• Κοινωνία

    Το καθεστώς των «αναγκαστικών» αδειών εξειδικεύει σήμερα ο Πρωθυπουργός

    Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης


    Το καθεστώς που θα ισχύσει για τη λήψη άδειας στους γονείς παιδιών έως 15 ετών που θα αποχωρήσουν «αναγκαστικά» από την εργασία τους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα λόγω του κλεισίματος των σχολείων θα εξειδικεύσει σήμερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, σήμερα Τετάρτη 11 Μαρτίου θα δημοσιευτεί -εκτός απροόπτου– η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία θα ρυθμίζονται όλες οι σχετικές λεπτομέρειες για την εν λόγω ειδική άδεια.

    Στην ΠΝΠ θα προβλέπεται και η κάλυψη αναδρομικά της σημερινής ημέρας, πρώτης ημέρας της πανελλαδικής αναστολής λειτουργίας των σχολείων.

    Η πρόταση που προκρίνεται προβλέπει την χορήγηση άδειας 15 + 15 ημερών, δηλαδή έως 15 ημερών στη μητέρα και έως 15 ημερών στον πατέρα, προκειμένου να διευκολυνθούν οι γονείς μετά το κλείσιμο όλων των σχολείων της χώρας λόγω κορονοϊού. Με αυτό το σενάριο οι γονείς καλύπτονται σε περίπτωση που η εξάπλωση του ιού ενταθεί τις επόμενες εβδομάδες και χρειαστεί τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά και πέρα από τις 14 ημέρες που ήδη ανακοινώθηκαν.

    Έως αργά το βράδυ οι τεχνικές ομάδες των συναρμοδίων υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας ετοίμαζαν τα τελικά μέτρα, για να καλύψουν τις διαφορετικές εναλλακτικές περιπτώσεις γονέων, είτε εργάζονται στο δημόσιο, είτε στον ιδιωτικό τομέα. Στην πρώτη περίπτωση την άδεια ειδικού σκοπού θα καλύπτει το Δημόσιο ως εργοδότης και ο υπάλληλος με παραχώρηση τμήματος της κανονικής άδειας αναψυχής του. Στην δεύτερη περίπτωση θα συμμετέχει και ο ιδιώτης εργοδότης στην χρηματοδότηση της άδειας.

    Η εν λόγω “άδεια ειδικού σκοπού” θα έχει ηλικιακό «κόφτη» και θα αφορά γονείς παιδιών που φοιτούν έως και στη Γ΄ Γυμνασίου, δηλαδή γονείς παιδιών που είναι έως 15 ετών. Κι αυτό καθώς εκτιμάται πως τα παιδιά του Λυκείου μπορούν να μείνουν μόνα στο σπίτι.

    Ακόμη με την ΠΝΠ αναμένεται να ρυθμίζονται και ζητήματα τηλεργασίας πέρα από τις άδειες “ειδικού σκοπού” για την μέριμνα των παιδιών.  Σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση που εκδόθηκε στο πλαίσιο της διυπουργικής συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών:

    «Το Κράτος θα συνδράμει και θα στηρίξει επιχειρήσεις, εργαζόμενους και θέσεις εργασίας. Σύντομα θα ανακοινωθούν – κατά την σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε το βράδυ της Τρίτης 10 Μαρτίου – σχετικά μέτρα, επιπροσθέτως εκείνων που έχουν ανακοινωθεί για συγκεκριμένες περιοχές. Θα διευκολυνθούν εργαζόμενοι στον Δημόσιο και στον Ιδιωτικό Τομέα, οι οποίοι έχουν παιδιά ηλικίας έως 15 ετών. Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν Τετάρτη 11 Μαρτίου».

    Σήμερα το πρωί η κυβέρνηση θα επιλύσει -σε σύσκεψη των υπουργών Οικονομικών και Παιδείας, Χρήστου Σταϊκούρα και Νίκης Κεραμέως- και άλλα ζητήματα, για το πώς θα αμείβονται οι εργαζόμενοι εκπαιδευτικοί, αλλά και πώς θα στηριχθούν οι ιδιωτικές σχολικές μονάδες ή φροντιστήρια που αναγκάζονται να κλείσουν από την ίδια ημέρα.



    ΣΧΟΛΙΑ