• Κοινωνία

    Θεσσαλονίκη: Προκήρυξη διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανάπλαση του άξονα της Αριστοτέλους,

    • NewsRoom
    Η πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη


    Ως μια παρέμβαση που έχει να κάνει με την ίδια τη δυνατότητα της πόλης να ξανασυστηθεί στην Ευρώπη αλλά και σε όλον τον κόσμο προσδιόρισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, την προκήρυξη διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανάπλαση του άξονα της Αριστοτέλους, θέμα που συζητείται απόψε στο δημοτικό συμβούλιο.

    Ο κ.Ζέρβας ανέφερε πως μία κεντρική προεκλογική του δέσμευση τίθεται σε τροχιά υλοποίησης, υπογραμμίζοντας ότι στόχος μέσα από τον διαγωνισμό που προκηρύσσεται είναι να αποτυπωθούν στην Αριστοτέλους οι φιλοδοξίες της Θεσσαλονίκης του 21ου αιώνα, με σεβασμό στο παρελθόν της.

    «Επιδιώκουμε μέσα από έναν διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό να κεντρίσουμε το παγκόσμιο ενδιαφέρον για αυτήν την ανάπλαση και με αυτόν τον τρόπο να καταλήξουμε σε ένα σχέδιο για τον άξονα της Αριστοτέλους το οποίο θα ενσωματώνει και θα αποτυπώνει το σύγχρονο πνεύμα της πόλης και τις στοχεύσεις της. Με τα στοιχεία της ιστορίας αλλά και της λειτουργικότητας, της αισθητικής και της τεχνολογίας, της παράδοσης αλλά και της βιωσιμότητας. Μέσα από αυτό το έργο επιθυμούμε να επανασυστήσουμε τη Θεσσαλονίκη σε όλον τον κόσμο. Να την εντάξουμε σε παλιούς και νέους χάρτες -τουριστικούς, επιχειρηματικούς, πολιτιστικούς, ιστορικούς- και παράλληλα να αναβαθμίσουμε σημαντικά τον δημόσιο χώρο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.

    Υπογράμμισε ακόμη ότι βασική επιδίωξη του δήμου είναι να προκύψει ένα συνολικό αποτέλεσμα υψηλής ποιοτικής στάθμης, με σύγχρονο και πρωτότυπο αρχιτεκτονικό χαρακτήρα.

    Παράλληλα, ο δήμαρχος στάθηκε και στην πορεία εργασιών στην Πλατεία Ελευθερίας, που βρίσκεται λίγο παραπέρα από την Πλατεία Αριστοτέλους, λέγοντας πως εγκαταστάθηκε εργολάβος και προχωρά η ανασκαφή. Για μία ακόμη φορά επανέλαβε την πρόθεσή του στο χώρο να γίνει υπόγειο πάρκινγκ και πάρκο μνήμης.

    Στην ανάπλαση του άξονα και της πλατείας Αριστοτέλους αναφέρθηκε στην αρχική της τοποθέτηση και η επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί», Κατερίνα Νοτοπούλου. «Καλώς το φέρνετε το έργο. Κρατούμε όμως μικρό καλάθι γιατί δεν έχετε δώσει καλά δείγματα γραφής. Θα σας δώσουμε μια ευκαιρία. Αλλά το φέρνετε με καθυστέρηση, γιατί η επόμενη διοίκηση θα φέρει την ευθύνη να υλοποιήσει ένα τέτοιο έργο και δεν θα είστε εσείς αυτοί».

    Κριτική για όσα ειπώθηκαν από τον δήμαρχο άσκησε και ο επικεφαλής της παράταξης «Η Θεσσαλονίκη είναι το μέλλον» Γιώργος Ορφανός, λέγοντας προς τον κ.Ζέρβα «μακάρι να μας αιφνιδιάσετε γιατί ο ρυθμός με τον οποίο κινείστε είναι τέτοιος που δεν μας αιφνιδιάζει τίποτα σήμερα».



    ΣΧΟΛΙΑ