• Κοινωνία

    Τραγωδία Μάτι: Έφεση από εισαγγελέα Εφετών – Μιλά για ακυρότητα στη νέα ανάκριση για κακούργημα

    Καμμένο τοπίο μετά την τραγωδία στο Μάτι

    Καμμένο τοπίο μετά την τραγωδία στο Μάτι


    Απόλυτη ακυρότητα στη διάταξη του βουλεύματος για την πολύνεκρη τραγωδία στο Μάτι, με την οποία ζητείται περαιτέρω ανάκριση για κακουργηματική κατηγορία για
    5 τότε υψηλόβαθμα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, «βλέπει» ο εισαγγελέας Εφετών Αθηνών που με έφεση του, στέλνει για οριστική κρίση την υπόθεση στο Συμβούλιο Εφετών.

    Ο κ. Παναγιώτης Μεϊδάνης, στην έφεση του κατά του πρόσφατου βουλεύματος Πλημμελειοδικών, εκφράζει την άποψη ότι θα έπρεπε να έχουν παραπεμφθεί σε δίκη μόνο για πλημμέλημα οι  24 από τους 28 κατηγορουμένους.

    Για την απόλυτη ακυρότητα, σύμφωνα με τον εισαγγελέα, κατά το νόμο, για να συνεχιστούν ανακριτικές πράξεις για αναβάθμιση της κατηγορίας, οφείλει πρώτα να έχει ενεργήσει ο αρμόδιος εισαγγελέας. Δηλαδή να έχει πρώτα ασκηθεί η κακουργηματική δίωξη.

    Υπενθυμίζεται ότι τρεις φορές κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, είχε υποβληθεί από τον αρμόδιο ανακριτή αίτημα στην Εισαγγελία για μετατροπή του πλημμελήματος σε κακούργημα, αλλά τρεις φορές η Εισαγγελία απάντησε αρνητικά κρίνοντας ότι δεν έχουν προκύψει νέα στοιχεία  από τα οποία να προκύπτει δόλος των εμπλεκομένων.

    Επιπλέον, ο εισαγγελέας Εφετών στην έφεση του, κρίνει πως τα μέλη του πρωτοβάθμιου δικαστικού συμβουλίου διέπραξαν υπέρβαση καθήκοντος, καθώς για 13 κατηγορουμένους από την Περιφέρεια Αττικής, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Πολιτική Προστασία, αν και αναφέρουν στο βούλευμα τους ότι οι ενδείξεις σε βάρος τους είναι απολύτως επαρκείς, ωστόσο δεν όρισαν συγκεκριμένα και ρητά, αν  παραπέμπονται σε δίκη.

    Ο εισαγγελέας Εφετών διαφωνεί και με την απαλλαγή των 10 κατηγορούμενων αστυνομικών και αντιδημάρχων. Κατά την κρίση του, για έξι από αυτούς προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις και πρέπει να παραπεμφθούν.

    Πλέον αναμένεται το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών το οποίο και θα αποφασίσει εάν θα αποδεχθεί ή όχι την εισαγγελική έφεση.

    Διαβάστε επίσης:

    Τραυματισμός 8χρονης σε παιδική χαρά: Προκαταρκτική εξέταση διέταξε εισαγγελέας

    Θεοδωρικάκος: Ο νόμος για την προστασία των ζώων τηρείται – Οφείλουμε να είμαστε πολιτισμένοι



    ΣΧΟΛΙΑ