθούν ανεπαρκή, θα υπάρξει παρέμβαση.

    Ακολούθως, στην ερώτηση δημοσιογράφου «Ξέρετε ότι ο Ιβάν Σαββίδης είναι ο βασικός υποστηρικτής της τωρινής διοίκησης της ΕΠΟ, που ουσιαστικά είναι η διοίκηση είναι της κυβέρνησης; Ότι ο κ.Φιλιππούσης που είναι δίπλα σας, είναι άνθρωπος και πρώην γραφείο Τύπου του κ.Κοντονή το ξέρετε; Μιλήστε με συγκεκριμένα πράγματα, τι δουλειά κάνετε εδώ; Ποιος σας πληρώνει για να είστε εδώ και να μας απειλείτε;», προκλήθηκε ένταση στην συνέντευξη Τύπου και λίγα λεπτά αργότερα, αφού έπεσαν οι τόνοι, ο Αυστριακός εκπρόσωπος της FIFA απάντησε με νόημα: «Η συμπεριφορά είναι η απάντηση τι δεν πάει καλά με το ελληνικό ποδόσφαιρο. Κανείς δεν απειλεί την Ελλάδα, την ΕΠΟ. Έχουμε εντολή να παρακολουθούμε και προειδοποιούμε για τις όποιες συνέπειες. Η FIFA και η UEFA δεν μπορούν να αγνοήσουν ό,τι έχει γίνει».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Δίωξη σε Σαββίδη και ΠΑΟΚ – Απειλούνται με βαρύτατες ποινές

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επίθεση Μητσοτάκη σε Σαββίδη και «Νέους Ολιγάρχες»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Spiegel: «Σαββίδης και Τσίπρας οφείλουν πολλά ο ένας στον άλλον»



    ΣΧΟΛΙΑ