• Κοινωνία

    Τζορτζ Φλόιντ: 8η νύχτα κινητοποιήσεων -1.600 στρατιώτες στην Ουάσινγκτον, επεισόδια, χημικά, συλλήψεις


    Δεν έχει τέλος το χάος που έχει προκληθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, μετά την δολοφονία του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, κατά την βίαιη προσαγωγή του από λευκούς αστυνομικούς

    Διεθνείς διαστάσεις έχει πάρει το ζήτημα του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, που δολοφονήθηκε κατά την βίαιη προσαγωγή του από λευκό αστυνομικό, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων, τόσο στο εσωτερικό των ΗΠΑ, όσο και σε άλλες χώρες του πλανήτη, καθώς το γεγονός αυτό ανέδειξε τα θέματα ρατσισμού που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η χώρα.

    Οι διαδηλώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ συνεχίστηκαν για όγδοη ημέρα, με την ένταση στο αμείωτο.

    Για άλλη μία φορά, οι πολίτες αγνόησαν την απαγόρευση κυκλοφορίας που τέθηκε σε ορισμένες πόλεις. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι, σε αντίθεση με τα προηγούμενα βράδια, η κατάσταση χθες ήταν πολύ πιο ήρεμη, με λίγες εξαιρέσεις, καθώς εισακούστηκαν οι εκκλήσεις τόσο των δημάρχων και των κυβερνητών, όσο και της οικογένειας του Φλόιντ που, μιλώντας σε δημοσιογράφους, παρακάλεσε τους διαδηλωτές να μην συνεχιστούν τα επεισόδια, αλλά ειρηνικά να δείξουν την συμπαράστασή τους και να διαμαρτυρηθούν εναντίον της αστυνομικής βίας.

    60.000 διαδηλωτές στο Χιούστον – Με τη συμμετοχή και του δημάρχου

    Ειδικότερα, στο Χιούστον του Τέξας, πόλη όπου ζούσε ο Φλόιντ πριν μετακομίσει στην Μινεάπολις, πάνω από 60.000 άνθρωποι ξεχύθηκαν στους δρόμους, διαδηλώνοντας ειρηνικά. Στην πόλη μίλησε και η μητέρα της κόρης του Φλόιντ, η οποία, μαζί με έναν φίλο του, πρώην άσσο του NBA, ανέφεραν πως ήταν ένας ήσυχος άνθρωπος, που μετακόμισε για να μπορέσει να πιάσει δουλειά και να βοηθήσει την κόρη του να μεγαλώσει, χωρίς να της λείπουν τα απαραίτητα.

    Την ίδια ώρα, χιλιάδες πολίτες, αλλά και αστυνομικοί, ενωμένοι στο κέντρο της πόλης, ζητούσαν να μην υπάρξει άλλο θύμα άσκοπης βίας. Ο Σιλβέστερ Τέρνερ, ο 65χρονος δήμαρχος του Χιούστον (Αφροαμερικανός και Δημοκρατικός) είπε, απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους, ότι η διαδήλωση αυτή αφορούσε «στην οικογένεια του Τζορτζ Φλόιντ», ότι «θέλουμε να ξέρει πως ο Τζορτζ δεν πέθανε μάταια».

    «Όμως, είναι σημαντικό να μην ακούμε απλά, αλλά να πράττουμε. Θέλω να ξέρετε ότι αυτή η διαδήλωση στην οποία συμμετέχετε δεν γίνεται μάταια. Ότι ο Τζορτζ δεν πέθανε μάταια», επέμεινε.

    Μέλη της οικογένειας Φλόιντ συμμετείχαν στη συγκέντρωση, που τελείωσε ήρεμα το απόγευμα, με πολλούς να φωνάζουν το σύνθημα «χωρίς δικαιοσύνη, δεν υπάρχει ειρήνη» και το όνομα του εκλιπόντα. Ο αρχηγός της αστυνομίας του Χιούστον, όπου δεν έχουν σημειωθεί σοβαρά επεισόδια, πήρε μέρος στην πορεία.

    Οι εικόνες ήταν εντυπωσιακές, με έφιππους αστυνομικούς και πολίτες ντυμένους καουμπόηδες, με άλογα και σπιρούνια, να παρελαύνουν στους δρόμους ειρηνικά, διαμαρτυρόμενοι για την αστυνομική βία. Πολλοί εμφανίστηκαν με μπλουζάκια που έγραφαν Black cowboys matter.

