• Κοινωνία

    Τραγωδία στο Μάτι: Αίτημα για εφέτη ανακριτή


    Εφέτης ειδικός ανακριτής θα αναλάβει, όπως όλα δείχνουν, την περαιτέρω διερεύνηση των ποινικών ευθυνών κρατικών και αιρετών αξιωματούχων για την τραγωδία στο Μάτι.

    Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, Ε. Μωραϊτάκης ζήτησε τη σύγκληση της Ολομέλειας των Εφετών, προκειμένου να οριστεί εφέτης ειδικός ανακριτής για την τραγωδία με τους 102 νεκρούς από τη φονική πυρκαγιά.

    Αν και η ποινική δίωξη που έχει ασκηθεί σε βάρος 20 προσώπων είναι σε βαθμό πλημμελήματος, ο κ. Μωραϊτάκης, στο έγγραφο του προς τον πρόεδρο του τριμελούς συμβουλίου του Εφετείου, Κωνσταντίνο Σταμαδιάνο, αναφέρει ότι «επιβάλλεται η κύρια ανάκριση να διενεργηθεί από εφέτη ειδικό ανακριτή και επίκουρο αυτού λόγω «της σοβαρότητας, της εξαιρετικής φύσης και της ευρύτατης δημοσιότητας της υπόθεσης».

    Η εισαγγελική έρευνα είχε καταλήξει στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος συνολικά 20 αιρετών και κρατικών αξιωματούχων, μεταξύ αυτών και η τότε περιφερειάρχης, Ρένα Δούρου. Οι κατηγορίες είναι σε βαθμό πλημμελήματος, καθώς για τις ζωές που χάθηκαν κι εκείνες που κινδύνευσαν δεν προέκυψε δόλος που θα στοιχειοθετούσε κακουργηματικές κατηγορίες.

    Η ποινική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος τους είναι:

    -Για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή δια παραλείψεως

    -Για σωματικές βλάβες από αμέλεια κατά συρροή δια παραλείψεως, από υπόχρεους ή μη.

    -Για εμπρησμό από αμέλεια.



    ΣΧΟΛΙΑ