• Κοινωνία

    Τσιάρας σε δικαστές: «Εκδώστε αποφάσεις τώρα που δεν δικάζετε νέες υποθέσεις!»

    Κώστας Τσιάρας, Υπουργός Δικαιοσύνης

    Κώστας Τσιάρας, Υπουργός Δικαιοσύνης


    «Μένουμε σπίτι δεν σημαίνει ότι κάνουμε διακοπές», είναι σε ελεύθερη ερμηνεία το μήνυμα του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα στους δικαστές όλης της χώρας που τους καλεί να εκμεταλλευτούν τη μερική αναστολή της λειτουργίας των δικαστηρίων και να προχωρήσουν στην έκδοση και δημοσίευση αποφάσεων που δικάστηκαν ή συζητήθηκαν πριν από τα αυστηρά μέτρα για την αποφυγή εξάπλωσης του κορονοϊού.

    Η λειτουργία των δικαστηρίων ανεστάλη μερικώς πριν από δυο εβδομάδες και μάλιστα, το αργότερο μέχρι αύριο αναμένεται νέα υπουργική απόφαση για την παράταση της αναστολής για περίπου ένα μήνα.

    Οι δικαστές λοιπόν (με εξαίρεση τους ελάχιστους που δικάζουν αυτόφωρα, υποθέσεις με παραγραφές ή 18μηνα και επείγουσες προσωρινές διαταγές) αυτή την περίοδο δεν ανεβαίνουν στην έδρα για να δικάσουν νέες υποθέσεις.

    Κατά τον υπουργό Δικαιοσύνης αυτό αποτελεί μία μεγάλη ευκαιρία για να εκδοθούν αποφάσεις, οι οποίες δεν απαιτούν τη φυσική παρουσία των δικαστών.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσιάρας έχει ήδη επικοινωνήσει με τους προέδρους των τριών Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας (Αρειος Πάγος, Συμβούλιο της Επικρατείας και Ελεγκτικό Συνέδριο) και έχει ζητήσει να προχωρούν οι συνθέσεις σε δημοσιεύσεις αποφάσεων καθώς αυτές εξαιρούνται από τη μερική αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων.

    Στόχος του Τσιάρα είναι να αποφευχθεί μια επιπλέον επιβάρυνση των δικαστηρίων, καθώς μετά τη λήξη των αυστηρών μέτρων για την πανδημία, θα πρέπει να δικαστούν όλες οι υποθέσεις που θα έχουν αναβληθεί και οι νέες που θα έχουν προκύψει.

    Μάλιστα, κύκλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης, τόνιζαν ότι, η περίοδος ισχύς των αυστηρών μέτρων δεν είναι περίοδος διακοπών των δικαστών. Συνεπώς οι εργασίες που μπορούν να πραγματοποιηθούν, χωρίς να διακινδυνεύεται η δημόσια υγεία, πρέπει αναμφίβολα να πραγματοποιούνται κανονικά.

    Ηδη, πάντως, στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με πρωτοβουλία του προέδρου του Αθανάσιου Ράντου, έχουν αρχίσει οι τηλεδιασκέψεις των δικαστών, σε υποθέσεις που δίκασαν πριν την αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων.

    Τηλεδιασκέψεις έχουν πραγματοποιήσει το Β΄ και το Γ΄ Τμήμα του ΣτΕ, ενώ σήμερα το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί ακόμη μια. Μάλιστα, ο κ. Ράντος συμμετείχε στις δοκιμαστικές τηλεδιασκέψεις που έγιναν με την υποστήριξη του τεχνικού-ηλεκτρονικού τμήματος του ΣτΕ.



    ΣΧΟΛΙΑ