    Χωρίς επεισόδια η διαδήλωση στον Λευκό Οίκο – Ένταση στην Ατλάντα

    Στην Ατλάντα, το σκηνικό ήταν ίδιο αρχικά. Οι διαδηλωτές ήταν χιλιάδες και τα πάντα κυλούσαν ήρεμα, έως ότου μέλη της αστυνομίας και της Εθνοφρουράς χρησιμοποίησαν χημικά, προκειμένου να διαλύσουν το πλήθος, καθώς υπήρχε απαγόρευση κυκλοφορίας. Στις 9 το βράδυ (τοπική ώρα), οι αστυνομικοί προσπάθησαν να απομακρύνουν τον κόσμο με αυτόν τον τρόπο, προκαλώντας ένταση.

    Την ίδια ώρα, ο εισαγγελέας της κομητείας Φάλτον στην Ατλάντα, Πολ Χάουαρντ ανακοίνωσε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, πως θα εκδώσει ένταλμα σύλληψης σε βάρος έξι αξιωματικών της αστυνομίας, οι οποίοι έκαναν κατάχρηση εξουσίας κατά τη διάρκεια της σύλληψης δύο μαθητών κολεγίων το βράδυ του Σαββάτου.

    Στον Λευκό Οίκο, εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν και πάλι, αψηφώντας τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας. Το πλήθος, που διαδήλωνε ειρηνικά — ήταν πολύ πιο ογκώδες από την προηγουμένη — γονάτισε, την ώρα που άρχιζε η απαγόρευση της κυκλοφορίας χθες, στις 19:00 (τοπική ώρα στη 01:00 σήμερα ώρα Ελλάδας), φωνάζοντας συνθήματα όπως «αυτό είναι το πρόσωπο της δημοκρατίας», ή «δεν θα φύγουμε».

    Διαδηλωτές εναντίον του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας ήταν συγκεντρωμένοι μπροστά στον καινούργιο φράκτη, που τους εμποδίζει να μπουν σε ένα πάρκο έξω από το κτίριο της αμερικανικής προεδρίας, όπου οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων χθες, ώστε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ να μπορέσει να φτάσει σε μια εκκλησία που υπέστη μικρές φθορές και να φωτογραφηθεί, κρατώντας ένα αντίτυπο της Αγίας Γραφής.

    1.600 στρατιωτικοί στην Ουάσιγκτον

    Στο μεταξύ, το αμερικανικό Πεντάγωνο γνωστοποίησε ότι μετέφερε 1.600 στελέχη του στρατού ξηράς στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα, η οποία, όπως και πολλές άλλες πόλεις των ΗΠΑ, συγκλονίζεται από διαδηλώσεις τις τελευταίες ημέρες. Κατά τον εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας, Τζόναθαν Ραθ Χόφμαν, έχουν μεταφερθεί «στοιχεία σε ενεργή υπηρεσία», σε «στρατιωτικές βάσεις» της περιφέρειας της Ουάσινγκτον, πάντως όχι «μέσα» στην Ουάσινγκτον. Ο εκπρόσωπος διευκρίνισε πως οι στρατιωτικοί έχουν τεθεί σε «υψηλό επίπεδο συναγερμού», πάντως δεν «συμμετέχουν» σε επιχειρήσεις των πολιτικών υπηρεσιών επιβολής του νόμου.

    Επεισόδια στο Μιλγουόκι – Αποκλείστηκαν άνθρωποι σε γέφυρα του Μπρούκλιν

    Απαγόρευση κυκλοφορίας υπήρχε και στις δύο μεγαλουπόλεις: το Λος Άντζελες και τη Νέα Υόρκη. Στην Νέα Υόρκη, μετά τις 8 το βράδυ, όταν τέθηκε σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας, το πλήθος μεγάλωνε όσο περνούσε η ώρα. Γι’ αυτό και η Πολιτεία της Ν. Υόρκης διπλασίασε την αστυνομία στους δρόμους, με αποτέλεσμα, από 4.000, να υπάρχουν 8.000 αστυνομικοί στο κέντρο, καθώς υπάρχουν φόβοι για νέες λεηλασίες και βανδαλισμούς.

