• Κοινωνία

    Τι αλλάζει στις πληρωμές με χρεωστική, πιστωτική ή προπληρωμένη κάρτα

    • NewsRoom
    πλαστικό χρήμα κάρτες


    Νέα δεδομένα φέρνει η εφαρμογή του νέου κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις υπηρεσίες πληρωμών που πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή στις 14 Σεπτεμβρίου.

    Οι νέοι κανόνες της ΕΕ προβλέπουν ότι ο κάτοχος της κάρτας (χρεωστικής, πιστωτικής ή προπληρωμένης) θα μπορεί να κάνει ανέπαφες συναλλαγές (για ποσά έως 25 ευρώ) χωρίς να ζητείται ο προσωπικός κωδικός του (PIN), αλλά μέχρι να συμπληρωθεί το ποσό των 150 ευρώ. Από το ποσό αυτό και επάνω, θα πρέπει να καταχωρίζει τον PIN.

    Εν συνεχεία, κάθε φορά που θα πραγματοποιείται οποιουδήποτε είδους συναλλαγή με χρήση κωδικού PIN, το όριο των 150 ευρώ θα μηδενίζεται.

    Σημαντικές όμως αλλαγές προβλέπονται και για τις αγορές που γίνονται μέσω Internet, με στόχο την ισχυρή ταυτοποίηση του κατόχου.

    Οι online αγορές με χρεωστικές, πιστωτικές ή προπληρωμένες κάρτες θα πρέπει να συνοδεύονται από ισχυρή ταυτοποίηση πελατών τη στιγμή της αγοράς.

    Η διαδικασία αυτή θα πραγματοποιείται μέσω κωδικών winbank web/mobile banking (κάτι που ο πελάτης γνωρίζει) και SMS extraPIN ή push notification.

    Συγκεκριμένα, τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας που προβλέπεται να τεθούν σε ισχύ είναι τα εξής:

    -Ανέπαφες πληρωμές με κάρτα σε τερματικά αποδοχής συναλλαγών των εμπόρων (POS): Θα απαιτείται από τον κάτοχο της κάρτας η χρήση του κωδικού (ΡΙΝ) για την ολοκλήρωση και των ανέπαφων συναλλαγών του όταν αυτές υπερβαίνουν τα 150 ευρώ.

    -Μεμονωμένες πληρωμές σε περιβάλλον «ηλεκτρονικού εμπορίου» (e-commerce): Θα πρέπει να εξασφαλίζεται η ισχυρή ταυτοποίηση του κατόχου κάρτας, για τις ανάγκες της κάθε συναλλαγής του. Προς τον σκοπό αυτόν ο αποδέκτης των συναλλαγών με κάρτα (π.χ. τράπεζα, ίδρυμα ηλεκτρονικού χρήματος, κλπ.) θα πρέπει να συνεργαστεί εγκαίρως με τις επιχειρήσεις-πελάτες του για τη χωρίς καθυστέρηση προσαρμογή των συστημάτων του στο νέο περιβάλλον ισχυρής ταυτοποίησης.

    -Πάγιες εντολές (περιοδικές πληρωμές κατόπιν εξουσιοδότησης του πελάτη σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες εμπόρων): Θα πρέπει και στην περίπτωση αυτή η επιχείρηση που αποδέχεται στην πλατφόρμα της περιοδικές πληρωμές με κάρτα πληρωμών να εξασφαλίζει την ισχυρή ταυτοποίηση του κατόχου της και της συναλλαγής του.



    ΣΧΟΛΙΑ