• Κοινωνία

    Τραγωδία στα Καλάβρυτα: Θρήνος για τους 3 ορειβάτες που έχασαν τη ζωή τους – Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση ανάσυρσης των σορών τους

    • NewsRoom
    Καλάβρυτα


    Ανείπωτη θλίψη έχει προκαλέσει ο θάνατος των τριών έμπειρων ορειβατών στα Καλάβρυτα, έπειτα από αναρρίχηση στον Χελμό.

    Οι τρεις άνδρες, ηλικίας 56, 49 και 40 ετών, αγνοούνταν από το βράδυ του Σαββάτου και εντοπίστηκαν νεκροί το μεσημέρι της Κυριακής. Πρόκειται για ορειβάτες με μεγάλη εμπειρία, οι οποίοι αποφάσισαν να κάνουν παγοαναρρίχηση πλησίον του χιονοδρομικού κέντρου των Καλαβρύτων, αλλά έξω από αυτό.

    Όταν οι υπεύθυνοι του χιονοδρομικού κέντρου διαπίστωσαν ότι οι αναρριχητές δεν είχαν επιστρέψει, καθώς το αυτοκίνητό τους είχε παραμείνει στο πάρκινγκ, τότε επιχείρησαν να επικοινωνήσουν μαζί τους, αλλά δεν απαντούσαν στις τηλεφωνικές κλήσεις τους. Αμέσως σήμανε συναγερμός για τον εντοπισμό τους.

    Το πιο πιθανό σενάριο που οδήγησε στην τραγωδία είναι να παρασύρθηκαν από χιονοστιβάδα σε απόσταση περίπου 2χλμ. από τις εγκαταστάσεις του χιονοδρομικού, στην περιοχή «Ύδατα Στυγός».

    Η επιχείρηση ανάσυρσης των σορών τους ολοκληρώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής.

    Σε ανακοίνωσή της, η Πυροσβεστική Υπηρεσία αναφέρει: «Χωρίς αισθήσεις εντοπίστηκαν απογευματινές ώρες εχθές, Κυριακή 06 Φεβρουαρίου 2022, τρεις άνδρες στην περιοχή ‘Ύδατα της Στυγός’ πλησίον του χιονοδρομικού κέντρου Καλαβρύτων, όταν ειδοποιήθηκε η υπηρεσία μας κατά τις βραδινές ώρες του Σαββάτου, 05 Φεβρουαρίου 2022.

    Η επιχείρηση ανάσυρσης και η μεταφορά τους σε ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, ολοκληρώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα σήμερα, Δευτέρα 07 Φεβρουαρίου 2022 και μεταφέρονται στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών.

    Στην επιχείρηση έλαβαν μέρος, 23 πυροσβέστες με εννέα (9) οχήματα, από την Π.Υ. Καλαβρύτων και το Π.Κ. Ακράτας, η Ο.Ο.Ε.Δ. της 6ης ΕΜΑΚ με ειδικό ερπυστριοφόρο όχημα, ομάδα Σ.μη.Ε.Α. και ένα Ε/Π του Πυροσβεστικού Σώματος.

    Συνδρομή παρείχαν, 12 μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης (ΕΟΔ), οκτώ (8) εθελοντές ως οδηγοί βουνού και ως ορειβάτες, δύο (2) Ε/Π του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ.), δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ., καθώς και ασθενοφόρα του Ε.Κ.Α.Β.»

    Από την πλευρά του, το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων αναφέρει σε ανακοίνωση: «Από τις πρώτες πρωινές ώρες βρέθηκαν ίχνη χιονοστιβάδας, πολύ μεγάλου μεγέθους, στη βάση της ορθοπλαγιάς στα Ύδατα της Στυγός. Πιθανότατα, η συγκεκριμένη χιονοστιβάδα παρέσυρε τους αναρριχητές στην προσπάθειά τους να προσεγγίσουν την επιθυμητή διαδρομή».

    Τα ακριβή αίτια του θανάτου των τριών αναρριχητών αναμένεται να προσδιορίσουν από τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής εξέτασης.

    Ποιοι είναι οι 3 ορειβάτες

    Οι άτυχοι άνδρες, που έχασαν τη ζωή τους στα Καλάβρυτα είναι οι Παναγιώτης Τέκος, Γιάννης Τορέλλι και Θανάσης Σωτηρόπουλος.

    Σύμφωνα με το korinthostv, ο Παναγιώτης Τέκος ήταν μόνιμος κάτοικος Πάτρας και προϊστάμενος του ΕΛΓΑ στην Κορινθία. Ο Γιάννης Τορέλλι ήταν γνωστός στο ορειβατικό κίνημα της Πάτρας, ενώ ο Θανάσης Σωτηρόπουλος ήταν μέλος του Ορειβατικού Συλλόγου Πατρών.

    Παναγιώτης Τέκος - ορειβάτες Καλάβρυτα
    Παναγιώτης Τέκος

    Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι τρεις ήταν έμπειροι και μέλη ορειβατικών συλλόγων με πολλές διακρίσεις στο ενεργητικό τους στην παγοαναρρίχηση.

    Γιάννης Τορέλι - ορειβάτες Καλάβρυτα
    Γιάννης Τορέλι

    Υπενθυμίζεται ότι τα στοιχεία που οδήγησαν τους άνδρες της ΕΜΑΚ στη χαράδρα ήταν ένα κόκκινο κράνος, ένα μπουφάν και ένα σακίδιο που εντόπισε το ελικόπτερο της πυροσβεστικής σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από το χιονοδρομικό κέντρο.

    Θανάσης Σωτηρόπουλος - ορειβάτες Καλάβρυτα
    Θανάσης Σωτηρόπουλος

    Από νωρίς το πρωί της Κυριακής, στον Χελμό είχε στηθεί μια μεγάλη επιχείρηση της πυροσβεστικής στην οποία συμμετείχαν 23 πυροσβέστες, η ορειβατική ομάδα έρευνας και διάσωσης της 6ης ΕΜΑΚ από την Πάτρα, ένα ειδικό ερπυστριοφόρο όχημα, 2 ελικόπτερα, καθώς και ομάδα χειριστών drones.

    Λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι, ένας ιδιώτης εντόπισε τον έναν από τους τρεις ορειβάτες και ειδοποίησε την πυροσβεστική. Οι άνδρες της ΕΜΑΚ έφτασαν στο σημείο και μετά από έρευνες εντόπισαν μια ώρα αργότερα και τους άλλους δύο της παρέας.

    Διαβάστε επίσης:

    Η ιατροδικαστική εξέταση αναμένεται να προσδιορίσει τα ακριβή αίτια του θανάτου των τριών αναρριχητών

    Καλάβρυτα: Νεκροί οι τρεις αγνοούμενοι αναρριχητές (upd)

    Ανεύρεση τριών σορών, δύο στη Φολέγανδρο και μιας στη Σύμη



    ΣΧΟΛΙΑ