• Κοινωνία

    Τι ισχύει με τις μετακινήσεις εκτός νομού τα Χριστούγεννα: Πότε επιτρέπονται – Εξαιρέσεις και δικαιολογητικά

    • NewsRoom
    διόδια


    Πολύ διαφορετικές από κάθε άλλη φορά θα είναι οι φετινές γιορτές, οι οποίες θα θυμίζουν λίγο το περασμένο Πάσχα, λόγω των περιορισμών που έχουν επιβληθεί εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού

    Μία από τις βασικές απαγορεύσεις που ισχύουν για τις ημέρες των γιορτών και στο πλαίσιο του γενικότερου lockdown που έχει επιβληθεί είναι η απαγόρευση μετακίνησης εκτός νομών, σε μία προσπάθεια να εμποδιστεί η ευρεία γεωγραφική διασπορά του ιού.

    Προκειμένου, μάλιστα, να μην επιχειρηθούν μεγάλες, αναιτιολόγητες μετακινήσεις εκτός νομού, η ΕΛ.ΑΣ θα προβεί σε ένα πραγματικό «σαφάρι» ελέγχων. Ελέγχους σε οχήματα και μετακινούμενους πολίτες μπορούν να κάνουν και η Δημοτική Αστυνομία, καθώς οι Λιμενικές Αρχές. Το πρόστιμο για άσκοπη μετακίνηση εκτός νομού είναι τα 300 ευρώ.

    Ωστόσο, στην απαγόρευση μετακίνησης μεταξύ νομών υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις, βάσει των οποίων οι πολίτες μπορούν να μετακινηθούν, εφ’ όσον βέβαια φέρουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

    Οι 6 εξαιρέσεις

    Οι περιπτώσεις για τις οποίες η μετακίνηση εκτός νομού επιτρέπεται είναι 6 και είναι οι εξής:

    • Μετακίνηση εκτός νομού για εργασία – Πρέπει να πιστοποιείται με έγγραφη βεβαίωση εργοδότη (επιστροφή με αποδεικτικό κύριας κατοικίας)
    • Μετακίνηση εκτός νομού για λόγους υγείας -Με επίδειξη στο αστυνομικό όργανο της σχετικής ιατρικής βεβαίωσης
    • Μετακίνηση εκτός νομού για τελετή (π.χ. κηδεία συγγενούς πρώτου ή δεύτερου βαθμού) -Πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη
    • Μετακίνηση εκτός νομού για επικοινωνία γονέων με τα τέκνα τους -Αφορά διαζευγμένους ή σε διάσταση γονείς
    • Μετακίνηση εκτός νομού για μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας (με τη βεβαίωση κατοικίας ειδικής χρήσης από την ΑΑΔΕ ή με το Ε1)
    • Μετακίνηση εκτός νομού για φοιτητές (με επίδειξη αποδεικτικού κύριας κατοικίας και έγγραφο της σχολής, για την επιστροφή σε αυτή)

    Υπενθυμίζεται ότι, σε κάθε περίπτωση, η μετακίνηση κατά τα ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς θα γίνονται με SMS, χρησιμοποιώντας τον κωδικό 6 στο 13033.

    Διαβάστε ακόμη:

    Χριστούγεννα χωρίς κάλαντα, με μπλόκα και πρόστιμα – Στο Αυτόφωρο για παραβίαση του ορίου των 9 ατόμων

    Ενδιαφέρουσες διαδικτυακές εκδηλώσεις που θα μας κρατήσουν συντροφιά τα φετινά Χριστούγεννα

    Πανδημία: Εντονότεροι οι κλυδωνισμοί στην ψυχική υγεία των Ελλήνων – Ένταξη ψυχιάτρου στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