• Διεθνής πολιτική

    ΕΕ: Επενδυτικό Ταμείο Ανταπόκρισης στον Κοροναϊό ύψους 25 δισ. ευρώ

    • NewsRoom
    Κομισιόν: Καλεί την Ελλάδα να συμμορφωθεί με τους κοινοτικούς κανόνες για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων

    H πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν


    Ευρωπαϊκή ασπίδα οικονομικής προστασίας από τον κοροναϊό,  εξήγγειλε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοινώνοντας από τις Βρυξέλλες τη σύσταση ενός επενδυτικού ταμείου ανταπόκρισης στον κοροναϊό ύψους 25 δισ. ευρώ και τονίζοντας ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα κάνουν “πλήρη χρήση της ευελιξίας στο Σύμφωνο Σταθερότητας“.

    “Η κρίση του κοροναϊου που αντιμετωπίζουμε έχει ανθρώπινη διάσταση και πιθανώς μεγάλη οικονομική επίπτωση. Πρέπει να δράσουμε αποφασιστικά και συλλογικά πρώτον ώστε να περιορίσουμε τον ιό και να βοηθήσουμε τους νοσούντες, αλλά και να περιορίσουμε τις οικονομικές επιπτώσεις”, είπε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξη Τύπου, μετά την τηλεδιάσκεψη με τους ηγέτες των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Έςνωσης, με θέμα την εξάπλωση του κοροναϊού.

    “Και να ξεκαθαρίσω ότι η Κομισιόν εργάζεται εξίσου και στα δύο μέτωπα. Η Κομισιόν έχει αναλάβει το έργο να συντονίσει, πρώτον, τα απαραίτητα μέτρα σε καθημερινή βάση με τους υπουργούς Υγείας ή/και τους υπουργούς Εσωτερικών. Δεύτερον, η Κομισιόν θα συστήσει ομάδες από επιδημιολόγους και γιατρούς από διαφορετικά κράτη μέλη για να μας δώσουν οδηγίες για τον τρόπο λειτουργίας σε καθημερινή βάση. Τρίτον, η Κομισιόν έχει ξεκινήσει την καταγραφή όλου τον διαθέσιμου προστατευτικού εξοπλισμού και των αναπνευστικών συσκευών, όπως και της παραγωγής τους, ώστε να υπάρχει μία σαφής εικόνα. Αυτά είναι κρίσιμα για τον τομέα Υγείας σε ολόκληρη την Ευρώπη. Στον τομέα έρευνας και ανάπτυξης θα ενισχύσουμε την Ευρώπη ώστε να υπάρξει στοχευμένη έρευνα για τον κοροναϊό. Έχουμε κινητοποιήσει 140 εκατ. ευρώ από δημόσια αλλά και ιδιωτική χρηματοδότηση που θα κατευθυνθούν σε εμβόλια, θεραπείες και διαγνώσεις. Και τέλος το οικονομικό πεδίο. Πρώτον και κυριότερο, πρέπει να δράσουμε σε μακροοικονομικό επίπεδο. Και για να είμαι ξεκάθαρη από την πλευρά μου, θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία στη διάθεσή μκας, για να βεβαιώσουμε ότι η Ευρώπη θα αντέξει αυτή την καταιγίδα. για να πετύχουμε. Θα κάνουμε ότι μπορούμε ώστε η ευρωπαϊκή οικονομία να αντέξει αυτή την καταιγίδα”, προσέθεσε η φον ντερ Λάιεν.

    Αφού είπε την τελευταία της πρόταση και στα γερμανικά, η φον ντερ Λάιεν επανήλθε στα αγγλικά και τόνισε ότι η Κομισιόν θα κάνει το καθήκον της άμεσα, χωρίς καθυστέρηση και ανακοίνωσε τρία μέτρα ενίσχυσης των κρατών μελών:

    “1. Θα διασφαλίσουμε ότι θα παρασχεθεί κοινοτική βοήθεια στις εταιρείες που έχουν ανάγκη

    2. Θα κάνουμε πλήρη χρήση της ευελιξίας στο Σύμφωνο Σταθερότητας, είπε, τονίζοντας ότι θα παρουσιάσει πλήρως τις ιδέες της στο Eurogroup της Δευτέρας.

    3. Θα δημιουργήσουμε ένα Επενδυτικό Ταμείο Ανταπόκρισης στον Κοροναϊό (Corona Response Investment Fund) που θα κατευθυνθεί στα συστήματα υγείας, στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και στην αγορά εργασίας και στα ευάλωτα σημεία της οικονομίας μας. Το ποσό θα είναι ευμεγέθες και θα φτάσει τα 25 δισ. ευρώ γρήγορα. Θα προτείνω στο Συμβούλιο και στο Κοινοβούλιο, αυτή την εβδομάδα, να απελευθερώσει 7,5 δισ. ευρώ επενδυτικής ρευστότητας, θα συστήσω ομάδα εργασίας με τα κράτη μέλη ώστε να εξασφαλίσω ότι τα χρήματα θα αρχίσουν να κυλούν μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες”.

    Η σημερινή μέρα σηματοδοτεί την έναρξη μίας συντονισμένης προσπάθειας από τα 27 κράτη-μέλη και όπως ανέφερε η κ. φον ντερ Λάιεν “τώρα είναι ώρα για δράση”.



    ΣΧΟΛΙΑ