    Μέχρι τις 11 το βράδυ (τοπική ώρα) είχαν γίνει 40 συλλήψεις και μικρής έντασης επεισόδια, στην προσπάθεια της αστυνομίας να απομακρύνει το πλήθος που διαδήλωνε. Χιλιάδες αστυνομικοί μετακινούσαν από τους κεντρικούς δρόμους τους διαδηλωτές και μία μεγάλη μερίδα από αυτούς «αποκλείστηκε» στην γέφυρα του Μπρούκλιν, όπου και από τις δύο πλευρές υπάρχουν δυνάμεις της αστυνομίας.

    Αντίθετα, στο Μιλγουόκι σημειώθηκαν επεισόδια, με τους αστυνομικούς να κάνουν χρήση δακρυγόνων, καθώς μερίδα διαδηλωτών τους πετούσε πέτρες και άλλα αντικείμενα. Σύμφωνα με την αστυνομία, ένας διαδηλωτής κρατούσε και όπλο, αλλά συνελήφθη.

    Οι συγκεντρώσεις συνεχίστηκαν και στο Σικάγο, την ώρα που η Δήμαρχος της πόλης, Λόρι Λάιτφουλ ανακοίνωνε πως, από τα επεισόδια των προηγούμενων ημερών, έχουν γίνει τεράστιες ζημιές σε καταστήματα και, γι’ αυτό, θα δοθεί ενίσχυση 10 εκατ. δολαρίων. Παράλληλα, ανακοίνωσε πως θα ξεκινήσει πρόγραμμα βελτιωμένης εκπαίδευσης στους αστυνομικούς, ώστε να μην υπάρχουν στην πόλη φαινόμενα ανάλογα με αυτό που στοίχισε την ζωή στον Τζορτζ Φλόιντ.

    Η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει το τελευταίο 24ωρο σε Λος Αντζελες, Νέα Υόρκη, Ατλάντα, Ουάσιγκτον, Κλίβελαντ, Σαν Φραντσίσκο, Οκλαντ, Μπέβερλι Χιλς και Σάντα Μόνικα.

    Πότε θα πραγματοποιηθεί η κηδεία του Φλόιντ

    Η κηδεία του Τζορτζ Φλόιντ προβλέπεται να τελεστεί την 9η Ιουνίου στην πόλη όπου μεγάλωσε. Προηγουμένως, θα γίνουν άλλες δύο επιμνημόσυνες τελετές, στην Μινεάπολη την Πέμπτη και στη Βόρεια Καρολίνα, απ’ όπου καταγόταν, το Σάββατο.

    Αμετανόητος ο Τραμπ συνεχίζει τις προκλήσεις

    Την ίδια ώρα, ο Ντόναλντ Τραμπ, από την μία δέχεται τα πυρά των ΜΜΕ και των Δημοκρατικών και από την άλλη οι Ρεπουμπλικανοί τηρούν σιγή ιχθύος… Ο Αμερικανός πρόεδρος, αν και βρίσκεται σε δύσκολη θέση για τη στάση του και τα όσα είπε μία ημέρα πριν, απειλώντας μεταξύ άλλων να κατεβάσει τον στρατό, αποκαλώντας ανίκανους κυβερνήτες και δημάρχους, αλλά και την αστυνομία, συνέχισε την ίδια ρητορική με δύο ακόμη tweets.

    Στο ένα, αφού έκανε επίθεση στον αντίπαλό του στις εκλογές του Νοέμβρη, τον Τζο Μπάιντεν, γράφοντας και πάλι στο τέλος την φράση «Νόμος και Τάξη».

    Λίγο αργότερα, ενώ οι κριτικές για την αστυνομική βία στην Ουάσιγκτον απέναντι σε ειρηνικούς διαδηλωτές και οι εικόνες με το στρατιωτικό ελικόπτερο σχολιάστηκαν αρνητικά, έκανε λόγο για την «πιο ασφαλή πόλη του κόσμου χθες».

    Αργότερα, συνέχισε την διαμάχη του με τον κυβερνήτη της Νέας Υόρκης, Α. Κουόμο, χρησιμοποιώντας αναφορά του Fox News για χάος στην πόλη.

    «Πότε θα καλέσει ο Κουόμο την Ομοσπονδιακή κυβέρνηση για βοήθεια;», αναρωτήθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος, σε μία βραδιά, πάντως, που τα πράγματα κύλησαν σχετικά ήρεμα στη Νέα Υόρκη.



    ΣΧΟΛΙΑ