Πρόβλημα στην ταυτοποίηση των χρηστών καταγράφηκε το πρωί σήμερα στο μηχανισμό της Τράπεζας Θεμάτων για τη διεξαγωγή των ενδοσχολικών εξετάσεων, για 2η φορά μέσα στην τριετία και ενώ έχει γίνει σειρά βελτιωτικών ρυθμίσεων τα χρόνια της λειτουργίας της.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, μιλώντας μετά το περιστατικό στην ΕΡΤ, ανέφερε πως ήταν μία κυβερνοεπίθεση κυρίως στο υπουργείο Παιδείας η οποία «αντιμετωπίστηκε πολύ γρήγορα από του ανθρώπους του gov.gr».
«Σήμερα, το πρωί, το Gov.gr δέχτηκε μια κυβερνοεπίθεση που αντιμετωπίστηκε άμεσα και αποτελεσματικά από την ομάδα μας. Παρά την επίθεση, η λειτουργία των υπηρεσιών αποκαταστάθηκε γρήγορα. Θέλω να διαβεβαιώσω τους πολίτες ότι τα δεδομένα τους είναι ασφαλή και λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία τους» δήλωσε αναλυτικά.
Σημειώνεται ότι  κονδύλι 595.200 ευρώ για την αναβάθμιση Συστήματος Κλήρωσης, Διανομής και Διαχείρισης Θεμάτων της Τράπεζας Θεμάτων , προβλέπει σχετική έγγραφη πρόσκληση του υπουργείου Παιδείας προς το ΙΕΠ και την Κοινωνία της Πληροφορίας.Το πρόβλημα που παρουσιάστηκε σήμερα ήταν, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας προσωρινό  και η λειτουργία της πλατφόρμας επανήλθε λίγο πριν από τις 8: 00 π.μ. και πριν την έναρξη των ενδοσχολικών εξετάσεων.Αναλυτικά, σύμφωνα με την ανακοίνωση:
«Η λειτουργία της Τράπεζας Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας έχει αποκατασταθεί και η πρόσβαση στην πλατφόρμα πραγματοποιείται πλέον κανονικά.Η προσωρινή δυσλειτουργία σχετιζόταν με τον κεντρικό μηχανισμό ταυτοποίησης και διαβαθμισμένης πρόσβασης των χρηστών.
1

Το ζήτημα αντιμετωπίστηκε, κεντρικά από όλα τα συναρμόδια υπουργεία και τις αρμόδιες υπηρεσίες και το σύστημα λειτουργεί ομαλά».

Το ανάλογο προηγούμενο είχε δημιουργηθεί το 2023 επί του υπηρεσιακού υπουργού  Χρ. Κίττα . Σε κάθε περίπτωση, αξιοσημείωτο είναι πως κάθε χρόνο παρατηρούνται χρονοτριβές και καθυστερήσεις, διαφόρων τύπων,  στην λειτουργία του συστήματος.

Το ΙΕΠ είχε αναθέσει σε ιδιωτική εταιρεία να κάνει στοχευμένες βελτιώσεις στην υποδομή και στη διαδικασία κληρώσεων θεμάτων της Πλατφόρμας της Τράπεζας Θεμάτων, προκειμένου να μην επαναληφθούν τα “παρατράγουδα” των περσινών εξετάσεων.

Συγκεκριμένα τα έργα που έγιναν τα εξής:

-Μεταφορά του περιεχομένου σε cloud υποδομή της Amazon, ειδικά με χρήση της υπηρεσίας AWS S3 και κατάλληλη κωδικοποίηση ώστε να είναι ανακτήσιμη από άλλες εφαρμογές.

-Παραμετροποίηση του AWS Content Delivery Network ώστε να προστατεύεται από κακόβουλες επιθέσεις (DDoS attacks).

-Μελέτη και κατάλληλη βελτιστοποίηση (optimization) της υφιστάμενης βάσης δεδομένων.

-Μεταφορά των υφιστάμενων php εφαρμογών σε cloud υποδομή της AWS και βελτιστοποίηση όπου αυτό απαιτείται με elastic τεχνολογίες.

-Υλοποίηση εναλλακτικού τρόπου διασύνδεσης με στοιχεία του TAXIS καθώς και διασύνδεση αυτού με το υφιστάμενο σύστημα.

-Δημιουργία εναλλακτικής αποστολής θεμάτων (π.χ. μέσω email) σε περίπτωση που δεν είναι διαθέσιμη η web εφαρμογή.

Διαβάστε επίσης:

NBG Securities: Θετικά μηνύματα από τα αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών

Χατζηβασιλείου για θαλάσσια διασύνδεση: Είναι υποδομές ειρήνης και πρέπει να κατασκευάζονται ελεύθερα

Eurobank: Το σχέδιο Καραβία για Hub τεχνητής νοημοσύνης και καινοτομίας στην Κύπρο – MononewsTV