• Κοινωνία

    Το Χάρβαρντ επικρίνει τις πολιτείες των ΗΠΑ που θέλουν να χαλαρώσουν την καραντίνα

    • NewsRoom


    Παρά τις πρόσφατες προόδους, οι περισσότερες αμερικανικές Πολιτείες δεν έχουν μέχρι και σήμερα τη δυνατότητα διενέργειας αρκετών διαγνωστικών εξετάσεων, τόσων ώστε να ξεκινήσει η άρση των περιοριστικών μέτρων την 1η Μαΐου, συμπεραίνουν ερευνητές του Χάρβαρντ σε μια ανάλυση που αναρτήθηκε σήμερα στον εξειδικευμένο ιστότοπο Stat.

    Η ανάλυση αυτή αντικρούει τη διαβεβαίωση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι η χώρα έχει αυξήσει τις δυνατότητες εντοπισμού των κρουσμάτων της Covid-19. Την περασμένη εβδομάδα διενεργήθηκαν περίπου 1,5 εκατομμύριο διαγνωστικές εξετάσεις, σύμφωνα με το Covid Tracking Project.

    Στην πραγματικότητα, 19 Πολιτείες είναι όντως έτοιμες, κρίνουν οι ερευνητές του Χάρβαρντ, όπως η Αλάσκα και η Μοντάνα, οι οποίες πάντως δεν επλήγησαν τόσο από την πανδημία. Οι υπόλοιπες 31 είναι ακόμη μακριά από το να έχουν τη δυνατότητα να εντοπίζουν γρήγορα τις περισσότερες μολύνσεις.

    Η Νέα Υόρκη, επί παραδείγματι, θα πρέπει να μπορεί να διενεργεί 130.000-155.000 τεστ ημερησίως, αντί για 20.000 που ήταν ο ημερήσιος μέσος όρος της στα μέσα Απριλίου. Στην Τζόρτζια, όπου ξανάνοιξαν ορισμένα καταστήματα, το έλλειμμα διαγνωστικών τεστ ξεπερνά τα 5.000 ημερησίως.

    Οι ερευνητές ανέφεραν ότι έκαναν προσομοίωση ενός ρεαλιστικού σεναρίου, το οποίο οδηγεί στο συμπέρασμα ότι χρειάζεται να γίνονται τουλάχιστον 500.000 τεστ κάθε μέρα μέχρι την 1η Μαΐου, με βάση ένα επιδημικό μοντέλο στο οποίο οι νεκροί θα μειώνονταν στους 545 μέχρι την 15η Μαΐου.

    Ο Ασίς Τζα, ο διευθυντής του Harvard Global Health Institute, εκτιμά ότι η ανάλυση αυτή δεν συνιστά κατ’ ανάγκη «κακή είδηση»: τα τεστ έχουν αυξηθεί ήδη κατά πολύ, αφού το Σάββατο έγιναν 300.000 και την Κυριακή 256.000.

    «Τα τεστ ήταν περιορισμένα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι βάνες αρχίζουν επιτέλους να ανοίγουν. Απομένει ακόμη πολύς δρόμος, όμως υπάρχει πρόοδος», έγραψε στο Twitter.



    ΣΧΟΛΙΑ