• sports

    Άνω-κάτω η Αυστραλία για την άδεια του Australia Open στον ανεμβολίαστο Τζόκοβιτς – Εξηγήσεις ζητά ο πρωθυπουργός Μόρισον

    • NewsRoom

    Νόβακ Τζόκοβιτς


    Η ειδική ιατρική άδεια που χορηγήθηκε στο «νο. 1» της παγκόσμιας κατάταξης του τέννις, τον Σέρβο πρωταθλητή Νόβακ Τζόκοβις, προκειμένου να συμμετέχει ανεμβολίαστος στο πρώτο τουρνουά grand slam της χρονιάς, το Australian Open, συνεχίζει να προκαλεί έντονες αντιδράσεις στην Αυστραλία.

    Ο Τζόκοβιτς, ο οποίος έχει δηλώσει την αντίθεσή του με τον εμβολιασμό κατά της Covid-19, ενδέχεται να είναι από τους ελάχιστους που θα συμμετέχουν στο Open της Αυστραλίας χωρίς να έχει εμβολιαστεί, παρακάμπτοντας τη σχετική απαγόρευση. Οι υπεύθυνοι του τουρνουά δήλωσαν πως  τον υπέβαλαν σε διπλή ενδελεχή εξέταση προκειμένου να του παραχωρήσουν την «ειδική άδεια» για τη συμμετοχή του σε αυτό. Άλλοι 26 αθλητές έχουν ζητήσει να εξαιρεθούν από τον σχετικό κανόνα.

    «Ο Νόβακ έκανε αίτηση για ιατρική εξαίρεση που του δόθηκε μετά από διαδικασία ενδελεχούς ελέγχου από δύο ξεχωριστές ανεξάρτητες ομάδες ιατρικών ειδικών. Η μία από αυτές ήταν η Ανεξάρτητη Ομάδα Ελέγχου Ιατρικής Εξαίρεσης που ορίστηκε από τo Τμήμα Υγείας της Βικτώρια. Αξιολόγησαν όλες τις αιτήσεις για να δουν αν πληρούν τις οδηγίες της Australian Technical Advisory Group on Immunisation (ATAGI)», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η διοργανώτρια Αρχή του «Tennis Australia».

    Η εξαίρεση του Τζόκοβιτς προκάλεσε πλήθος επικριτικών σχολίων, προκαλώντας μάλιστα και την έντονη ενόχληση του ίδιου του πρωθυπουργού της χώρας, Σκοτ Μόρισον. «Θα είναι στο επόμενο αεροπλάνο για να επιστρέψει στην πατρίδα του, εάν δεν αποδείξει τους λόγους για τους οποίους εξαιρέθηκε από τους κανόνες της αθλητικής ομοσπονδίας», δήλωσε εμφανώς ενοχλημένος.

    «Δεν πρέπει να υπάρχουν ειδικοί κανόνες για τον Νόβακ Τζόκοβιτς. Κανένας απολύτως… Αναμένουμε την παρουσίασή του και ποια στοιχεία μας παρέχει για να το υποστηρίξει αυτό», συνέχισε ο Μόρισον.

    Από την πλευρά του και ο  Κρεγκ Τάιλι, CEO της «Tennis Australia» και διευθυντής αγώνων του Αυστραλιανού Όπεν, κάλεσε τον Σέρβο πρωταθλητή να τοποθετηθεί.

    «Κατανοούμε πλήρως την αναστάτωση όλων καθώς είναι γνωστές οι απόψεις του Νόβακ σχετικά με τον εμβολιασμό. Ωστόσο, εναπόκειται σε αυτόν να συζητήσει δημόσια για την κατάστασή του και για τους λόγους που πήρε την εξαίρεση. Εμείς δεν είμαστε σε θέση, δεν είναι και νόμιμο, να αποκαλύψουμε τους λόγους και να δημοσιοποιήσουμε ιατρικές πληροφορίες», ανέφερε.

    Διαβάστε επίσης

    Θεοδωρικάκος: Μόλις 20 αστυνομικοί, από τους 56.500 είναι στο νοσοκομείο με κορονοιό

    Γαλλία: Για υπερηχητική αύξηση των κρουσμάτων προειδοποιεί ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης

    IHS Markit: Η παραλλαγή Όμικρον επιβράδυνε την οικονομική ανάκαμψη τον Δεκέμβριο



    ΣΧΟΛΙΑ