Στον εντυπωσιακό κήπο του Cotsen Hall της Αμερικανικής Σχολής Κλασσικών Σπουδών την προηγούμενη Παρασκευή ένα κάλεσμα του Yale Club of Greece συγκέντρωσε στον ίδιο χώρο κορυφαίους εκπροσώπους του επιχειρείν και του ακαδημαϊκού χώρου από  Ελλάδα και ΗΠΑ.

ΟΔρ. Κυριάκος Σαμπατακάκης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Accenture στην Ελλάδα και πρόεδρος του Yale Club of Greece μαζί με τους Ευτύχη Βασιλάκη, Πρόεδρο της Aegean Airlines και CEO της Autohellas και τον Αλέξανδρο Μακρίδη, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας Χρυσαφίδης Α.Ε. διοργάνωσαν την εκδήλωση «Climate Impact on Global Cities» στην οποία η πρόεδρος του Yale Maurie McInnis μαζί με τρεις πανεπιστημιακούς καθηγητές του αμερικανικού πανεπιστημίου (μεταξύ αυτών και ο Έλληνας Βασίλης Βασιλείου) μίλησαν για το διεπιστημονικό έργο που λαμβάνει χώρα στο Yale με στόχο την προσαρμογή των δομών του Πανεπιστημίου στα νέα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής αλλά και στην διεξαγωγή συμπερασμάτων.

1

Στη σκιά της κρίσης που διανύουν τα καλύτερα πανεπιστήμια των ΗΠΑ εν μέσω απειλών από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για περικοπές στην χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων, η  Maurie McInnis υπογράμμισε τη σημασία στρατηγικών συμμαχιών για την επιβίωση και την εξασφάλιση της ποιότητας του Yale, με την Ελλάδα να αποτελεί έναν ισχυρό σύμμαχο σε αυτή την δοκιμασία.

Συνεργασία Ελλάδας-Yale

Η επίσκεψη της McInnis στην Ελλάδα δεν περιορίστηκε μόνο στην παρουσία της στην εκδήλωση στο Cotsen Hall με θέμα τον  «αντίκτυπο του κλίματος στις μεγάλες πόλεις (Climate Impact on Global Cities)». Η πρόεδρος του Yale νωρίτερα είχε επισκεφθεί την υπουργό Παιδείας κ. Σοφία Ζαχαράκη καθώς διευρύνεται η συνεργασία του Yale με την με την Ελλάδα σε εκπαιδευτικό και ερευνητικό πεδίο.

Υπενθυμίζεται ότι εδώ και λίγα χρόνια το Yale συνεργάζεται με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στους τομείς των περιβαλλοντικών επιστημών και της δημόσιας υγείας, ενώ στη νέα φάση συνεργασίας τους θα ιδρυθεί ένα ξενόγλωσσο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στην Περιβαλλοντική Επιστήμη και την Παγκόσμια Δημόσια Υγεία καθώς και ένα κοινό Ερευνητικό Κέντρο.

Ο Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας και Αναπληρωτής Πρόεδρος του Συμβουλίου Διοίκησης του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης και ο καθηγητής Επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Yale, Βασίλης Βασιλείου προσπαθούν εδώ και πολλά χρόνια να χτίσουν τις γέφυρες που θα ενώσουν τα δύο πανεπιστήμια παρά τις προκλήσεις που εμφανίστηκαν κατά καιρούς, λόγω της διαφορετικής δομής του εκπαιδευτικού συστήματος των δύο χωρών.

Με τα ελληνικά πανεπιστήμια να βρίσκονται σε μία γόνιμη περίοδο εξωστρέφειας και τους απόδημους Έλληνες καθηγητές να είναι οι πιο ενεργοί εκπρόσωποι αυτής της νέας περιόδου, η διεύρυνση της συνεργασίας με το Yale βρίσκει πρόσφορο έδαφος να αναπτυχθεί έτι περαιτέρω.

Η κλιματική αλλαγή στο επίκεντρο

Στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Yale Club of Greece, ο κ. Σαμπατάκης στην εισαγωγική του ομιλία υπογράμμισε την ευκαιρία για συνεργασίες. «Μπορούμε να κάνουμε φοβερά πράγματα μαζί». Θέση που υποστήριξε και η πρόεδρος του Yale, Maurie McInnis, η οποία σημείωσε: «Είμαστε σπουδαίοι γιατί δεν στεκόμαστε ακίνητοι ούτε πάμε πίσω. Θέλουμε την ακαδημαϊκή αριστεία κι αυτό θα επιτευχθεί με συμμαχίες σε όλον τον κόσμο, συμμαχίες όπως αυτή με την Ελλάδα».

Για το θέμα της κλίματος, κλήθηκαν να μιλήσουν τρεις καθηγητές του Yale, η Julie Zimmerman, καθηγήτρια πράσινης μηχανικής και αντιπρόεδρος της πανεπιστημιακής πρωτοβουλίας Yale Planetary Solutions (YPS), ο Βασίλης Βασιλείου, καθηγητής Επιδημιολογίας στην Σχολή Δημόσιας Υγείας του Yale και ο Alan Organschi, διευθυντής του Yale Building Club.

H κ. Zimmerman αναφέρθηκε στον σχεδιασμό του Πανεπιστημίου να μειώσει το οικολογικό του αποτύπωμα αλλά και να δημιουργήσει περιβαλλοντική συνείδηση στους φοιτητές του.

Ο κ. Βασιλείου εστίασε στους περιβαλλοντικούς παράγοντες και πώς αυτοί συμβάλλουν σε χρόνιες ασθένειες, σημειώνοντας ότι η ανθρώπινη υγεία θα πρέπει να τεθεί στο κέντρο των περιβαλλοντικών λύσεων.

Τέλος, ο κ. Organschi αναφέρθηκε στην αρχιτεκτονική κτιρίων και στο πώς αυτή θα μπορούσε να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής.

Διαβάστε επίσης:

Νύχτα φρίκης στη Μέση Ανατολή: 8 νεκροί και τουλάχιστον 200 τραυματίες στο Ισραήλ – Πλήγματα σε διυληστήρια στο Ιράν

Ενεργοποιείται η αεράμυνα σε Τεχεράνη και έξι ιρανικές επαρχίες εν αναμονή νέων ισραηλινών επιθέσεων

Μακρόν σε Ιράν: Επιστρέψτε γρήγορα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα