• Κοινωνία

    Αναστάτωση από τηλεγράφημα του AFP περί μη φυσιολογικών επιπέδων ραδιενέργειας στο Τσερνόμπιλ (upd)

    • NewsRoom
    O χώρος του πυρηνικού σταθμού του Τσέρνομπιλ


    Αναστάτωση προκάλεσε σε όλο τον κόσμο τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων σύμφωνα με το οποίο ο Γενικός Διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Ράφαελ Γκρόσι, σήμανε συναγερμό για την κατάσταση στην περιοχή του πρώην πυρηνικού εργοστασίου του Τσερνόμπιλ στην Ουκρανία.

    Ανήμερα της επετείου της πυρηνικής καταστροφής του Τσερνόμπιλ, ο Γκρόσι φερόταν να δήλωνε πως στην περιοχή παρουσιάζονται «μη φυσιολογικά» επίπεδα ραδιενέργειας.

    Ωστόσο με νεότερη ανάρτησή του το Γαλλικό Πρακτορείο διόρθωσε τη δήλωση, καθώς όπως παραδέχθηκε έγινε ένα λάθος στη μετάφραση. Τα επίπεδα της ραδιενέργειας στην περιοχή είναι κανονικά.

    Το πρώην εργοστάσιο είχε εμπλακεί τον προηγούμενο μήνα στις συγκρούσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, με Ρώσους στρατιώτες να το καταλαμβάνουν για μερικές εβδομάδες, πριν περάσει τελικά ξανά στα χέρια των Ουκρανών.

    Το εργοστάσιο έχει κλείσει μετά την καταστροφή που πραγματοποιήθηκε πριν 36 χρόνια από σήμερα. Κατά την έκρηξη στον αντιδραστήρα 4, κομμάτια γραφίτη και πυρηνικής καύσιμης ύλης από τον αντιδραστήρα διασκορπίστηκαν στην γύρω περιοχή, η οποία εγκαταλείφθηκε μαζικά.

    Διαβάστε επίσης:

    Γκάφα από το AFP: «Κανονικές» τελικά οι συνθήκες ραδιενέργειας στο Τσερνόμπιλ

    Ουκρ0ανία: Το Κίεβο κατηγορεί τη Ρωσία πως απήγαγε έως 170 εργαζόμενους του Τσέρνομπιλ

    Ουκρανία: Ζήτησε από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας εξοπλισμό για τα πυρηνικά εργοστάσια της χώρας

     



    ΣΧΟΛΙΑ