• Κοινωνία

    Τουρκία-Συρία: Σε απόγνωση εκατοντάδες χιλιάδες άστεγοι ενώ ο αριθμός των νεκρών στις δύο χώρες ξεπερνά τους 17.500

    • NewsRoom


    Σε απόγνωση βρίσκονται εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που έμειναν άστεγοι λόγω των σεισμών στην Τουρκία και τη Συρία, ενώ περιορίζονται οι ελπίδες να βρεθούν πολλοί επιζώντες ακόμα στα ερείπια των κατεστραμμένων πόλεων.

    Ο αριθμός των νεκρών από τους σεισμούς που σημειώθηκαν το πρωί της Δευτέρας ξεπέρασε τους 17.500 στις δύο χώρες.

    Πολλοί άνθρωποι στην Τουρκία και τη Συρία κοιμήθηκαν για τρίτη συνεχή νύχτα στο ύπαιθρο ή στα αυτοκίνητά τους εν μέσω πολύ χαμηλών θερμοκρασιών, καθώς τα σπίτια τους έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί ζημιές και οι ίδιοι φοβούνται να μπουν σε αυτά.

    Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έμειναν άστεγοι στην καρδιά του χειμώνα. Πολλοί κατασκήνωσαν σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς σε χώρους στάθμευσης σούπερ μάρκετ και τζαμιών, ή απλά δίπλα στον δρόμο, ακόμα και μέσα στα χαλάσματα, έχοντας απεγνωσμένα ανάγκη για τρόφιμα, νερό και θέρμανση.

    Σε πρατήριο καυσίμων κοντά στην πόλη Κεμαλπασά, οι κάτοικοι έψαχναν μέσα σε χαρτόκουτα με ρούχα που έχουν προσφερθεί ως βοήθεια.

    Στο λιμάνι του Ισκεντερούν (Αλεξανδρέττα), δημοσιογράφοι του Reuters είδαν ανθρώπους να κάθονται γύρω από φωτιές που είχαν ανάψει στην άκρη του δρόμου ή σε μισοκατεστραμμένα γκαράζ και αποθήκες. Τα μοναδικά φώτα ήταν οι προβολείς που είναι στραμμένοι στους γερανούς που προσπαθούν να απομακρύνουν χαλάσματα.

    Σύμφωνα με τις αρχές, περίπου 6.500 κτίρια έχουν καταρρεύσει στην Τουρκία και αμέτρητα άλλα έχουν υποστεί ζημιές στη ζώνη που έπληξε ο σεισμός, όπου ζουν περίπου 13 εκατ. άνθρωποι.

    Η τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών AFAD όρισε σημεία συνάντησης για όσους έχουν μείνει άστεγοι και θέλουν να απομακρυνθούν από την περιοχή. Πάνω από 28.000 άνθρωποι έχουν μεταφερθεί έως τώρα σε άλλες περιοχές, σύμφωνα με την AFAD.

    Στο Μαράς, κάτοικοι είχαν βρει καταφύγιο μέσα σε μια τράπεζα, βάζοντας ένα σεντόνι στο παράθυρο. Άλλοι είχαν κατασκηνώσει στη διαχωριστική νησίδα ενός κεντρικού δρόμου, όπου τυλιγμένοι με κουβέρτες ζέσταιναν σούπα στη φωτιά.

    Στην Αντάκια (Αντιόχεια), οι περίπου 30 σκηνές που στήθηκαν από την τουρκική Ερυθρά Ημισέληνο σε χώρο στάθμευσης ήταν υπερπλήρεις. Πολλοί πέρασαν τη νύχτα στα αυτοκίνητά τους. Λίγα πρατήρια βενζίνης είχαν καύσιμα και σε αυτά που είχαν ακόμα αποθέματα είχαν σχηματιστεί ουρές χιλιομέτρων από αυτοκίνητα.

    Στην πληγείσα συριακή πόλη Τζαντάρις, ο Ιμπραχίμ Χαλίλ Μενκαουίν περπατούσε στους δρόμους της πόλης που ήταν γεμάτοι χαλάσματα κρατώντας διπλωμένο έναν λευκό σάκο για νεκρούς. Λέει ότι έχασε επτά μέλη της οικογένειας του, συμπεριλαμβανομένης της γυναίκας του και δύο αδελφών του.

    «Κρατώ αυτόν τον σάκο για όταν βγάλουν έξω τον αδελφό μου και τον μικρό γιο του αδελφού μου και τις γυναίκες τους, και να μπορούμε να τους τοποθετήσουμε σε σάκους», είπε. «Η κατάσταση είναι πολύ άσχημη. Και δεν υπάρχει βοήθεια».

    Ωστόσο υπάρχουν ακόμα κάποιες ελπίδες. Σε εικόνες που μεταδόθηκαν από την Τουρκία αργά χθες κάποιοι ακόμα άνθρωποι διασώζονται, μεταξύ των οποίων ο Αμπντουλαλίμ Μουαΐνι, που ανασύρθηκε από το κατεστραμμένο σπίτι του στο Χατάι, όπου βρισκόταν από τη Δευτέρα δίπλα στη νεκρή σύζυγό του.

    Τα μέλη των σωστικών συνεργείων ανέσυραν μια τραυματισμένη 60χρονη γυναίκα, τη Μερλά Νακίρ, από τα χαλάσματα ενός κτιρίου διαμερισμάτων στην πόλη Μαλάτια, 77 ώρες μετά την πρώτη σεισμική δόνηση, σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσε απευθείας σήμερα το κρατικό δίκτυο TRT. Ξυπόλυτη και με μώλωπες στο πρόσωπο, οι διασώστες τύλιξαν τη γυναίκα με μια κουβέρτα και τη μετέφεραν σε ασθενοφόρο.

    Διαβάστε επίσης:

    Η ανάρτηση της τουρκικής πρεσβείας για την ανθρωπιστική βοήθεια: «Σας ευχαριστούμε πολύ»



    ΣΧΟΛΙΑ