• Κοινωνία

    Τι είπαν στις απολογίες τους οι 4 αστυνομικοί για το θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου

    ζακ κωστοπουλος


    Δεν προκάλεσαν τα δικά τους χτυπήματα το θάνατο στον Ζακ Κωστόπουλο, ισχυρίστηκαν οι 4 κατηγορούμενοι αστυνομικοί, που το πρωί απολογήθηκαν για το κακούργημα της πρόκλησης θανατηφόρων σωματικών βλαβών και αφέθηκαν ελεύθεροι, χωρίς όρους.

    Αντίθετα, χάρη στη δική τους επέμβαση, όπως είπε, «σώθηκε ο διασώστης του ΕΚΑΒ, αλλά και οι πολίτες που κινδύνευαν από τον οπλισμένο με κομμάτι σπασμένου γυαλιού άνδρα».

    «Πράξαμε τα νόμιμα»

    «Εγιναν οι απολύτως απαραίτητες ενέργειες για να τον αφοπλίσουμε και να του περάσουμε χειροπέδες, όπως ακριβώς προβλέπεται στο εγχειρίδιο που διδάσκεται στις αστυνομικές σχολές», ισχυρίστηκαν ενώπιον του 23ου τακτικού ανακριτή, επιμένοντας ότι «το σήμα της κλήσης που έλαβαν ήταν ότι υπήρχε εν εξελίξει ληστεία σε κοσμηματοπωλείο, από άτομο που κρατούσε επικίνδυνο αντικείμενο, κάτι το οποίο προκύπτει και αποδέχεται το ίδιο το κατηγορητήριο, ότι, δηλαδή, το θύμα ήταν δράστης ληστείας που είχε εισέλθει κραδαίνοντας μαχαίρι σε κατάστημα, προκειμένου να αφαιρέσει ξένα αντικείμενα».

    Οι 4 άνδρες των ομάδων ΖΗΤΑ και ΔΙΑΣ επικαλέστηκαν 12 καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων για να πείσουν για την «επικινδυνότητα του άνδρα που επιχειρούσαν να αφοπλίσουν», αλλά και τα βίντεο, την έκθεση αποτύπωσης και αντιπαραβολής και την έκθεση εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης.

    «Έτσι τον αφοπλίσαμε…»

    Στην απολογία τους οι αστυνομικοί έδωσαν τη δική τους εκδοχή για το τραγικό συμβάν. Όπως είπαν, αρχικά δεν είχαν περάσει χειροπέδες στο θύμα διότι πίστευαν ότι δεν θα αντιδράσει.

    Όταν….

    «Αίφνης ο δράστης χτύπησε με το πόδι του την τζαμαρία, πήρε ένα κομμάτι αιχμηρού τζαμιού, επιτέθηκε ενάντια στο διασώστη του ΕΚΑΒ και τράπηκε σε φυγή αποτελώντας πλέον κίνδυνο για τους υπόλοιπους πολίτες. Τότε ο άνδρας της ομάδας ΖΗΤΑ τον απώθησε για να μην μαχαιρώσει το διασώστη του ΕΚΑΒ και τους υπόλοιπους αστυνομικούς. Το σύνολο της ομάδας ΔΙΑΣ που κατέφθασε τον κύκλωσε.»

    Όλες οι ενέργειές τους, έτσι όπως δημοσιοποιήθηκαν και από τα βίντεο καταστημάτων της περιοχής, ήταν απολύτως νόμιμες υποστήριξαν οι κατηγορούμενοι αστυνομικοί:

    «Αυτές οι ενέργειες -ισχυρίστηκαν- ήταν η απώθηση των χεριών και του κορμού για να λάβει τη θέση της χειροπέδησης, το πάτημα του χεριού του που κράδαινε το τζάμι μέχρι να το αφήσει και να μην είναι επικίνδυνος για νέα επίθεση και η απώθησή του μέχρι οι αστυνομικοί να δούνε και τα δύο του χέρια.»

    Για τους αστυνομικούς, ο θάνατος του 33χρόνου ακτιβιστή δεν συνδέεται με τις δικές τους ενέργειες. Υποστήριξαν ότι οι όποιες επαφές ήταν σε μη καίρια σημεία του σώματός του, εντελώς ανεπαίσθητες, δεν έχουν αποτυπωθεί στην ιατροδικαστική έκθεση και επομένως δεν είναι σε καμία περίπτωση επικίνδυνες σωματικές βλάβες που οδήγησαν στον θάνατο.

    Επικαλέστηκαν και την ιατροδικαστική έκθεση του τεχνικού συμβούλου της οικογένειας του Ζακ Κωστόπουλου.

    Όπως είπαν, «ο τεχνικός σύμβουλος της οικογένειας του θύματος κατέθεσε ότι το οξύ καρδιακό επεισόδιο είχε αρχίσει να εξελίσσεται σε χρονικό σημείο που δεν είχε λάβει χώρα καμία επαφή με αστυνομικό και συγκεκριμένα την στιγμή που ο 33χρόνος πιάνει το λαιμό του έξω από το κατάστημα».

    Για τη θανατηφόρο σωματική βλάβη του Ζακ Κωστόπουλου κατηγορούνται επίσης ο κοσμηματοπώλης και ο μεσίτης που τον «βοήθησε» με χτυπήματα στον αφοπλισμό του 33χρονου. Έχουν απολογηθεί και έχουν αφεθεί ελεύθεροι.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ελεύθεροι οι 4 αστυνομικοί που κατηγορούνται για το θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου-Αρνήθηκαν ότι βιαιοπράγησαν

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ζακ Κωστόπουλος: Βαρύ το κατηγορητήριο για τους τέσσερις αστυνομικούς

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Δικαιωμένος δηλώνει ο Άκης Τσοχατζόπουλος για τη νέα απόφαση για τους TOR M1



    ΣΧΟΛΙΑ