• Κοινωνία

    Το πήρε πίσω ο Καλογήρου: Δεκαετής κάθειρξη για τον βιασμό

    • NewsRoom

    Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου


    Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, ανέκρουσε πρύμναν σε σχέση με το άρθρο 336 του νέου Ποινικού Κώδικα.

    Έτσι, η επίμαχη διατύπωση αντικαθίσταται με την φράση ότι «όποιος επιχειρεί γενετήσια πράξη χωρίς την συναίνεση του παθόντος τιμωρείται με ποινή κάθειρξης έως 10 έτη».

    Με την διατύπωση αυτή γίνεται ξεκάθαρο ότι πρόκειται για κακούργημα και ότι πλέον απαλείφεται η πρόβλεψη ποινής από 3 έως 5 έτη. Η λέξη-κλειδί στην υπόθεση είναι η λέξη συναίνεση που προστίθεται στην παράγραφο του συγκεκριμένου άρθρου.

    Στην αρχική διατύπωση ο βιασμός αντιμετωπιζόταν σε ορισμένες περιπτώσεις ως βαρύ πλημμέλημα με έκτιση ποινής 3 – 5 χρόνια.

    Στην κριτική που ασκούσε η Διεθνής Αμνηστία στην προηγούμενη διατύπωση τόνιζε ότι «κύριο ζήτημα αποτελεί το γεγονός ότι ο βιασμός εξακολουθεί να ορίζεται με βάση τη βία και όχι με βάση την απουσία συναίνεσης».

    «Επαναλαμβάνουμε ότι ο μόνος ορισμός του βιασμού που μπορεί να γίνει αποδεκτός είναι αυτός που θα συνδέεται με την απουσία συναίνεσης. Καλούμε το υπουργείο Δικαιοσύνης, έστω και αυτή την ύστατη στιγμή, να αποσύρει το άρθρο 336 και να αντικαταστήσει τον ορισμό του βιασμού, έτσι ώστε αυτός να ορίζεται με βάση την απουσία συναίνεσης» αναφερόταν σε σχετική ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας.

    Τα νομοσχέδια του υπουργείου Δικαιοσύνης για τον νέο Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας έγιναν ομοφώνως έγιναν δεκτά επί της αρχής, επί των άρθρων και στο σύνολό τους. Τα νομοσχέδια υπερψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το Ποτάμι, τα οποία συμμετείχαν στην συζήτηση και στην ψηφοφορία.

    Η ΝΔ δεν συμμετέχει στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, όπως είχε προαναγγείλει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ και η ΧΑ κατήγγειλαν τη διαδικασία και αποχώρησαν τόσο από την συζήτηση όσο και από την ψηφοφορία.



    ΣΧΟΛΙΑ